Last news in Fakti

22 Януари, 2023 22:08 7 103 18

Бързи методи да разпознаем дали сме купили фалшив мед

  • мед-
  • фалшив-
  • преработка-
  • търговци-
  • тест-
  • разпознаване

Твърде много търговци и производители преработват меда с цел да прикрият произхода и съставките му, докато истинският мед няма нужда от излишна обработка

Бързи методи да разпознаем дали сме купили фалшив мед - 1
Снимка: Shutterstock

За жалост се разпространяват и продават многобройни видове фалшив мед на пазара. Те имат подвеждащи етикети с твърдения, че продуктът е натурален, и се предлагат на ниска цена, която може да ви подведе да го купите.

Неотдавнашно проучване установило, че над 76% от меда, продаван на пазарите, е бил подложен на процес, известен като ултрафилтрация. Този процес премахва примесите. Производителите твърдят, че този процес е важен, тъй като удължава срока на годност на продукта и предотвратява кристализацията, но също така премахва и прашеца, който осигурява многобройни ползи за здравето, пише zdrave.to.

Имайте предвид, че суровият мед е единствената известна храна, която не изгнива в своето естествено състояние. Необходимостта от обработка на мед в името на издръжливостта му е изначално нелогична.

Изследователите смятат, че истинската цел на този процес е да се скрие географският произход на меда. Например, китайският мед, заразен с незаконни антибиотици и метали, може да бъде скрит в процеса на филтриране и да бъде продаван като екологично чист.

Ето как да различите фалшивия мед

Чистият мед кристализира с течение на времето. Някои наричат този процес захаросване. Ако медът ви не кристализира след известно време, то той не е истински.

Прочетете етикетите, преди да купите мед и ако в съдържанието има висококачествен сироп от фруктоза или глюкоза, не трябва да го купувате. Това е сигурен знак, че голяма част от това, което купувате, изобщо не е мед. По-скоро, евтин пълнеж, пълен с генетично модифицирани съставки и препарати за борба с плевелите.

Тест 1)

Напълнете чаша с вода и добавете една супена лъжица мед в чашата. Изчакайте.

Фалшивият мед ще се разтвори във водата и ще го видите натрупан около стъклото, докато чистият мед ще се утаи точно на дъното на чашата.

Тест 2)

Извадете суха клечка кибрит и натопете върха ѝ в меда. След това опитайте да я запалите, точно както бихте го направили по принцип.

Ако медът е чист, клечката ще се запали с лекота и пламъкът ще продължи да изгаря от меда. Ако медът е фалшив, това няма да стане, защото продуктът съдържа влага.

Тест 3)

Добавете няколко капки йод в чаша вода и добавете малко мед. Ако медът стане син, той е смесен с царевично нишесте.

Тест 4)

Добавете няколко капки оцет в чаша вода, добавете малко мед и ако се разпени, то към продукта има добавени други съставки.

Допълнителни съвети при закупуване на мед:

Органичният мед е видимо плътен и ще отнеме значително време да го премести от буркана, докато фалшивият мед просто ще се стича.

Големите вериги магазини обикновено не се интересуват от качеството. По-добре е да търсите местни производители или магазини за био храни.

Винаги се опитвайте да купувате чист, органичен мед, тъй като той е единственият, който съдържа прашец и осигурява многобройни ползи за здравето.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оле

    25 1 Отговор
    Купувайте мед от производители!

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дедо ви

    8 15 Отговор
    Акациевият мед не се "захаросва".

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 4 Миг

    1 1 Отговор
    Защо
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 n√Варна

    7 3 Отговор
    И още един чалъм за проверка на меда.
    Капка некристализирал мед върху салфетка – ако е медът е манипулиран, след няколко минути капката ще се разтече и около нея ще се образува влажно петно.
    Ако медът е без добавени "подобрители", капката ще запази формата си поне десетина минути.
  • 8 един от стадото

    2 13 Отговор

    До коментар #1 от "Оле":

    откажете се да ядете мед. Не е голяма загуба. Аз съм малък производител и едвам издържам
  • 9 Просто

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    По-бавно.
  • 10 един от стадото

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    така е. Но кой ще го търпи да види. Омитат го първи
  • 11 браво

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    мановия също .
  • 12 Хохо Бохо

    15 0 Отговор
    Супер!
    Е... си е е...
    След като си купиш фалшив мед да разбереш, че си пре..
    А няма ли контролни органи за тая работа?
  • 13 Тестовете

    21 0 Отговор
    Тези тестове са за продукт който е заместващ. За немагерения мед анализите са доста сложни и скъпи и почти не може да се хване намесата. Най разпространения начин е храненето на пчелите със захарен сироп с цел неколкократно увеличение на добива. Меда пак се получава от преработка ензимите на пчелите и след известен престой дава напълно нормална проба за лабораторното изследване. Работещи на времето в Института по пчеларство твърдяха, че доказателството е единствено количеството на остатъчния силиций. В захарния сироп той е многократно по висок от този в природата. Такъв анализ обаче по стандарт не се прави. Да не говорим за "разтопения" мед който се загрява много над 40 градуса, разрушава се кристалната структура и той повече никога не се взахаросва, но на практика вече не е мед, а е и вреден заради образувания в него хидроксиметилфурфорол. А пък за неправилното съхранение ...... и т.н. и т.н !
    Мога да ви ги редя до утре !!! :))
    Спасението ли ? Купувайте от хора с малки пчелини които са ви познати ! Този който е запален и му е хоби, няма да се занимава с глупости. Иначе вероятността да си дадете парите на вятъра е 50:50! :))
  • 14 Име

    7 3 Отговор
    Медът е течен само през лятото. Единственият истински пчелен мед, който не се захаросва и през студените месеци, е акациевият.

    Коментиран от #15

  • 15 Пчеличка

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Име":

    Няма такова нещо!
  • 16 От пчелина

    13 0 Отговор
    Мед – единствено и само от приятели пчелари ( за щастие имам няколко!). Борят се хората, грижат се за кошерите – целогодишен труд и усилия! През 2021 за регистрираните като земеделски производители нямаше субсидии, но не си оставиха кошерите. Та същите мои приятели добиват супер качествен мед, който директно напуска страната ни, защото за да поддържат пчелините са необходими огромни средства. И не се чудете, ако килограм първокачествен мед е от 20лв. нагоре. Както е тръгнало, може да го гледаме само на картинка.
  • 17 инж технолог по хранене

    2 2 Отговор
    Предпочитам захаросания мед. И го ям,а не го паля с кибритена клечка. Клечка хвърлям,когато изям сладоледа на нея и я оближа. Марш в коша.
  • 18 мммда

    1 0 Отговор
    Ако съдя по продаваното в Германия по големите хранителни вериги всичкият мед е фалшив. Едва ли в Бг е по-различно.
    Мед само от пчелар.