Last news in Fakti

6 Януари, 2023 12:45 1 395 7

Oткрихa нов вид боа джудже в еквадорската част на Амазония

  • нов вид боа-
  • джудже-
  • еквадорска част-
  • амазония-
  • реликва

Тя е смятана за "реликва" на животинския свят

Oткрихa нов вид боа джудже в еквадорската част на Амазония - 1
Снимка: Shutterstock

Учени са открили нов вид боа джудже в еквадорската част на Амазония, смятана за "реликва" на животинския свят, предаде АФП.

Tropidophis cacuangoae "е наречена на еквадорската активистка Долорес Какуанго", която е пионер в борбата за правата на коренното население, обявиха от Министерството на околната среда.

Боата джудже е с дължина до 20 сантиметра, а цветове и шарките ѝ са много подобни на тези на класическия вид. Двата изследвани екземпляра Tropidophis cacuangoae са намерени в националния резерват "Колоносо чалупас" в провинция Напо и в частен резерват в съседната провинция Пастаса.

Тези змии "са реликва от времето, те са толкова древни животни, че очевидно намирането или засичането им е привилегия", обясни пред АФП еквадорският изследовател Марио Янес от Националния институт по биоразнообразие.

Новият вид има "рудиментарен таз, характерен за примитивните змии, което свидетелства за намаляване на крайниците при люспестите влечуги преди милиони години в резултат на климатичен натиск през периода кватернер", обяснява още специалистът.

Изследването е съвместно на учени от Еквадор, САЩ, Германия и Бразилия. Резултатите от него са публикувани в изданието "Юръпиън джърнъл ъв таксонъми".

Според Министерството на околната среда на Еквадор това откритие увеличава до шест броят на представителите на рода Tropidophis, срещан само в Южна Америка.

"Идентифицирането на този нов вид е още един аргумент за поддържане и увеличаване на защитените територии в Еквадор", каза Мануел Янес.

Боата джудже се счита за ендемична за Еквадор, а местообитанието ѝ са гористи местности в дъждовни, влажни и мъгливи райони.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бегай !

    4 4 Отговор
    На тия частни "резервати" в Африка им викат Сафари- трепеш кво видиш и се снимаш с него като кюрда Стоичков и тулупа Ути.
  • 2 И аз имам

    1 4 Отговор
    анаконда джудже ама няма 20см
  • 3 Браво

    2 5 Отговор
    Да го кръстят Володимир на онова украинското жуже!

    Коментиран от #7

  • 4 бушприт

    1 5 Отговор
    Аз пък имам анакондо-джудже. 19 сантиметра е.
  • 5 иди ми дойди ми

    1 1 Отговор
    Тази боа -джудже в еквадорската част на Амазония нали не си е сложила силикон?
  • 6 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Наистина е джудже ,цветето го имам нарича се Heliconia caribaea Orange ,с тези размери и при малко невнимание сред дивата природа си пътник на спирката за следващия живот .Бях чела че пожарите били с цел в Амазония,има много опасни растителен и животински свят и затруднява търсачите учени или други...,така по лесно да намерят неткрити неща ,или нещо друго...?!Но всичко това не е доказано ,въпреки че има логика .
  • 7 или на твоя

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    джуджак 😉