Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 16:28 6 643 18

5 странни неписани правила за живот в Албания

  • албания-
  • традиции-
  • живот

Защо за албанците отмъщението е толкова важно?

5 странни неписани правила за живот в Албания - 1
Снимка: Shutterstock

Албанците са един от най-загадъчните и с това интригуващи народи в Европа. Те се смятат за потомци на войнственото племе на илирите, във вените им тече гръцка, италианска и турска кръв, а в ежедневието и културата се смесват противоречиви традиции от различни времена и народи, пише pochivka.blitz.bg.

Албанците са толкова сурови, че вместо чай варят тръпчива планинска трева, клатят отрицателно глави в знак на съгласие и жестоко си отмъщават за дребна обида.

С какво още изненадват целия свят жителите на една малка балканска държава?

Вижте някои от най-необичайните неща, съпътстващи живота на албанците, които те приемат за нормални.

1. Всички в бункера

Цялото население на Албания може лесно да се побере в бункерите, построени в цялата страна по време на управлението на комунистическия диктатор Енвер Ходжа. Тук има повече от 700 000 такива структури, по една на всеки четирима албанци.

През 70-те години страната се оказа в политическа изолация и, страхувайки се от нападение отвън, Ходжа нареди да бъде застроена със стоманобетонни убежища.

Днес те се използват като складове, навеси и други стопански постройки, някои къщи, хотели, кафенета и дори музеи. Съвременна Албания започна да се отървава от съмнителното архитектурно наследство чрез разрушаване на бункерите, но все още има много от тях.

2. Бъди мъж

В високопланинските албански села, burrneshë, или заклетите девици, жени, които са станали "мъже" - образно казано, все още живеят. Те дават обет за безбрачие, вършат тежка мъжка работа, наследяват бащиния си дом и прекарват свободното си време на чаша ракия в мъжка компания.

Преди това една от дъщерите е трябвало да поеме ролята на мъж, ако в семейството няма синове, с бащата почине. Такива момичета са били много уважавани и заедно с мъжките задължения, бурнишите получават признание в обществото, висок статус и право на образование, но пък е трябвало да забравят за брака и децата завинаги.

Днес вечните девици са останали много малко, повечето вече са над 50 години.

3. Измийте злобата с кръв

В Албания жестокият средновековен обичай на кръвната вражда все още не е премахнат. Традицията на отмъщението се предава от поколение на поколение, особено в планинските села в северната част на страната и в древния град Шкодра.

По груби изчисления 12 000 души са станали жертва на кръвни отмъщения в Албания през последния четвърт век. Стотици семейства живеят в изолация с години, страхувайки се от отмъстителни съседи.

Повод за конфликт може да стане всичко - злополука, домашна кавга или отказ да изпиете питие на парти. Да простиш на нарушителя, дори и да е излежал присъда, означава да нанесеш срам на семейството.

Правилата на вендетата са разписани в албанския кодекс на честта от 15 век - Канун и дори 600 години по-късно той е по-актуален от законите на държавата. Според догмите на Ева отмъщението е най-надеждният начин за възстановяване на справедливостта.

4. Защитете къщата от зли очи

Във всеки албански град можете да видите меки играчки по оградите, фасадите на къщите и парапетите на балконите. Всички тези кукли, мечки, магарета и слонове се наричат ​​еднакво - маджмуне ("маймуни"). Това са вид амулети: албанците вярват, че защитават къщата и нейните собственици от злото око, злите духове и други неприятности.

Според една версия традицията се появила през 90-те години, когато местните жители започнали да заминават да работят в други европейски страни и събирали пари да си построят нови жилища. За да не завиждат съседите, играчките били окачени на вратите и стените на къщи. Същата функция изпълняват снопове чесън и овнешки черепи с рога.

5. Пийте кафе и планински чай

Както и в други балкански страни, хората в Албания обичат ракия, но основната албанска напитка е кафето. Пият го по всяко време и навсякъде: сутрин и вечер, в делнични и празнични дни, у дома и на работа. С чаша кафе се празнува нов дом, годеж, сделка или друго важно събитие. Смята се, че местните дължат тази традиция на турците: Албания извоюва независимост от Османската империя само преди 110 години.

Тук не е лесно да се намери добър чай, но ароматната планинска трева се продава навсякъде. Албанците (а между другото и островните гърци) го варят вместо чай и го смятат за лек за почти всички болести: билковата напитка помага при настинки, грип, астма, алергии и храносмилателни проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    23 0 Отговор
    Оглеждайте се на пешеходните пътеки. Пешеходецът НЕ е с предимство😃😃😃

    Коментиран от #2

  • 2 То и

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТИРбушон":

    В Туркия е така.

    Коментиран от #12, #16

  • 3 Боклук

    13 14 Отговор
    Поредната статия писана с езика на омразата и възхваляване на отмъщението във Факти.
    Ганев,това ли е редакционната политика на кафявия парцал?

    Коментиран от #9

  • 4 Тихомирчо,

    44 0 Отговор
    Какво парти бе, момче? Албанците се скъсват да си организират партита? Тази думичка ли намери? Все едно да кажеш, че Левски е посещавал различни локации. Разплакахте фамилията на езика ни.
  • 5 Воисил Граматик

    21 0 Отговор
    ВЪВ високопланинските албански села...
  • 6 Роза

    14 3 Отговор
    Изостанал народ са,но младите искат да живеят модерно,по европейски!Наистина е жалко за жертвите на кръвното отмъщение,които вече никой не може да възкреси!По чудноват начин се преплитат старото и новото.
  • 7 Защо

    15 10 Отговор
    Защото шиптарите са диво не цивилизовано племе

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Боклук":

    Той си го знае, пък и да ми го кажеш не може да таз ере, все едно да го плюеш пък той се радва като на пролетен дъжд
  • 10 Шиптарите

    12 0 Отговор
    Ще превземат македонците ,които гледат на север. В смисъл територията. Жителите не ги вълнуват.
  • 11 Твоя татко

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "Защо":

    Странно обаче като ми дойде някой албанец на гости тук в Бг, пита в кой свят живеете! Пак като мина през Кюстендил да не ти обяснявам кво става! Чудят се как може да сте членка на ЕС!
  • 12 емм

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "То и":

    И във Филипините е така,колата е с предимство а не пешеходеца
  • 13 Българин

    11 2 Отговор
    Имаше един коняк , мисля че се казваше "Скендербег" на добра цена. Не го харесвахме много, защото тогава имаше висококачествени "Преслав" , "Плиска" и поморийски. Но като чета за Албания ми се пие албански коняк.
  • 14 Малка страна, но !

    11 1 Отговор
    Косово и Македония до такава степен са "албанизирани", че балканците вече сън не ги хваща пред войнствения призрак на "Велика Албания".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 айде бе

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "То и":

    Кога за последно си бил примерно в Одрин, или питай някой дето е ходил
    Ако не спреш пред пешеходна пътека и не дадеш предимство, глобата е от 100 евро нагоре, че може и да те осъдят, зависи какъв е пешеходеца. Питай някого ако не вярваш
  • 17 Ха ха

    13 1 Отговор
    Кимат настрани в знак на съгласие.Т.е. като нас.А странно авторът пише,че са наследници на илири,гърци и даже турци( с които постоянно са воювали) ,а нито дума за българските села там.Слаб 2 по история .

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.