Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 11:58 1 866 5

Най-възрастната мишка на света е почти 10-годишна (ВИДЕО)

  • мишка-
  • рекорд-
  • възраст-
  • гинес-
  • калифорния

Пат, който е кръстен на Патрик Стюарт, е на възраст от 9 години и 209 дни

Най-възрастната мишка на света е почти 10-годишна (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Малка мишка от Калифорния влезе в Книгата за рекорди на Гинес като най-възрастната мишка в света, съобщи АП, цитира БТА.

Тихоокеанската джобна мишка се казва Пат. Тя носи името на актьора от "Стар Трек" Патрик Стюарт. В сряда Пат получи потвърждение от Рекордите на Гинес за най-възрастната мишка, обект на човешка грижа. Възрастта на гризача е 9 години и 209 дни.

Пат е роден в зоопарка на Сан Диего на 14 юли 2013 г. като част от програма за опазване на вида.

Тихоокеанската джобна мишка е най-малката мишка в Северна Америка. Естественият ѝ хабитат е долината на река Тихуана. След 1932 г. броят на гризачите намалява заради човешката активност в района. За известно време дори се смята, че видът е напълно изчезнал. През 1994 г. в Ориндж каунти е открита малка изолирана популация.

През 2012 г. е стартирана опазваща програма, с която се цели съхранението на животинския вид. През миналата година са родени 117 малки. Много от мишките ще бъдат върнати в дивата природа през тази пролет.

От 2017 г. популацията в Ориндж каунти е стабилизирана и мишките нямат нужда от човешка грижа, за да се хранят. Макар мишките да не са най-харесваните от човека животни, те са важни за екосистемата заради ролята, която играят в разпространението на растителните семена.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти, вие избихте рибата в

    3 1 Отговор
    Бургаският залив. С тази потресаваща новина ще се чувствам много доволен от еволюцията, революцията и от вашата бдителност да не пропускате такива важни новини !
  • 2 ако е умряла

    4 0 Отговор
    спешно се обадете на ник град козлодуй да я оплаче , той е специалист по оплакването
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Дай и покой ГОСПОДИ а на госпожа Маринова благодаря ЗА информативната СТАТИЯ
  • 4 цоцомби

    2 0 Отговор
    Ако не е мишка,ще е куче. В(П)ишки под наем.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.