Last news in Fakti

26 Януари, 2023 10:47 2 030 5

Загадъчен отпечатък от ръка е открит край Стария град на Йерусалим

  • отпечатък-
  • ръка-
  • йерусалим-
  • загадка-
  • археолози

Значението му продължава да озадачава археолозите

Израелските археологически служби оповестиха откриването край Стария град на Йерусалим на "загадъчен" отпечатък от ръка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Находката на повече от хиляда години е издълбана в каменната стена на древен ров. Значението ѝ продължава да озадачава археолозите.

От Израелската служба за антики съобщават, че отпечатъкът, който може да е оставен на "шега", е открит близо до Иродовата порта в хилядолетен ров, разкрит по време на строителни работи за разширяване на път в анексирания от Израел Източен Йерусалим .

Масивният ров е издълбан в камъка около целия Стар град, построен през 16-и век по време на управлението на султан Сюлейман Великолепни. Диаметърът му е 10 метра, а дълбочината - между два и седем метра, като за разлика от типичните европейски ровове не е запълнен с вода.

Според Израелската служба за антики на кръстоносците през 1099 г. са били необходими пет седмици, за да го преминат и да пробият стените и защитата на града. И докато функцията на рова е ясна, археолозите остават несигурни кой е оставил отпечатъка в камъка и какво е неговото значение.

"Това е загадка, която се опитахме се да разнищим. Символизира ли нещо? Индикация ли е за конкретен близък предмет? Или просто е някаква местна шега? Може би ще разберем с времето", казват от службата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винкело

    15 0 Отговор
    Ба, загадка! Я питайте Благо Джизъса. Или Божинката... Валери ли беше?
  • 2 ъъъ

    10 1 Отговор
    Издълбан през 16 век, а кръстоносците едвам го минали през 1099? Ми то как се преминава несъществуващо нещо? Интересно, че все пак са минали...

    Коментиран от #4

  • 3 не може да бъде

    2 2 Отговор
    До Винкело Край отпечатъка има и надпис с правописна грешка - "Само ЛеФски",на засега не смеят да кажат!
  • 4 Точно

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "ъъъ":

    и диаметърът на рова бил 10 м ?! Може би широчината на рова е 10 м , а диаметърът е в зависимост от града / който и да е /.
  • 5 Един

    0 1 Отговор
    Някой написал "Локо пд" и вече голямата новина.