11 Февруари, 2023 16:00 1 507 9

Хърватски ресторант предлага меню, сготвено от робот-готвач

  • хърватия-
  • ресторант-
  • робот-
  • храна

В други подобни ресторанти роботи бъркат и пържат чипс и хамбургери, правят пици или сервират и доставят ястия, но "няма робот, който да прави едно ястие в тенджера от пресни продукти," според съсобственика на ресторанта Хървое Буяс

Хърватски ресторант предлага меню, сготвено от робот-готвач - 1
Снимка: Shutterstock

Мечтаете за ньоки с агнешко, черно ризото или паста с тиквички? Можете да ги поръчате в хърватски ресторант, в който робот-готвач може да сготви около 70 различни ястия в една тенджера, съобщава Ройтерс. Собствениците на ресторанта казват, че бистрото BOTS&POTS Sci-Food Загреб е единственият ресторант в света, където се предлагат готови за консумация ястия в тенджера, които се правят от роботизирани готварски устройства без човешко участие, освен зареждане на устройствата с пресни съставки. Уредите добавят олио и подправки според дигитални рецепти, направени от истински готвач.

В други подобни ресторанти роботи бъркат и пържат чипс и хамбургери, правят пици или сервират и доставят ястия, но "няма робот, който да прави едно ястие в тенджера от пресни продукти," според съсобственика на ресторанта Хървое Буяс.

Седем години бяха нужни на партньорите Буяс да превърнат една идея в реалност и да отворят ресторанта миналата година, след като инвестираха над 1 милион евро.

"Наистина беше предизвикателство да се направи готово за консумация ястие от пресни продукти във възможно най-кратък срок и също толкова вкусно, колкото може да бъде“, каза Буяс пред Ройтерс във високотехнологичното бистро. Клиентите изглежда са съгласни.

"Храната е с най-високо качество“, каза Ловро Петър Андришек, на 18 г., който посещава Bots&Pots като подарък за рождения си ден. "Чинията ми е напълно чиста", смее се той.

Роботизираният готвач, наречен GammaChef, се "обучава“ дигитално как да сготви храна от главния готвач на ресторанта, след което запомня рецептата и я повтаря безкрайно. Пет роботизирани готварски устройства могат да приготвят четири ястия за 15 минути всяка или близо 100 ястия за един час, казва Буяс, добавяйки, че едно щеше да струва 10 000 евро, ако се продаваше.

Обмисляме да разширим нашия бизнес модел чрез франчайз, заяви Буяас, обяснявайки, че роботът ускорява процеса на готвене и спестява пари в момент на недостиг на персонал.

"Един такъв ресторант с пет робота може да се управлява от един единствен човек", каза Буяс. "Крайната ни цел е да създадем ресторант "без сервитьор, без готвач, без пари в брой", където поръчвате, получавате и плащате храната без човешки контакт, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опи

    4 15 Отговор
    Браво! Бъдещето е на роботите.стига с мръсните готвачи и сервитьори,искаме стерилна среда и чиста храна.

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 2 Пот

    6 4 Отговор
    Много хубаво ,така готвачи и сервитьори ще си намерят нормална работа!
  • 3 мдаа

    11 2 Отговор
    Още човешки същества, изхвърлени на улицата без заплата и средства за препитание, за да може да освободим място на роботите. Роботите не протестират, не се размножават, не боледуват и не отсъстват от работа, те са послушни и изпълняват команди, каква мечта за изисканите капиталисти, на които до гуша им дойде от стачки, безопасни условия на труд, искания за по-високи заплати... Прекрасен нов свят 😒

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "мдаа":

    Да но роботите се повреждат и пак се намесва човек.
  • 5 Сервиз

    5 2 Отговор
    Украинките останаха без работа това лято
  • 6 Мето

    7 2 Отговор
    Тея хървати да си ядат сами манджите от железорията която ги готви.
  • 7 апвай

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Опи":

    Мусака с хидравлично масло! И докато си хапваш си говори с ChatGP, а вечер си лягай с роботранса!
  • 8 астробой

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Опи":

    Прочети ,,Ах тази Алиса,, от Сам Лундвал. Стара книжка,тъкмо като за теб. Мераклия......ха ха ха
  • 9 ама друг път

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Опи":

    По твоята схема , няма нужда и от собственик ! Банката директно да си прибира кинтите , то като се замисли човек и от теб няма нужда и ти ще цапаш и мърляш !