Last news in Fakti

22 Март, 2023 11:58 1 219 4

В Египет ще правят строителен материал от найлонови торбички (ВИДЕО)

  • египет-
  • строителство-
  • строителни материали-
  • найлонови торбички-
  • пластмаса-
  • найлон-
  • отпадъци-
  • боклук

За целта иноваторите ще използват милиарди найлонови торбички, изхвърлени на боклука

В Египет ще правят строителен материал от найлонови торбички (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Египетски стартъп си е поставил за цел да превърне повече от пет милиарда найлонови торбички в плочки, по-твърди от циментовите, предаде Ройтерс.

Това ще бъде решение на два проблема - тоновете отпадъци, навлизащи в Средиземно море, и високи нива на емисиите, отделяни от строителния сектор, пише БТА.

"Досега сме рециклирали повече от пет милиона найлонови торбички, но това е само началото", обясни съоснователят на "ТайлГрийн" Халед Рафат. "Целта ни е до 2025 г. да сме рециклирали повече от пет милиарда найлонови торбички".

Във фабриката на компанията, намираща се в покрайнините на Кайро, работници носят големи варели, пълни със смесени отпадъци от пластмаса. Те ще бъдат разтопени и компресирани, след което превърнати в плочки. Получените плочки са продавани на предприемачи, занимаващи се с недвижими имоти и на компании, които ги използват за външни настилки.

Египет е сред от най-големите замърсители в Средиземноморския регион - около 74 000 тона пластмасови отпадъци годишно отиват в морето, сочат данни в доклад за 2020 г. на неправителствената организация Международен съюз за опазване на природата.

Пластмасовите отпадъци често се изхвърлят на улицата или на неофициални сметища, а също така се изгарят.

Северноафриканската държава, която беше домакин на Конференцията на Организацията на обединените нации за климата (КОП27) през ноември миналата година, забрани в последните години използването на пластмасови изделия за еднократна употреба в няколко провинции.

Министърът на околната среда Ясмин Фуад каза пред Ройтерс по време на КОП27, че правителството работи със супермаркети за забрана на пластмасови изделия за еднократна употреба до средата на 2023 г. и се стреми да ги забрани до 2024 г. в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРЕНД

    1 0 Отговор
    Индийците правят гуми за мотоциклети, от изхвърляни дрехи и торбички, от 20 години, манифактури от 20 човека.. Но и египетските роби - нископлатени гладувуващи, се тровят от изпаренията там 5 години в такъв цех, и после 5 години такъв е безработен и болен клошар с големи болки без никакво лечение и диагностика, и после смъртт.
  • 2 оня с магарето

    1 0 Отговор
    и на други места има

  • 3 химик

    0 0 Отговор
    ОТ ПОЛИЕТИЛЕНОВИ ТОРБИЧКИ,НАЙЛОНЪТ Е ВЛАКНО.
  • 4 ха сега де!

    0 0 Отговор
    Е това отстранява ли проблема със замърсяването от пластмаси на околната среда или го задълбочава? Едва ли вторичното използване на пластмасови изделия, за каквато и да е цел, ще е по полезно.