Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 13:33 1 236 1

За Дж. К. Роулинг не е важно как ще бъде запомнена

  • дж. к. роулинг-
  • джоан роулинг-
  • автор-
  • писателка-
  • трансджендър-
  • транссексуални-
  • наследство

Писателката казва, че не се тревожи за наследството си, защото ще е мъртва

За Дж. К. Роулинг не е важно как ще бъде запомнена - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британската писателка Дж .К. Роулинг е категорична, че не се интересува как ще бъде запомнена, предаде ДПА.

Авторката на бестселъри, най-известна с книгите за приключенията на Хари Потър, заяви в нов подкаст, че не се притеснява как ще я възприемат бъдещите поколения, пише БТА. Тя каза това в отговор на твърденията, че с "трансфобските" си изказвания е унищожила наследството си.

"Не се разхождам из дома си, като мисля за наследството си", казва 57-годишната противоречива писателка в първия епизод на подкаста "The Witch Trials of J.K. Rowling", пуснат във вторник.

"Какъв помпозен начин да изживееш живота си, разхождайки се наоколо и мислейки: "Какво ще бъде моето наследство? Каквото и да е, аз ще съм мъртва. Грижа ме е за настоящето. Грижа ме е за живите", добави тя.

Подкастът от седем части се основава на разговори на Роулинг с Меган Фелпс-Ропър - бивш член на антиЛГБТК баптистката църква "Уестборо", която се отказа от живота "на религиозен екстремизъм през 2012 г." и осъди хомофобска реторика на религиозната организация.

Фелпс-Ропър разговаря с Роулинг с надеждата "да разбере нейната гледна точка" по отношение на противоречията около авторката и отзвука на позицията, която защитава - особено по въпросите на транссексуалните.

Дж. К. Роулинг отхвърля обвиненията в трансфобия, но през последните три години разгневи ЛГБТК защитниците заради споделените си възгледи със своите 14 милиона последователи в Туитър.

Преди време Роулинг заяви в социалната мрежа, че транс жените и биологичните жени не живеят един и същи живот и не преминават през едни и същи изпитания. Тя също така заклейми статия, в която се говори за "менструиращи хора". Авторката тогава написа: "Имате предвид жени?". Роулинг предизвика хората, които се съобразяват с всеки нов тренд относно пола и отказващи да нарекат биологичните жени - жени, както и обратното за мъжете, независимо че са решили да сменят пола си. Всичко това доведе до това тя да бъде наречена "трансфоб".

Заради мнението си тя е заклеймена от организации за защита на правата на ЛГБТК общност по целия свят. Дори известни личности като звездата от "Хари Потър" Даниел Радклиф и актьора от Бродуей Антъни Рап се обявиха срещу нея.

Водеща на подкаста е Фелпс-Роупър, а продуцент е "Фрий прес" (The Free Press) - медийна компания, основана от бившия редактор във в."Ню Йорк таймс" Бари Вайс.

Защитници на правата на транссексуалните определят Вайс като "ключова фигура в популяризирането и разпространяването на критични и антитранссексуални възгледи".

Според "Фрий прес" подкастът е "аудиодокументален филм, който разглежда някои от най-спорните конфликти на нашето време чрез живота и кариерата на най-успешния автор в света".

Премиерата на първите два епизода беше във вторник. Останалите пет ще бъдат излъчвани всяка седмица, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    6 1 Отговор
    Аз съм и фенка имам и книгите и филмите колекция за децата ,внуци .Подкрепям я и аз съм хомофоб истинска фобия от такива и това което е разрешено с трансформацията нямам власт да го забраня + специално наказание за такива!Такива объркани хора имат проблем с разума и са злобни ,трябва им помощ лечение не да им се дава права и да живеят спокойно между хората на свободен режим!