Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 15:32 10 347 18

5 неща издават, че смъртта наближава. Какво можем да направим?

  • смърт-
  • умиращ-
  • преди смъртта-
  • грижа-
  • болногледач

Когато краят на живота приближава, обичайно идва с тези признаци. Ето как да помогнем на близък, който е напът да си отиде

5 неща издават, че смъртта наближава. Какво можем да направим? - 1
Снимка: Shutterstock

Смъртта и особено това да я приемем, щом става въпрос за близък човек, няма как да бъде лесна. Житейското приключение на всеки човек е уникално.

Независимо дали сте болногледач, който се грижи за умиращ любим човек или човек, който знае, че времето на Земята приключва поради болест или възраст, научаването какво да очаквате, когато смъртта наближава, може да ви помогне да бъдете по-добре подготвени. Освен това може да ви даде време да вземете решения за комфорт и облекчение, пише actualno.com.

1. Повече сън

Няколко месеца преди края на живота умиращият човек може да започне да спи повече от обикновено. Когато се приближите до смъртта, метаболизмът на тялото ви пада. Без постоянно естествено снабдяване с енергия, умората лесно печели.

Как можете да помогнете

Оставете ги да спят и им помогнете да намерят удобни места за почивка. Насърчете ги да стават от леглото, за да не развиват рани.

2. По-малко храна и напитки

Нуждата от захранване на енергията намаляват с остаряването. Тъй като не се нуждаете от толкова енергия, за да изпълнявате ежедневни задачи, храната и напитките изглеждат по-малко необходими. Хората, които са близо до смъртта, може дори да не се интересуват от някои от любимите си храни. Няколко дни преди смъртта, любимият ви човек може да спре да яде или да пие изцяло.

Как можете да помогнете

Оставете ги да ядат, когато са гладни. Хидратацията е важна, така че предлагайте на човека кубчета лед. Накиснете кърпа с хладка вода и я използвайте, за да потупвате устните им. Когато спрат да пият напълно, дръжте деликатната кожа около устните им овлажнена с балсам за устни.

3. Оттегляне от хората

Не е рядкост хората, които умират бавно да се оттеглят от дейностите и хората, които обичат. Това е естествено отражение на промените в енергията, както и желанието да защитят последните си дни и часове.

Как можете да помогнете

Изолацията не означава, че любимият ви не се радва на компанията на хора, които обича. Нека приятелите и семейството ви посещават, когато любимият ви се чувства удобно. Ако не се интересува да вижда хора, не го приемайте лично. Това не е отражение на това как се чувства към вас. Някои хора не желаят да оставят други да ги виждат да умират, така че може да се изолират в последните си дни.

4. Промяна на жизнените признаци

Кръвното налягане пада близо до смъртта. Промените в дишането стават по-очевидни и сърдечните удари стават нередовни и трудни за откриване. С падането на кръвното налягане и бъбреците ще спрат да работят. Може да забележите урина, която е с кафява или с цвят на ръжда.

Как можете да помогнете

Тези промени не са болезнени, така че няма нужда да правите нищо за тези знаци.

5. Промяна на отпадъчните функции

Тъй като вашият любим човек яде по-малко храна и пие по-малко течности, движенията на червата могат да станат по-малки и нередовни. По същия начин, уринирането може да стане рядко. След като спират да ядат и пият изцяло, може изобщо да не се налага да използват тоалетната.

Как можете да помогнете

Това е естествен процес, така че не се тревожете, ако не ходят до банята. Промените в цвета на урината също са нормални. Те отразяват бъбречната функция и тъй като бъбреците се изключват, производството на урина може да се забави или спре. В някои здравни заведения, като хоспис, обгрижващите използват катетър за източване на урината от пикочния мехур.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    22 1 Отговор
    Това го писахте през предишната Ковид вълна. Някой ви го спусна отново ли?

    Коментиран от #7, #10

  • 2 антрашпиц

    30 2 Отговор
    Що за глупава статия ...........че и неграмотно написана .....

    Коментиран от #18

  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    29 1 Отговор
    По възможност предният ден да е последният работен ден с осигуровки към НОИ или частните грабители.
  • 4 Монах :Всички дружно

    26 0 Отговор
    вървим натам! Нека останем добри хора до края си! Нищо друго няма значение! И да не съжаляваме за нищо ! Нищо няма значение

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Радо

    25 2 Отговор
    Че аз съм тъй от началото на зимата!...само дето ми се пие и ми се такозя.
  • 7 Философ

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Тази е пътничка пише за себе си какво и се случва момента
  • 8 Г-ца каприз

    18 1 Отговор
    Статия " писана" с гугъл преводач 🤣🤣🤣🤣 най ми хареса тва за "сърдечните ритници"🤣🤣 абе вие не четете ли кво копирате 🤣🤣🤣🤣 велики сте 🙏🙏🙏🤣🤣🤣😘😘😘😘
  • 9 др Гей Билтс

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Монах :Всички дружно":

    Тази кончина вече не е актуална. Вече на мода е "синдромът на внезапната смърт". Падаш си, както вървиш по улицата.
  • 10 Отче Ваш

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    По възможност предният ви ден, да е последният ви работен ден с осигуровки към НОИ или частните грабители !!! И ще ви изпратят с „Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава“ и АМИН !!!

    Коментиран от #12

  • 11 смъртта наближава

    9 1 Отговор
    нищо не можете да направите. тия глупости дето ги е написала тая няма да помогнат. единственото което може да направите е да изпратите вашия 4овек при св. Петър както подобава с опело нека и дядо поп да изкара некой лев
  • 12 ни риви ма

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Отче Ваш":

    твоят път е през кучешките черва
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ви МНОГО за ПОЛЕЗНАТА информация госпожа МАРИЯ АТАНАСОВА
    БЛАГОДАРЯ
  • 14 Можем да вземем голям борч

    5 1 Отговор
    И да се порадваме на живота за последно.
  • 15 Не е

    7 2 Отговор
    Толкова за страхуване ! Смъртта не е завинаги ! И на повечето от нас , няма да е за първи път !
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Колкото можете земетръси да познаете толкова и смърта.сега си отиде преди 20дни млад човек с 2 МАЛКИ деца...Ляга и до тук .......преди това здрав прав играеше тенис един от БСФС бе,ще кажеш .....друг го гледаш едва влачи крака и след години пак го виждаш.Ако сте запознати с природата на Нещата ,не бихте писали такива неща!Не очаквам вече да плашите някой с...Атом,а лудинофили!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Смешкин

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "антрашпиц":

    Въпроса не е в това. А каква истерия са ни подготвили хората с пари. Премина пандемията, грипа също отминава . А какво остава неможе хората да се радват на живота и да са безгрижни. Трябва вечно да са в страх, че днес може да им е за последно на тази земя. Статията е повече подходяща за американци отколкото за българи. И си мисля, че е копирана от там.