Last news in Fakti

14 Януари, 2023 16:52 2 315 11

Разгадаха тайната на вкуса на шоколада

  • шоколад-
  • вкус-
  • тайна

Учени са изследвали физическите процеси, които протичат в устата, когато човек похапва шоколад

Разгадаха тайната на вкуса на шоколада - 1
Снимка: Shutterstock

Защо хората толкова обичат да похапват шоколад? Учени от Великобритания са разгадали тайната на вкуса на сладкото изкушение, изследвайки как то се превръща в гладка емулсия в устата, пише Физ.орг., цитиран от БТА.

Постижението им може да доведе до създаването на здравословен нискомаслен шоколад, който въпреки това е приятен за езика.

Авторите на изследването от университета на Лийдс са изследвали физическите процеси, които протичат в устата, когато човек похапва шоколад, като за целта са използвали трибология.

Трибологията е науката за контакта и триенето между тела, които се движат едно спрямо друго. В случая физиците са проучили механизмите на взаимодействие между шоколада и слюнката в устата.

В експеримента учените са използвали луксозен черен шоколад и отпечатана на 3D принтер релефна повърхност, наподобяваща език. Изследователите са открили, че при допир между шоколада и езика незабавно се отделя мазнина, която образува филм в устата. Именно този мастен слой придава на шоколада така приятната гладкост.

Учените са стигнали до заключението, че общият дял на мазнините не играе голяма роля и е възможно да се намали концентрацията им в шоколада, което ще увеличи ползите за здравето. За да се запази познатото усещане от хапването на сладкото изкушение, мастният слой трябва да се нанесе върху външния слой на шоколада.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    14 1 Отговор
    Щом " учените " са зачекнали шоколада , вероятно скоро ще забравим какво е хубав шоколад ! Но за сметка на това , ще има купища " полезен " !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 прав си

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "УКРА":

    много захар и евтино какао

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЛЕОПАРД

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "прав си":

    ФАКТ
  • 8 Пръцко

    4 0 Отговор
    Шоколадът и сега носи немислима печалба на производителите - влагат евтини съставки - захар, какаово и палмово масло, щипка истинско (скъп продукт) какао, лек миксер, станиол и Воала - готовият шоколад от 20 до 30 пъти по-скъп от вложените продукти... :(

    Коментиран от #10

  • 9 комунобизнесмен индустриалец

    0 0 Отговор
    Производителят на вафла с иглолистно име отдавна махна от рецептата какаовото масло и замени какаото с обезмаслен сурогат.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.