Last news in Fakti

24 Януари, 2023 15:15 3 750 6

Разкриха какви са тайните на дълголетието

  • дълголетие-
  • тайна-
  • продължителност на живота

Според експерти до 2050 г. броят на хората над 80 години ще се утрои

Разкриха какви са тайните на дълголетието - 1
Снимка: Shutterstock

Департаментът по икономически и социални въпроси на ООН публикува данни за бързото увеличаване на продължителността на живота на хората по света. Според експерти до 2050 г. броят на хората над 80 години ще се утрои. Какви обаче са тайните на дълголетието.

Генетикът Александър Карасев е сигурен, че наследствеността влияе върху продължителността на живота.

"Има значение предразположеността на човек към някакви заболявания, от които са страдали неговите предци - отбелязва Карасев. - Но добрата генетика е само 15 процента от успеха. А 85 процента е начин на живот, който човек избира.

Експертът препоръчва: Ако искате да доживеете до дълбока старост, трябва да се придържате към ясен график. Ставайте и лягайте по едно и също време, яжте по едно и също време. Един ден почивка също няма да навреди. Диетата трябва да е разнообразна.

Но има и неочевидни фактори, които влияят на дълголетието.

„Важно е какви хобита има човек“, казва Андрей Звонков, доктор на медицинските науки.

"Дейности, които носят емоционално удовлетворение, предизвикват чувство за постигане на целта, просто удължават живота. Важно е, че за доброто здраве е необходима и активност. Друга полезна така наречена комуникация с дивата природа, животни. Освен това няма значение дали имате домашен любимец у дома или помагате като доброволец в приюти. Прекарването на време с кучета и котки ви помага да живеете по-дълго. Препоръчвам и отглеждане на цветя у дома. Още по-добре, грижете се за тях и общувайте, сякаш са живи, можете дори да им дадете имена", заяви той.

Дмитрий Юдин , заместник-главен лекар на клиниката:

Основният критерий за дълголетие според мен е поддържането на високо ниво на метаболизма. Това е здрав сън, редовна физическа активност, здравословна диета. Важно е да не преяждате, понякога имате нужда от лек калориен дефицит. Необходима е интелектуална дейност- мозъкът трябва да се поддържа в добра форма.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За дълголетие

    8 2 Отговор
    Требе да си северомакедонец! Да крадеш всеки ден живота от смъртта! И история колко сакаш!
  • 2 Тайните

    5 0 Отговор
    Са в кръвта.....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мими Кучева

    4 0 Отговор
    Маро, самозаибанесимислиш?!💋👧🐵🥳🤡👍
  • 5 Горно Уйно

    5 2 Отговор
    Е па я мислим дека требе да изяждаш по една тава терамису на ден.
  • 6 емм

    2 0 Отговор
    Разкриха какви са тайните на дълголетието

    Те учените ги знаят как но не искат да го направят щото тогава само милиардерите с много пари ще живеят по над 100-200 години