Last news in Fakti

6 Март, 2023 13:32 649 0

Безсънието увеличава риска от инфаркт

  • безсъние-
  • инсомния-
  • инфаркт-
  • сърдечен удар

Проучване показва, че инфарктът застига по-често жените, които страдат от безсъние

Безсънието увеличава риска от инфаркт - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които страдат от безсъние, са с 69 на сто по-висок риск от инфаркт в сравнение с онези, които си набавят качествен сън, установи изследване, представено на годишната научна конференция на Американския колеж по кардиология и цитирано от "Медикъл Експрес".

Авторите на изследването са провели наблюдения в период от девет години. Те са установили също, че хората, които спят по пет часа или по-малко на нощ, са по-застрашени от сърдечния удар. Страдащите едновременно от диабет и безсъние са двойно по-застрашени от удар, допълва БТА.

"Безсънието е най-разпространеното разстройство на съня, но по много начини вече не е само заболяване, а повече житейски избор. Просто не отдаваме нужното значение на съня", казва Йомна Дийн, студентка от университета на Александрия, Египет и автор на изследването. "Нашето изследване показа, че страдащите от безсъние е по-вероятно да получат сърдечен удар, независимо от възрастта, и че инфарктите сполитат по-често жените с инсомния", каза тя.

Изследователката съветва да се поддържа добра хигиена на съня. Това включва стаята да бъде тъмна, тиха и прохладна и да оставяме далеч електронните устройства преди лягане.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА