Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 05:00, обновена 3 Февруари, 2024 05:11 17 475 10

Кой има имен ден днес, 3 февруари

  • симеоновден-
  • имен ден-
  • църква

Отбелязваме Зимния Симеоновден

Кой има имен ден днес, 3 февруари - 1
Снимка: Фейсбук

Според българските вярвания днес - 3 февруари, е зимният Симеоновден.

Зимният Симеоновден, както и зимната Богородица, почитат главно бременните жени, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще дойде в къщата се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски.

Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото бележи хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да се хваща остър предмет днес.

Трети февруари е третият вълчи празник, тогава не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците и да не нападат стадата.

В народната памет 1, 2 и 3 февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди: жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат. Спазват се и другите забрани, характерни за останалите Трифонци.
Вероятно празникът се е появил сравнително по-късно във фолклорната традиция, защото неговата обредност почти не може да се отдели от предхождащите го дни.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома".

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на ХОРАТА имащи ИМЕН ДЕН
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    ЧИД на СИМЕОНКА ЛЮБЕНОВА ВАСИЛЕВА от ГРАД ЛОМ
  • 3 ЕЛЛИН

    8 2 Отговор
    За пореден път представяте българина предимно като суеверен отколкото вярващ . Къде е логиката в горенаписаното , като се има в предвид , че назорееца Симеон взема в ръцете си самото въплътено Слово Божие - Господ Иисус Христос !? Как може да бъде Симеон Богоприемец определен , като причинител на рани и белези и хората носещи неговото име да празнуват “ в един от най - лошите дни “ ??? Нужна е проповед вместо народни суеверия !
  • 4 Симон, Симана…

    3 4 Отговор
    Сульо, пульо, Генчо, Пенчо, Атанас и аз… и който се сетиш.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Драсканици

    3 3 Отговор
    на кило. Тези истории за обичаи, обреди и мистика са чиста проба суета. В благовестията си пише в кого да вярваш и какво да правиш. Никакви обреди, ритуали, мистики и измишльотини. Никакви свещени камъни, никакви лечебни икони.
    Вяра само в Иисус, Богочовекът и Син на Бога, въплътил се в човешко тяло.

    Коментиран от #7

  • 7 по добре ФЕНРИР

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Драсканици":

    отколкото овца божия
  • 8 какво е спасението

    1 3 Отговор
    Исус Христос е изкупува нашите дългове. Дълг, е това което трябва да платим на тези които сме убили и поробили в предишните си животи. Сатаната е този който иска дългът, упълномощен от пострадалите искащи мъст. Адът не е Господ. Адът това са другите. Исус ни защитава от дългове, а ние плащаме с прошка - отказваме се от отмъщение - от дълговете към нас. Земята е тъмницата в която се изплаща грехът - дългът. И страхът от страдание ни кара да лъжем - и още да грешим, и Адът расте. Страданието и истината избелват и смиряват, любовта дава разбиране и сближаване.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Един

    1 0 Отговор
    Симо мадритския да почерпи.