Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 16:34 6 126 25

Лесен начин да се справите с конденза по прозорците вкъщи

  • конденз-
  • прозорци-
  • бръшлян

Използвайте английски бръшлян като ваш помощник

Лесен начин да се справите с конденза по прозорците вкъщи - 1
Снимкa: Shutterstock

Често срещан проблем през есенно-зимния сезон в много апартаменти е кондензът по прозорците. В някои особено проблемни случаи вентилацията и аспирацията не помагат, кондензът по прозорците се появява отново и отново. Но едно цвете ще помогне да се справите с проблема - сложете саксия с него на перваза на прозореца. В случая става въпрос за английски бръшлян, пише Actualno.com.

Какви са ползите от растението?

Най-често кондензът се образува при резки температурни промени, особено когато навън е студено, а в помещението топло. За да се справите бързо с този проблем, използвайте английски бръшлян като ваш помощник. Поставете няколко саксии на перваза на прозореца, за да разрешите този проблем.

Лесен начин да се справите с конденза по прозорците вкъщи
Снимкa: Shutterstock

Английският бръшлян не само нормализира нивото на влажност в помещението, но и пречиства въздуха. Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е дали в дома ви има домашни любимци или деца. За домашни любимци, които обичат да дъвчат листата на домашните цветя, английският бръшлян може да доведе до отравяне.

Според медицински доклад от Louise Chang, английският бръшлян (Hedera helix) може да ви помогне да дишате по-лесно, особено ако имате алергии. Изследванията показват, че растението помага за изчистване на въздуха от алергени като мухъл и животински изпражнения. Това може да направи английския бръшлян евтина алтернатива на търговските устройства за пречистване на въздуха, споделят изследователи на присъстващите на годишната среща на Американския колеж по алергия, астма и имунология.

Първо, изследователите поставиха плесенясал хляб и кучешки екскременти в контейнери. След това те провериха колко мухъл и изпражнения има във въздуха в контейнерите в началото на изследването. След това към всеки контейнер се добавя английски бръшлян и се правят повторни измервания в началото и след това след шест и 12 часа. Шест часа по-късно 60% от плесента изчезна от въздуха около бръшляна. Почти същото количество фекална материя във въздуха е изгубено от въздуха (58%). След още шест часа въздухът е станал още по-чист. Повече от три четвърти от плесента във въздуха е изчезнала (78%). Проучването установява, че почти всички от тях са в изпражненията (94%).

„Тъй като спорите на мухъл във въздуха са свързани с различни сериозни заболявания, английският бръшлян може да намали нивата на мухъл в помещенията“, пишат изследователите, сред които и д-р Кенет Ким от медицинския център за алергии, астма и респираторни грижи в Лонг Бийч, Калифорния.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха хахаха

    15 24 Отговор
    Пуснете си топло в помещението клош.ари иначе конденза си остава. Ако не стигат парите за отопление знаете къде работят продажниците на България там ходете.
  • 2 ха сега де,

    25 6 Отговор
    Това "английски" за авторитет ли е писано? Защото и обикновен бръшлян същото латинско наименование носи.

    Коментиран от #19

  • 3 Име

    6 5 Отговор
    Поддържайте температура, при коятэ не се образува конденз. След продължително готвене, конденза по стъклата се обира. Може да не е лоша идея да се сложи сандъче бръшлян пред прозореца.
  • 4 Пак смешки

    5 16 Отговор
    Там където топлоизолацитя е направена през пръсти или въобще я няма, там има конденз.
    В едно от жилищата ми се появяваше такова "нещо". Направихме нова топлоизолация и да видиш как го отнема ! :))
  • 5 Комуниста

    21 14 Отговор
    Мизерници вашата демокрация ви научи да си изключвате радиаторите и висите на студено зимата
  • 6 Ломския

    23 5 Отговор
    Канабиса също помага,няколко саксии на прозореца и всичко е окей.
  • 7 един от стадото

    18 1 Отговор
    за мен не е вярно. Бръшлян вътре в стаите никога. Живяхме в къща с бръшлян по стените, и то от вън. Хреми, кашлици, обриви. Писал съм по подобен повод за бръшляна. По препоръка на лекар, приятел- да се махаме от там. Така и стана. От тогава само тия сезонните, ако закачим нещо като другите понякога. Дори и котарак гледаме сега
  • 8 Пойзънайви

    8 3 Отговор
    Можете просто да забършете прозорците.
  • 9 11111

    12 7 Отговор
    Ганьо конденза. Не проветрява цяла зима и фалшивата му дограма е монтирана с термомостове. Тук таме запечатал с екструдиран полистирен после имало конденз хаха

    Коментиран от #14

  • 10 Гост

    9 7 Отговор
    Външна и вътрешна изолация и няма проблем и проветряване .
  • 11 Домошар

    20 4 Отговор
    Най важно е редовно и продължително проветряване на помещенията. Дори с добра изолация при наличието на влага и подходящи условия мухъл ще се появи.

    Коментиран от #12

  • 12 Практична домакиня

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "Домошар":

    Освен редовното проветряване, трябва да се ограничи отделянето на вредни емисии и парникови газове като метан и сероводород, които се получават при консумация на боб и кисело зеле. В такива случаи ср излиза на балкона, като се внимава да не увяхнат цветята.
  • 13 Бунаци

    13 2 Отговор
    Не четете тези съвети преписани от некадърници. Аз си държа прозореца отворен и мухъл нямам
  • 14 777

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "11111":

    ганьо яку ти рамесва глината
  • 15 Име

    5 1 Отговор
    Дървените рамки имат предвидениэотвори за проветряване. Затова не съм ги сменил. Ако си готвите в къщи, никаква изолация няма да ви спаси. Парата в топлия въздух, при студени стъкла стига до точката на насищане. Може само да се забърше докато не е проникнала в черчевето.

    Коментиран от #16

  • 16 ХАХАХА

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Име":

    А да сте чули за вентилационни клапи на прозорците и вентилация в мокрите помещения? И естествено температури по високи от 18 градуса?
  • 17 Име

    3 0 Отговор
    Да не сме сноби!
  • 18 Соваж бейби

    5 0 Отговор
    Това е много грозно растение за дома и токсично!Харесва ми само в гората по добре не си правете експеримент залепя се и на стената се катери после трябва да къртите мазилката ,в тапет не знам дали се забива никога не съм слагала тази грозотия у дома.В едната част на къщата от вън имаше такъв троскот когато го отрязох чаках няколко месеца да изсъхне и го махах по лесно .
  • 19 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ха сега де,":

    Това е с бели ивици по края,дивото си е зелено но има няколко вида такива троскоти .Правят бели освен че са отрвни
  • 20 строителството е трудна и отговорна зада

    3 0 Отговор
    Новото строителство по принцип е много проблемно , и предразполага към влаги , и образуване на мухъл. Първо , още в процеса на строене и завършване , сградата се облива с дъждове , и влаги от самото строителство. Мята се набързо една топлоизолация за албиниз , щото трябва и бързо да се продаде . А трябва тухлата и бетона да съхнат поне 2 години , ако допълнително не се наводняват - Кауза Пердута . И какво се получава , от страни стереопор , от горе газопламъчна изолация , която не диша , и създава допълнителни кондензи. Терасите отворени , чакат новият собственик да сложи плочки. Тези плочки , и газопламъчни , по принцип лошо изпълнени и натаяват . Добра среда за мухъли и плесени , които се завъждат . Отидете в някоя по- стара градска ,или селска къща , с дървените прозорци , и боядисаните с вар стени , мозайка по терасите , дали има мухъл .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    сезон в много апартаменти е кондензът....

    хапартаментът е най висшата форма на жилище
  • 24 Гост

    0 0 Отговор
    По-добре тази влага да е кондензирала по прозореца, отколкото да е във въздуха и да я дишате. Пластмасовите дограми са евтини, но си имат косури.
  • 25 Гост

    1 0 Отговор
    Докато бях с дървената дограма нямах конденз. Сложих пластмасовата и кондензът потече като река.