Last news in Fakti

25 Януари, 2023 08:34 2 100 7

Пиещите алкохол задължително трябва да ядат аспержи

  • зеленчук-
  • аспержи-
  • алкохол-
  • черен дроб-
  • флавоноиди

Този зеленчук облекчава и симптомите на махмурлук поради съдържанието на фибри и флавоноиди

Пиещите алкохол задължително трябва да ядат аспержи - 1
Снимкa: Shutterstock

Един от най-здравословните зеленчуци не само се препоръчва за профилактика на редица заболявания, но и като задължителен в диетата на хора, които редовно консумират алкохол. Според учените в менюто на тези хора задължително трябва да присъстват аспержи, пише изданието the-scientist.com, цитирано от actualno.com.

Аспержите съдържат витамин А, който защитава очите, кожата, имунната система. Този зеленчук е богат и на витамин С, който укрепва капилярите и участва в образуването на колаген - градивният протеин на нашата кожа.

Аспержите са отличен източник на витамин К, който е необходим за образуването на костите и за съсирването на кръвта. Този зеленчук намалява риска от диабет.

Той съдържа фолиева киселина - важен компонент за образуването на кръвни клетки и особено по време на бременност, тъй като тя е необходима за развитието на плода.

Достатъчно е на ден да консумирате по 150 грама аспержи, за да си набавите необходимото количество фолиева киселина.

Този зеленчук облекчава и симптомите на махмурлук поради съдържанието на фибри и флавоноиди. Консумацията му намалява увреждането на черния дроб при редовна употреба на алкохол.

Варените аспержи са полезни при стомашно-чревни заболявания като язви, тъй като помагат за регулиране на храносмилателната система. Аспержите се определят като пребиотик, който увеличава броя на полезните бактерии в храносмилателната система.

Но най-хубавото е, че всички тези полезни свойства не се губят при различните методи на топлинна обработка. Зеленчукът може да се готви на пара, да се пържи, да се бланшира, да се вари и да се пече. В всеки случай ще получите изключително здравословно ястие.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    8 2 Отговор
    кисело зеле с червен пиперец не помага ли?
  • 2 Ъхъ

    6 5 Отговор
    Ядящите аспержи трябва да пият алкохол, за да се балансира фолиевата киселина, прогейските работи и другите измишльотини!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 човек от народа

    5 3 Отговор
    аспержите са за западните жендърси, които не са чували за киселото зеле !
  • 5 Ами

    5 0 Отговор
    Добре ! Ще подпъхна под пържолите два- три стръка !
  • 6 Механик

    8 0 Отговор
    Дедо ми умря преди 15 години на 97. Цял живот си пийваше и не беше чувал за аспержи. Представям си ако бе ял и аспержи, можеше още да е жив.
  • 7 Неща така???

    1 0 Отговор
    ...Да не сте объркали аспержите с артишок??? Ако не сте– праз лукът се нарича " аспержите на бедните", т.е. – " като нема аспержи, хрупайте праз"!. Артишокът влиза в състава на редица хепатопротекторни хранителни добавки( без рецепта). По принцип всички кръстоцветни са извънредно полезни, преди всичко в суров вид и без добавени изкуственяци.