Last news in Fakti

6 Януари, 2023 13:58 1 333 12

Тревожна прогноза: Повече от половината ледници ще изчезнат преди края на века

  • ледници-
  • топене на ледовете-
  • лед-
  • климатични промени-
  • глобално затопляне

Климатолози предупреждават за критичен ефект от климатичните промени

Тревожна прогноза: Повече от половината ледници ще изчезнат преди края на века - 1
Снимка: Shutterstock

Между половината и две трети от ледниците на планетата ще изчезнат до края на настоящия век, съобщиха Франс прес и АП, позовавайки се на научно изследване. Причината са климатичните промени, но действията по ограничаването на глобалното затопляне все пак може да спасят другата половина, пише БТА.

Изследването, публикувано в научното издание "Сайънс", дава прогноза за бъдещето на 215 000 ледника в целия свят.

Авторите обръщат внимание на важността да се ограничат емисиите на вредни газове, които са причина за повишението на температурите.

Топенето на ледниците ще предизвика повишаване на океанското ниво и ограничаване на водните ресурси.

"Мисля, че има малка надежда в нашето изследване, можем да променим поведението си", каза пред Франс прес Реджин Хок, съавтор на изследването. Нейната работа е съсредоточена върху ефекта, който би предизвикало затоплянето на планетата съответно с 1,5, 2, 3 и 4 градуса по Целзий. Целта е да се вземат правилните политически решения.

Ако глобалното затопляне бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий, което е най-амбициозната цел в Парижкото споразумение за климата, 49 процента от ледниците по света ще изчезнат до 2100 г. Тази загуба би представлявала около 26 процента от общата маса лед. Малките ледници ще изчезнат първи. Нивото на морската вода ще се вдигне с около 9 см.

Регионите, в които има сравнително малко лед - Алпите, Кавказ, западната част на САЩ, ще изгубят почти целия до края на века, казва Реджин Хок, професор в университета в Осло. "Ледниците там са осъдени."

Ако повишението на температурите достигне 4 градуса по Целзий - най-лош възможен сценарий, то най-големите ледници като тези в Аляска ще бъдат засегнати. 83 процента от всички ледници по света ще изчезнат. Това са 41 процента от цялата маса лед на планетата. Повишението на океанското ниво ще бъде с 15 см.

На пръв поглед разликата между 9 и 15 см не е голяма, но всъщност е много обезпокоително, казва Реджин Хок. Тя изучава ледниците по време на цялата си кариера. Колкото е по-високо нивото на морската вода, толкова по-голяма е вероятността от наводнения по време на буря.

Това вече се случва - всяка година нивото на океана се повишава с около 3 мм.

Към момента светът се движи към затопляне с 2,7 градуса по Целзий. Това означава почти пълно изчезване на леда в Централна Европа, Западна Канада, САЩ, Нова Зеландия.

Тези прогнози са по-тревожни от използваните от експертите по климата на ООН. Данните позволяват да се състави математически модел за предвиждане на бъдещето.

Новото изследване взима предвид процеси, които не са били включени в по-ранни изследвания, като ефекта от покриването на ледниците с отпадъци или отделянето на част от някои ледници в морето под формата на айсберги.

Изучаваните ледници не представляват повече от един процент от целия лед на Земята, но те се намират в райони, където температурата е близо до точката на топене.

Изчезването на ледниците би имало последствия и върху водните ресурси. Те представляват воден резервоар за около 2 млрд. души. "През лятото в много региони е топло и сухо и ледниците компенсират тази загуба на вода", обяснява Хок. Стопяването не само ще промени сезоните, но и ще доведе до по-малко питейна вода, ресурси за земеделието и производството на енергия.

Корабоплаването върху реките с ниско ниво на водата , туризмът в районите с малки ледници ще бъдат засегнати от топенето.

Ограничаването на катастрофалните последици още е възможно, подчертава Реджин Хок. То обаче зависи от политическите решения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    4 3 Отговор
    човечеството заслужава своя жалък край - алчността и надменността ще са му първи помощници ..
  • 2 Прогнози, прогнози

    9 3 Отговор
    Да не забравяме, че според едни прогнози ледниците трябваше вече да са изчезнали.
  • 3 Земен живот

    7 3 Отговор
    Каква тревожна новина? След 80 години! Писна ми от тъпи прогнози!
    Преди 65 милиона години не е имало нито ледници нито северен и южен полюс с лед и сняг!
    Събина, жълтата журналиска се прави на учена!
  • 4 Ъхъ

    1 4 Отговор
    Нищо тревожно няма, да му мислят тия дето живеят на брега на морето!
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 3 Отговор
    ще изчезнат от едно място и ще се зародят и появят ледници на друго място!Какво чудно има?????
  • 6 емм

    1 1 Отговор
    Повече от половината ледници ще изчезнат преди края на века

    На кой му пука?
  • 7 Стига

    6 1 Отговор
    70те години идваше нов лледников период. Полсе 80-90те озоновата дука щеше да ни изпържи всички. После дойде глобалното затопляне и бреговете щяха да потънат. Сега минаха на неопределеното климатични промени, защото нищо от предсказанията не се материализира...
  • 8 Футуристичен Гуру

    0 1 Отговор
    А дано, чул ви Господ!
  • 9 Статистик

    3 2 Отговор
    Преди две години в същото списание се твърдеше, че стопяването на полярните шапки още повиши океанското ниво със 70 метра, а сега станаха около метър - кое от двете е вярно? Други климатолози пък твърдят, че топенето на ледовете в Арктика ще доведе до спиране на Гълфстийм и в рамките на пет - шест години Северна Америка и цяла Европа щели да замръзнат!? Май някой пак се опитва да ни ни качи на джанката! Вижте в Тубата филма ""The global warming swindle" за да разберете как ни цакат с топла бира!
  • 10 Тороман Кюрда

    0 1 Отговор
    Повече от половината ледници ще изчезнат до 10 години, но това е друга тема за разговор, която ще е актуална след 10 години.
  • 11 Гост

    0 0 Отговор
    Ледниците са резервоарите за питейна вода на планетата. Без тях питейната вода ще се търси като злато. Сега разбирам защо Майкъл Бъри инвестира във вода.
  • 12 192837465

    0 0 Отговор
    Маната и на науката, то нали Ганьо знае повече. То беше вирусолог, доктор, физик, климатолог, експерт, икономист а сега военен генерал. Утре ще вземе да стане експерт по ядрена физика!