Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 16:31 3 578 11

Професионален готвач посочи най-масовата грешка при готвенето на паста

  • паста-
  • спагети-
  • кулинар-
  • готвене-
  • готварство-
  • макарони

Умелите кулинари съветват да не преваряваме пастата, а да довършим готвенето ѝ със соса

Професионален готвач посочи най-масовата грешка при готвенето на паста - 1
Снимка: Shutterstock

Пастата е едно от най-лесните за приготвяне ястия, но това съвсем не означава, че и при нея си няма тънкости, които италианците са усъвършенствали преди десетилетия, пише The Mirror, цитиран от jenata.blitz.bg.

През годините редица готвачи посочиха голяма част от грешките, които всички допускаме, когато се захванем с приготвянето на този италианския специалитет - от изливането на водата, в която се е варила пастата, в мивката до сервирането на порцията.

За щастие, повечето от грешките имат бързи решения. Същото важи и за може би е най-често срещаната от тях - преваряването.

По думите на знаменития шеф готвач и специалист по италианската кухня Алдо Зили, работил с принц Уилям в младежката благотворителна организация Centrepoint, тази грешка се допуска както от професионалисти, така и от любители.

Според него, тя е много лесна за коригиране. "Много ресторанти приготвят пастата предварително и след това я сервират преварена. Трябва да завършите приготвянето на пастата със соса. Ако готвите паста, я извадете от врящата вода две минути по-рано, след това я добавете към соса и довършете приготвянето в него, за да може тя да поеме всички вкусове", препоръчва специалистът.

По думите му, сварената паста в никакъв случай не трябва да се мие със студена вода. В противен случай нишестето, заради което сосът става по-гъст, и вкусът на пастата ще изчезнат.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    10 3 Отговор
    Ако пастата не се получи,жената за наказание пече пържоли .Не,че някога е правила паста .

    Коментиран от #9

  • 2 Аман от готвачи

    8 4 Отговор
    Недосварените спагети ще ви лепнат по зъбите

    Коментиран от #6

  • 3 Спагети

    10 3 Отговор
    Каква паста, бре. Това са чисти спагети. Пастата си е готов сладкиш, няма нужда от готвене.
  • 4 Ганьо

    9 0 Отговор
    Пастата е десерт!
  • 5 Паста по хайдушки

    10 0 Отговор
    Ритам тенджерата и изяждам агнето.
  • 6 Гневен

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аман от готвачи":

    От 1000 готвача ще чуеш 1001 рецепти най-малко
  • 7 Ганьо

    8 0 Отговор
    На драскачката бабато само на ПАСТА и е говорила
  • 8 дядо поп

    6 0 Отговор
    Спагети , какво е това ястие което едновременно е в чинията , в устат ми , в стомаха и вече напира навън!
  • 9 един от многото

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    Аз пък моята я карам да ми прави сърмички от Брюкселко зеле!
  • 10 Алденте?

    3 1 Отговор
    И защо тогава изобщо си варите фидето, спагетите, а не си ги хрускате директно от пакета??? Преглъщайки с доматен сок "соса"? Аман от болни мозъци трябвало да ядем всичко сурово!
  • 11 Ганю

    3 0 Отговор
    на италианците им сготвих макарони на фурна сладки
    със сирене и мляко по бабина рецепта
    облизаха и тавата