7 Март, 2023 13:45 651 17

Начинът ни на хранене може да доведе до затопляне с поне един градус до 2100 г.

  • хранене-
  • глобално затопляне-
  • парникови емисии-
  • климат

Изследване установи, че по-голямата част от емисиите на парникови газове идват от три основни източника: месо от животни, млечни продукти и ориз

Начинът ни на хранене може да доведе до затопляне с поне един градус до 2100 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Емисиите на парникови газове вследствие на начина, по който хората произвеждат и консумират храна в момента, могат да допринесат за затопляне на климата на Земята с поне един градус до 2100 г. Това сочи ново проучване, публикувано в „Нейчър клаймит чейндж“ и цитирано от АП, предава БТА.

Според изследването продължаването на днешните модели на хранене може да доведе до преминаване на границата на затопляне от 1,5 градуса по Целзий, която се търси в Парижкото споразумение за климата, чиято крайна цел е да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата. Възможно е затоплянето дори да доближи горната допустима граница на споразумението от 2 градуса по Целзий.

Моделиращото изследване установи, че по-голямата част от емисиите на парникови газове идват от три основни източника: месо от животни като крави, овце и кози; млечни продукти и ориз. Според проучването всеки от тези три източника поотделно допринася с минимум 19 % за затоплянето на планетата, като месото има най-голям принос - 33 %. Всички тези източници отделят големи количества метан - мощен парников газ, чийто потенциал за затопляне е над 80 пъти по-голям от този на въглеродния диоксид. Изследователите са изчислили, че до 2030 г. метанът ще представлява 75% от дела на хранителните продукти в затоплянето, а по-голямата част от останалото ще се дължи на въглеродния диоксид и азотния оксид. „Мисля, че най-важният извод, който бих искала политиците да направят, е, че емисиите на метан наистина доминират в бъдещото затопляне, свързано с хранителния сектор“, казва Катрин К. Иванович, климатолог от Колумбийския университет и научен ръководител на изследването.

Иванович и колегите ѝ от Университета на Флорида и Фонда за защита на околната среда изчисляват количествата на трите основни газа, произвеждани цялостно от всеки вид храна въз основа на сегашните модели на потребление. След това те съпоставят годишните емисии във времето по газове въз основата на пет различни прогнози за населението. След това учените използват климатичен модел, често използван от експертната група на ООН по въпросите на изменението на климата, за да моделират въздействието на тези емисии върху изменението на температурата на въздуха на земната повърхност.

Климатологът от Станфордския университет Крис Фийлд, който не е участвал в проучването, заяви, че в него са използвани утвърдени методи и набори от данни, „за да се стигне до ново, отрезвяващо заключение“. „Проучването подчертава, че моделът на хранене е от абсолютно значение за постигането на целите на Парижкото споразумение за климата - ако не вземем предвид храната, това означава, че няма да постигнем целите си за климата в световен мащаб“, каза Мередит Найлс, учен по хранителни системи в Университета на Върмонт, която не е участвала в проучването.

Изследването също така предлага някои начини за промяна на глобалното производство и потребление на храни, които биха могли да ограничат затоплянето. Много от тези промени вече се изискват или приемат. Президентът на САЩ Джо Байдън в обръщение към Конгреса през април 2021 г., например, изтъкна ползите за климата от засаждането на покривни култури, които могат да изтеглят въглерод от атмосферата. Множество скорошни проучвания и доклади препоръчват да се яде по-малко месо, за да се намали създаването на парникови газове от животните, отглеждани за консумация. Щатът Калифорния стартира през 2021 г. задължителна програма за рециклиране на хранителни отпадъци, за да намали емисиите, създавани от разлагащата се храна.

Но намаляването на метана може би е най-важната цел от всички. Въпреки че метанът е много по-мощен от въглеродния диоксид, той е и с много по-кратък живот - което означава, че от намаляването на емисиите на метан може да има бърза полза, казва Иванович. Основният въпрос, който остава, е дали производителите на храни и потребителите могат да променят поведението си, за да постигнат намалението на парниковите газове, заложено в проучването. Има пътна карта, но дали тя ще бъде следвана? „Промяната на поведението, особено когато сме бомбардирани от реклами, възхваляващи „ползите“ от всякакви храни - от кока кола до пържени картофи, от пица до бургери - е адски трудно“, казва физиологът по растенията от Колумбийския университет Лу Зиска.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    24 0 Отговор
    Тека е,затова требе да ядем скакалци и хлебарки!🐞🐞🐞🥳🤡👍
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор
    От вчера ли населението яде ориз и животинско месо ❓❗❓❗
  • 4 Мнение

    25 0 Отговор
    Дааам това е от пропагандата на давосджии!
    Ако ядете днес пържола утре ще ви я забранят!
    Ще попитате как по-точно ли?!
    Много просто - премахване на хартиените валути и прокарване на нови дигитални, които се наблюдават директно в реално време от давосджии и който неудобен (яде много месо, или кара много кола, или не се вакса с експерименталки) хоооп запор на сметката и остава гладен на улицата!

    Само искам да добавя, че разпространителите на глобалистическата пропаганда са абсолютни съучастници и ще отговарят пред съответния народ!
    Да драскате пасквили, щото са ви платили голяма сума, не ви предпазва от глад и мизерия!
    Напротив, това ще ви докара народната любов!
    Помнете ми думата!

    Коментиран от #9

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    А с колко се покачва температурата на Земята , като включа котлона или фурната и отворя прозореца ❓❗❓❗

    Коментиран от #6

  • 6 Мнение

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    По-важният въпрос е:
    Колко затопли Джеф Безос атмосферата, когато беше на пътешествие (екскурзия) до йоносферата с частна совалка?! Но явно за такива като него (член от Давос) правилата не важат! Важното е добитъкът да се вайка колко много замърсява като пръцне, или хапне пържолка!

    Събуждай се народе, точат ни брадвите!
    Моментално на евроатлантическата шайка да й бъде спрян достъпа до парламента!!!

    Ще видите, че Кики, Коко и Боко ще се обединят заради своята Мустафа и общите им господари и ще вкарат нашия народ във война срещу Русия!
    Ще видите как като на майтап ще го направят!
    Първо с контингент (понеже било общностно задължение), а после директно, щото отсрещната страна вероятно ще окаже съпротива!

    Искам да кажа на гласувалите за евроатлантици в бг парламента!
    НЕ ПОВТАРЯЙТЕ ТАЗИ ВАША ГРЕШКА, АКО ИСКАТЕ ДА ИМА И ДРУГИ ИЗБОРИ!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Как ли пък не

    14 0 Отговор
    Хора, които се занимават с изследване на атмосферните газове на планетата, казват, че независимо от голямото спиране на икономиката през 2020г. заради пландемията, количеството СО2 не е намаляло, напротив - увеличило се е. Процесите по затоляне и промяна на газовете на планетарно ниво се определят от природните механизми, човечеството само трябва да престане да трови с промишлените отрови. СО2 си е естествен газ и е нужен на растенията за да фотосинтезират. Същото важи и за затоплянето или охлаждането на климата - те зависят от природните процеси, не от човешката дейност.

    Коментиран от #10

  • 8 отиваш

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    в канала

    Коментиран от #11

  • 9 така е

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    ти си първия в пълнежа на новите колбаси

    Коментиран от #12

  • 10 Мнение

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Как ли пък не":

    Браво, поздравявам Ви за обективното мнение!

    Обаче ако изразите тази Ваша позиция публично в някоя овладяна медия, веднага ще се намерят грантаджии които да ви направят по-черен и от незаконно изгорените европейски отпадъци в ТЕЦ-а на Ковачки!

    Във връзка с горното искам да попитам достойните хора като Вас, колко време има нашия народ (достойната част) да се събуди преди да го тикнат във война срещу Русия, или да го заробят до степен даа няма какво да яде?!
    И какво още трябва да се случи, за да спрат сънародниците ни да подкрепят евроатлантиците в нашия парламент???
  • 11 Мнение

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "отиваш":

    Не преди теб!
  • 12 Мнение

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "така е":

    Ела се пробвай!
    Да не се наакаш някрая!
  • 13 ПиПи

    6 0 Отговор
    Не яжте мляко с ориз,поръсено с канела,защото ще заотоплявате и ТЕЦ-овете.
  • 14 файчо

    6 0 Отговор
    Яжте асфалт и ходете пеш,боси,а не яжте скакалци и хлебарки. Хлебарките месят и пекат хляб. Питайте Меси!
  • 15 ъгъл

    4 1 Отговор
    До 2100-ната г.на плажа няма да може да се лежи от горещина. Ако и някоя цунамена вълна ви залее,то тя ще е топла,все едно се къпете в банята под душа. Ще си намерите сварена рибка. Ползвайте я за да я сложите в бурканите за през зимата. Ако има зима. В противен случай изкуственният интелект ще ви препоръча да постите и да си поддържате фигурата с глад,чай и плодове.
  • 16 Пустиняк

    5 0 Отговор
    Е, ако не ядем ще започнем да изстиваме.
    Това глобално затопляне започна да ми харесва.
    И какво ако в Европа спазваме някакви измислени мерки, с които животът поскъпва многократно, след като във всички останали континенти си правят каквото си искат.
    Ще ограничим ли ефекта?
    Това са поредните измислици на някакви си "еко"лози.
  • 17 Пич

    6 0 Отговор
    Егати и тъпаците !!! Ако това беше вярно , вече щяхме да сме Марс , защото ядем тези неща от хиляди години !!!