Защо хората толкова обичат да похапват шоколад? Учени от Великобритания са разгадали тайната на вкуса на сладкото изкушение, изследвайки как то се превръща в гладка емулсия в устата, пише Физ.орг., цитиран от БТА.
Постижението им може да доведе до създаването на здравословен нискомаслен шоколад, който въпреки това е приятен за езика.
Авторите на изследването от университета на Лийдс са изследвали физическите процеси, които протичат в устата, когато човек похапва шоколад, като за целта са използвали трибология.
Трибологията е науката за контакта и триенето между тела, които се движат едно спрямо друго. В случая физиците са проучили механизмите на взаимодействие между шоколада и слюнката в устата.
В експеримента учените са използвали луксозен черен шоколад и отпечатана на 3D принтер релефна повърхност, наподобяваща език. Изследователите са открили, че при допир между шоколада и езика незабавно се отделя мазнина, която образува филм в устата. Именно този мастен слой придава на шоколада така приятната гладкост.
Учените са стигнали до заключението, че общият дял на мазнините не играе голяма роля и е възможно да се намали концентрацията им в шоколада, което ще увеличи ползите за здравето. За да се запази познатото усещане от хапването на сладкото изкушение, мастният слой трябва да се нанесе върху външния слой на шоколада.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пич
16:56 14.01.2023
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 прав си
До коментар #2 от "УКРА":
много захар и евтино какаоКоментиран от #7
17:01 14.01.2023
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 ЛЕОПАРД
До коментар #3 от "прав си":
ФАКТ17:41 14.01.2023
8 Пръцко
Коментиран от #10
19:06 14.01.2023
9 комунобизнесмен индустриалец
22:14 14.01.2023
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.