Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 15:13 2 181 1

Учени създадоха "течни" прозорци

  • прозорци-
  • течни прозорци

Вдъхновени от кожата на октопод

Учени създадоха "течни" прозорци  - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от университета на Торонто, Канада, създадоха уникален прозорец, който може да променя пропускателната си способност, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките", цитирано от БТА.

Учените са почерпили вдъхновение от многослойната структура на кожата на октопода.

Разработката ще даде възможност за по-комфортна среда в сградите, тъй като новите прозорци не пропускат определен тип вълни, като същевременно съхраняват естествената светлина.

Прототипът на прозореца се състои от няколко слоя, между които има мрежа от тръбички с диаметър до един милиметър, пълни с течност. Подобен слой не позволява преминаването на вълни от определен диапазон. Освен това потокът на течността може да се променя, което позволява да се постига различна пропускателна способност на прозореца.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Ако направят прозорците от течни кристали LCD, ще може да се управлява прозрачността им. Има най-обикновени такива часовници, на които дисплея не е в кутия и е прозрачен и се вижда през него.