Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 16:32 7 553 4

Нещата, които изпиват енергията и крадат здравето ви

  • енергия-
  • умора-
  • изтощение-
  • здраве

Внимателно направете оценка на живота си и отстранете онези неща, които ви правят изтощени и объркани

Нещата, които изпиват енергията и крадат здравето ви - 1
Снимка: Shutterstock

Новата 2023 година вече започна и дори вече настъпи вторият ѝ месец. Каквито и цели да сте си поставили за новата година., както и да се мотивирате да бъдете по-продуктивни и позитивни обаче, всеки от нас разполага с определено количество енергия.

От особена важност е както да я разпределя добре, така и да умее да я пести в някои моменти, пише Флагман.

Понякога за да се заредите с енергия, е достатъчно да подредите дома или работното си пространство. Друг път се изисква да положите повече усилия, като се вгледате в себе си или преосмислите отношенията си с околните. За да бъдете здрави и полезни за близките си, е важно да установите какво изсмуква енергията ви.

Вижте 6 неща, които неусетно ви изтощават и е добре да промените това още сега:

Разхвърляно бюро

Никой не обича да ходи на работа, но тъй като на повечето хора все пак се налага да го правят, трябва да се уверим, че работното ни място ни зарежда с енергия, а не я краде. Разхвърляното бюро например, както и претрупаният и хаотичен десктоп на компютъра ви, са неща, които дори да не ви дразнят съзнателно, изсмукват енергията ви. Ще се изненадате колко по-комфортно ще се чувствате в офиса или у дома, ако сложите ред в хаоса и направите работното си място приветливо пространство.

Постоянно сте в работен режим

В днешно време все повече хора работят на практика постоянно, тъй като много професии позволяват работата онлайн или от вкъщи. В тези случаи границите на правилото „работя от 9 до 17 ч.“ се размиват и работа може да възникне по всяко време. Това очевидно ви изтощава психически и съсипва здравето на енергийната ви батерия в дългосрочен план. Да сте в режим на работа дори през нощта повишава нивата на кортизола. А кортизолът е хормон, който трябва да е сведен до минимум през нощта. В противен случай това пречи на съня ви. За да избегнете подобни проблеми, изградете навик да слагате край на работата си в определен час от деня. След това се отпуснете и се отдайте на почивка, като не забравяте, че сте си я заслужили.

Не си правите списък със задачите

В ежедневието имаме десетки задачи, а в дългосрочен план броят им драстично се увеличава. Повечето хора обаче не си записват, като така пропускат шанса да разтоварят съзнанието си от всички задължения. Да кажем например, че днес е сряда, а вие имате важна задача за събота. Ако не си я запишете в дигитален или хартиен тефтер, вие ще държите и превъртате тази задача в съзнанието си цели 3 дни. Мисълта за нея, особено ако в важна и неприятна, ще ви връхлита внезапно дори в моментите, когато трябва да си почивате психически. И ще ви тормози. Този кръговрат изсмуква енергията ви и може да предизвика тревожност. Ако планирате и записвате задълженията си, това ще ви позволи да бъдете максимално ефективни и да живеете в настоящия момент, вместо да се лутате в неясното бъдеще.

Прекалявате със социалните мрежи

Прекарването на твърде много време пред екрана е не само вредно за зрението ви, но може да причини и тревожни чувства. Социалните мрежи с щастливи снимки, перфектни тела и демонстрации на успех дават твърде много възможности да се сравнявате с хората, които следвате. А това почти винаги води до разочарование от живота, който водите, и пречи на самочувствието ви. Ниското самочувствие намалява нивото на щастието ви и създава предпоставки за изтичане на енергия в ежедневието.

Поддържате токсични взаимоотношения

Всеки тип токсична връзка изчерпва енергията ви. Ако искате винаги да се харесвате на хората, не поставяте граници или рядко говорите за себе си, вашето поведение може да бъде изтощително на много различни нива. В подобен тип общуване вие всъщност изразходвате много енергия, без да получавате нищо в замяна. Ако установите, че често сте ядосани, възмутени или лесно се обиждате, това може да е сигнал за сериозно изтичане на енергия, което минимизира вашето щастие. Затова отделете време за анализ на отношенията ви с хората, както и личния подход към тях. В този процес ще откриете, че някои връзки могат да бъдат подобрени чрез откровен разговор. Други просто няма смисъл да бъдат спасявани. При всички случаи печелите, защото дори някой да престане да присъства в живота ви, ако общуването ви с него е била токсично, отсъствието му ще ви мотивира да потърсите по-полезни и вдъхновяващи връзки.

Не отделяте време за себе си

Независимо колко сте заети, имате нужда от малко уединение или време насаме, за да поддържате връзка със себе си. Ако поставяте всички останали на първо място, ще се изтощите и вече няма да сте добър служител, родител, партньор или приятел. Затова трябва да поставяте граници и да научите хората около себе си да уважават личното ви време. За да постигнете това, първо вие самите трябва да си дадете сметка, че го заслужавате. Определете кои са нещата, които правите за собствено удоволствие, планирайте времето си и им се отдавайте без да изпитвате угризения. Ако нищо не ви идва наум, опитвайте различни неща, открийте своето хоби и с времето ще започнете да усещате прилив на енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    25 1 Отговор
    Неистина !!! Има две неща , които истински ви вземат здравето , и скъсяват живота ! Това са страхът , и злобата ! Те ви разкъсват на парчета ! С тях се борете !

    Коментиран от #2

  • 2 идея

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Ще добавя към списъка и самосъжалението.От каквото и да е естество. Професионален, финансов или любовен неуспех. То е като някаква невидима мъгла. И ако му позволиш се промъква като мъгла в тъмната стая, откъсвайки парченца от душата ти. За това човек трябва да дръпне завесите, за да не може тъмнината да властва постоянно. Трябва да се работи и търси просперитет, късмет, добра случайност. Най-тъмно е преди зазоряване.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Съвсем отговорно ще кажа,

    1 0 Отговор
    че съм в токсични отношения с вожда, с бившата областна управителка на Пловдив, със сегашния и бившия кмет на Пловдив. Госпожата и Зико заради това, че унищожиха последния държавен имот 4 дка в Пловдив на търг с отстъпено право на строеж на фирма, близка до изпълняващата длъжността главен архитект КР в община Пловдив. Също така не понасям и Влади Горанов въпреки добрия му външен вид. Зле на психиката ми действа и момчето от Хасково Делян Добрев поради зачестилите му акции из разни телевизии. Добре ми действат Менда Стоянова и Цецка Цачева поради факта, че се оттеглиха от политическия небосклон и така пожалиха нервната ми система. Не така обаче стои въпросът с Деса Атанасова. Дразни ме, но и ме приспива: много дълго говори и то все едно и също. Повтаря го под формата на различна терминология и никак даже не се изморява да повтаря ли, повтаря. И както се знае мантрите унасят. Та и нейните речи ме унасят. Но събудя ли се, я споминавам и й "благодаря" поне 3 дни! Има една нова особа - млада и напета хубавица, дето скоро благодареше горещо на вожда си. Това момиче ми действа като на бик червено! Появи ли се - у мен превес взема токсичната биохимия! Така ми действа и Бик Томов. Хубаво момче, но много голям дразнител. Харесвам Дани Митов - много е благ, много е умен, много приказва. И той като Деса ми действа като доза приспивателно. Но след съня често го "благославям". Е, моля специалистите от статията да ми помогнат как да успея да елиминирам токсикологията у м