31 Януари, 2023 16:32 1 567 5

Черният чай: по-здравословната алтернатива на кафето

  • черен чай-
  • чай-
  • полезно-
  • напитка-
  • кръвно налягане-
  • продължителност на живота-
  • холестерол

Как черният чай влияе на организма?

Черният чай: по-здравословната алтернатива на кафето - 1
Снимка: Shutterstock

Черният чай е гореща напитка с вековна традиция в културата на много народи. Той е прекрасен заместител на кафето. Въпреки че съдържа кофеин, количеството му е значително по-малко от кафето, което го прави прекрасна алтернатива за бодро събуждане рано сутрин, пише Az-jenata.bg.

Черният чай има и много други ползи за здравето освен ободряващите ефекти. Ето какво се случва в тялото, ако пиете черен чай всеки ден.

Черният чай може да понижи холестерола и кръвното налягане

Редовното пиене на черен чай има положителен ефект върху стойностите на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол в кръвта. Това се отразява благотворно на сърдечносъдовата система, като я предпазва от хронични проблеми, свързани с тези показатели.

Черният чай е много богат на антиоксиданти, които според healthline.com имат положителен ефект върху нивата на холестерола. Те предотвратяват натрупването му по стените на кръвоносните съдове и стеснението им. Според изследване от 2003 година, публикувано в Journal of Nutrition и цитирано от healthdigest.com, пиенето на 4-5 чаши черен чай на ден може значително да понижи нивата на холестерол, а именно с до 11%.

Подобно на холестерола, кръвното налягане също може да спадне с няколко пункта благодарение на черния чай. Консумацията му на ежедневна база има благоприятно въздействие върху стойностите на кръвното налягане и може да спомогне за по-добрия му контрол при хипертония.

Може да намали риска от преждевременна смърт

Общото положително влияние на черния чай върху здравословното състояние се дължи на богатото наличие на флавоноиди и антиоксиданти, които имат невероятни свойства. Антиоксидантите в черния чай потискат възпаленията в клетките и тъканите, на които се дължат множество хронични заболявания, предизвикващи намаляване на продължителността и качеството на живот.

Черният чай има ползи и за психичното здраве

Черният чай оказва положително въздействие не само върху физическото здраве, но и върху психично-емоционалното състояние. Редовната консумация на черен чай подкрепя психичното здраве. Според изследване от 2021 година, публикувано в African Health Sciences, консумацията на средно между 1 и 4 чаши черен чай на ден може да облекчи и намали симптомите на депресия. Понижава се и рискът от отключване на депресия, ако се пие черен чай всеки ден.

Връзката на черния чай с настроението и психо-емоционалните механизми е подплатена с доказателства и от друго изследване от 2013 година, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, според което черният чай увеличава усещането за спокойствие благодарение на релаксиращите си свойства, които дължи на антиоксидантите в състава си.

Ако искате да сте едновременно бодри, свежи и по-здрави, пийте по няколко чаши черен чай на ден без притеснения относно кофеина.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    3 0 Отговор
    Прави безсмъртни !
  • 2 Ти си

    4 0 Отговор
    Баба казваше - глупости на търкалета !
    Всяка година все различни резултати от изследванията на един и същ продукт ...

    Коментиран от #4

  • 3 олелеееее

    2 1 Отговор
    колко е погрозняла Събина... А е и неостра
  • 4 Моарейн

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ти си":

    Който плаща, той поръчва музиката.
  • 5 Горчи

    1 1 Отговор
    и е гаден на вкус. Иначе нека да си е полезен.