Last news in Fakti

6 Март, 2023 12:28 1 028 2

Кръстиха нов род паяци от Австралия на ABBA (СНИМКА)

  • абба-
  • паяк-
  • нов вид-
  • паяци-
  • група-
  • биология

Учените, изследвали паяците, се оказали огромни фенове на шведската група

Кръстиха нов род паяци от Австралия на ABBA (СНИМКА) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Учени от университета "Мърдок" в Пърт, Австралия, които са и запалени почитатели на АББА, са кръстили нов род паяци на легендарната шведската поп група, съобщава Юрикалърт.

"Песните на групата и последвалите ги мюзикъли "Mamma Mia!" и "Mamma Mia! Отново заедно" осигуриха на авторите много приятни часове", пишат изследователите в сп. "Evolutionary Systematics", цитирани от БТА.

Новият род включва само един вид - Abba transversa. Паяците са с размер 3-4 милиметра и обитават крайбрежната зона на щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд. Представителите му се различава от своите събратя по двете тъмни петна в средата на коремчето и гъстите косми по първия чифт крака при мъжките екземпляри.

Специалистите изучават различни видове паяци от 15 години. През това време те са проучили 12 000 записа от австралийски музеи и чуждестранни колекции. Изследователите отбелязват, че понастоящем до 80 процента от паяците, живеещи в Австралия, остават неизвестни. Много от тях погрешно са причислени към чужди родове и видове, какъвто е случаят с Abba transversa.

Учените отбелязват, че в същото време описанията на новите таксони са от съществено значение за планирането на опазването на природата на Австралия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    1 0 Отговор
    Таксонът (или таксономична единица) е термин, с който се обозначава един организъм или съвкупност от организми. В класификацията на организмите на Карл Линей, на всеки таксон съответства определено таксономична категория, с което се определя мястото му в систематичната йерархия, отразяваща еволюционните връзки.
  • 2 шири

    8 2 Отговор
    Много си ги харесвам тези страхотно пеещи шведи! Израстнал съм с тяхната музика и концерти.