31 Януари, 2023 13:58 3 552 12

Храните, които столетниците ядат и онези, които избягват

  • столетници-
  • дълъг живот-
  • продължителност на живота-
  • храна-
  • здравословно хранене

Дълголетниците масово избягват силно преработените храни

Храните, които столетниците ядат и онези, които избягват - 1
Снимка: Shutterstock

Здравето на човек до огромна степен се дължи на хранителните му навици и вкусове. Следователно, специалните видове диети или спазването на определени храни могат значително да удължат живота, пише zdrave.to.

Според създателя на научни документални филми Дан Бютнер, столетниците имат много сходни хранителни навици. Ако те могат да се спазват за дълъг период от време, вероятността да доживеете до дълбока старост се увеличава.

Според експерта тайната на дългия и активен живот е много сложна, пише South China Morning Post. Това е комбинация от социални връзки, влияния на околната среда, качество на съня и др. Храненето обаче си остава една от най-важните части от пъзела.

Оказва се, че диетата на столетниците е с повече варива, ядки, хляб с квас и риба. Значително по-малко месо, мляко и яйца. Месо такива хора ядат не повече от два пъти седмично. Млякото и яйцата също се консумират до минимум.

Столетниците предпочитат сурови и варени зеленчуци и пълнозърнести храни. В същото време се избягват продуктите на дълбока преработка - става дума за колбаси и консерви.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Димков :Яжте червено Месо

    6 6 Отговор
    За да сте тревожни , сприхави и да живеете по малко!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Петър Димков :Яжте течна топла

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Петър Димков :Яжте червено Месо":

    храна,- Супи ! Пийте чай от наши не чужди растения и треви! Яжте пресни при възможност не замразени плодове и зеленчуци ! По добре сушени ! Избягвайте дълбоко замразената храна
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шляхтиц

    6 1 Отговор
    Най-силната връзка на човека с природата е храната. Така, че е много важно с какво се храни, как се храни и с какви количества се храни. Без храна човек умира............
    Шляхтиц.
  • 5 Тъй ли?

    10 0 Отговор
    Амчи да изследват каква работа,каква професия са упражнявали,физически и психически натоварвания,стрес?На първо място е стреса,вредните условия на тежък физически труд и най-накрая е храната.Ако не са си пили от потта,докато се трудят,и не са били подложени на стрес,с разнообразно хранене,спокоен живот и 90 годинки са ти в кърпа вързани!
  • 6 Мдаааамм

    4 1 Отговор
    Забравили са включат и чашката с алкохол,ако се съди по снимката на този старец с чинийката....
  • 7 Щастливеца

    9 6 Отговор
    Яжте банани киви авокадо спанак и киселец. Чудно..И за какво да живея 120 години като маймуна? Яжде месо всички видове пиите на корем и гонете яко ку.ви. Бийте се карайте бясно автомобил и мотоциклет. Не се съобразяваите с никой камо ли с измислените закони на държавата. Само така ще може да живеете до 75-80 като истински свободен човек. Другото е за покорни тревопасни животни.
  • 8 Антон

    3 1 Отговор
    Сините зони е книга, която описва живота на дълголетниците.
  • 9 д-р Психарион Трапезис

    8 0 Отговор
    Гърците казват: По-добре за живееш като лъв и да умреш като куче, отколкото обратното. Те ядат диви кози, риба, мед от мащерка,една трева на име "влита", морски дарове, козе сирене,лимони, пият узо и вино, както и много добра минерална вода, живеят дълго, особено на остров Икария. Но най-важното- не им дреме изобщо....
  • 10 инж технолог по хранене

    3 0 Отговор
    В същото време се избягват продуктите на дълбока преработка - става дума за колбаси и консерви. ПРОДУКТИТЕ,КОИТО СА ПОДЛОЖЕНИ НА ПРОДЪЛЖИТЕЛНА ПРЕРАБОТКА. КОЛКО ДА Е ДЪЛБОКА ТАЗИ ПРЕРАБОТКА ОСВЕН ЗАГРЯВАНЕ, ВАРЕНЕ И ВАКУУМИРАНЕ,КОЕТО СЛЕДВА СЛЕД ИЗСТИВАНЕТО НА ПРОДУКТИТЕ? ДЪЛБОКО Е РАЗДАЛЕЧАВАНЕТО НА МОЛЕКУЛИТЕ НА ВЕЩЕСТВАТА В ПРОДУКТИТЕ ПРИ ТЕРМИЧНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА,РАЗГРАЖДАНЕ НА ГОЛЯМОТО КОЛИЧИСТВО ДЪЛГОВЕРИЖНИ БЕЛТЪЧИНИ И ВЪГЛЕХИДРАТИ,ЗА ДА Е ВЪЗМОЖНО УСВОЯВАНЕТО ИМ ОТ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ. НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО Е УНИЩОЖАВАНЕТО НА БОЛЕСТОТВОРНИ ОРГАНИЗМИ ИЛИ Т.НАР. СТЕРИЛИЗАЦИЯ.
  • 11 пф2у

    5 2 Отговор
    Моята прабаба доживя до над 90 год. възраст. Ядеше основно яйца, козе мляко, картофи и боб.
  • 12 Само

    2 0 Отговор
    идиотите искат да живеят дълго, особено в днешните времена.