Last news in Fakti

26 Декември, 2022 12:30 3 943 12

Дъх на чесън и как най-бързо да се отървем него

  • чесън-
  • лош дъх-
  • миризма на чесън

Установено е, че освежаващите води за уста или четки за зъби не помагат в опитите да се прикрие отличителната миризма на чесън

Дъх на чесън и как най-бързо да се отървем него - 1
Снимка: Shutterstock

Причината силната миризма на чесън да се задържа толкова дълго след хранене е, че сярата в лука се освобождава в кръвта по време на храносмилането.

С масспектрометър, устройство, което анализира молекули въз основа на тяхната маса, са установени храни, с помощта на които е било намалено значително уханието на чесън в дъха на доброволци, пише Večernji. Установено е, че освежаващите води за уста или четки за зъби не помагат в опитите да се прикрие отличителната миризма на чесън.

Учените твърдят, че трябва да се консумират ябълки, маруля, цикория, целина, картофи, магданоз, мента, босилек или гъби с или след ядене на чесън. Тези храни съдържат феноли, които реагират със сярата от чесъна в химическа реакция и по този начин неутрализират силната миризма, пише БГНЕС.

Най-много феноли има в ментата, но учените са изненадани и от това как листата на марулята, които имат значително по-малко феноли, потискат миризмата на чесън.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    15 1 Отговор
    Две скилидки чесън автоматично ви осигуряват комфортно возене в градския теанспорт.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Трябва

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Да излъскаш и една бира, става фантазия.
  • 5 Забелязал

    5 0 Отговор
    Съм, че кисело мляко и магданоз, отделно и заедно, помагат добре.
  • 6 Гугльо - опит за автор

    4 0 Отговор
    "миризма на чесън"
    "сярата в лука"

    Последно за какво говорим?

    Коментиран от #11

  • 7 Авеее

    7 0 Отговор
    Ако се наядеш с чесън и после ухнеш на ламя на някоя мома,тя ще падне по гръб и ти е в кърпа вързана.
  • 8 Яве

    6 0 Отговор
    Пача с чесън, няма отърване... Ох котьооо
  • 9 мани мани

    7 0 Отговор
    аз ям мно чесън, но не е добре за стомаха ... инак за червата е идеално - прочиства ... но не е за хора с изстънели черва ... инак набавяме си селен ... улавя свободните радикали ... дъхът се оправя с мно жабурене на вода, но самото тяло си започва да вони на чесън :) отделят се и мно газове :)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Механик

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гугльо - опит за автор":

    Ти не им се връзвай. То толкова си им е нивото. Недоучили, арогантни в изказа, неползващи чужди езици и за това са им такива статиите. Само с преводача на гугъл не става, ама на собствениците на сайта, явно не им пука.
    Ако попиташ аФтора на тоя пасквил, дали знае какво е сяра и как мирише, със сигурност няма да може да отговори, без да порови в телефончето. Ако му дадеш да помирише сяра и го попиташ, дали тази миризама си прилича с миризмата на чесън, ще свие безсилно рамене.
    Ако го попиташ, защо миришеш на чесън, след като си ял салата с марули и чесън, също ще се почесва по ряпата и ще се чуди.
    А понятието "фенол" за него ще да е нещо "желязна дъсчица".
  • 12 🧄🧄🧄

    2 0 Отговор
    Хора най-древният трик при тази ситуация е изяждане на 2-3 зърна печено кафе.😉