Last news in Fakti

22 Март, 2023 16:34 3 344 8

Защо има огледала в асансьорите?

  • огледало-
  • асансьор-
  • фобия-
  • психично здраве-
  • клаустрофобия

Причината е далече от това просто да служат на човешката суета

Защо има огледала в асансьорите? - 1
Снимка: Shutterstock

Чудили ли сте се защо всички асансьори имат огледала? Макар, че повечето от нас ги използват, за да нагласят прическата си или да си направят селфита, в действителност те имат предназначение, което е свързано основно с психичното ни здраве, информира vesti.bg.

За много хора пътуването с асансьор може да бъде некомфортно преживяване, особено ако се качват към висок етаж или са предразположени към клаустрофобия. Огледалата в асансьорите могат да помогнат да се чувствате по-комфортно, като създават чувство за по-широко пространство около вас.

Ако имате страхове като клаустрофобия или тревожност, огледалата могат да ви помогнат да смекчат симптомите и проявленията на тези фобии. Когато можете да видите себе си и да се убедите, че сте на безопасно място, може да се почувствате по-спокойно и да преодолеете страховете си.

Всъщност огледалото в асансьора е един от възможно най-разпознаваемите елементи на интериора на асансьора. Това обаче не винаги е било така.

Първите асансьори, които се използвали на времето, не били особено безопасни. Те се появили в сгради, които били доста опасни, с малко или без възможности за защита от аварии. Оттогава насам технологията на асансьорите е напреднала много, включително и по отношение на сигурността. За жалост, в много сгради у нас безопасността на асансьора не е приоритет, въпреки напредналата възраст на съоръжението.

Постепенно тези “превозни средства“ ставали все по-сигурни, но се появил нов проблем - клаустрофобията, или страхът от затворени пространства. Това наложило поставянето на огледала, което помогнало на хората, които страдат от тази фобия, да се почувстват по-спокойно.

Оттогава насам, огледалата са останали неотменна част от интериора на асансьорите. В допълнение към своята функция да запълват пространството, те имат и други ползи, като например да подобряват настроението на хората и да им помагат да се чувстват по-комфортно в затвореното пространство на асансьора.

Днес почти всички асансьори включват огледала в своя интериор, което създават усещането за сигурност и удобство за всички, които ги използват.

Асансьорната фобия няма име, но съществува и засяга милиони хора по света. Фактът, че тя не е обозначена като такава, е защото в действителност може да бъде свързана с други две фобии:

Агорафобия: Ирационален страх, че човек може да бъде хванат в капан на място, от което не може да избяга или да получи помощ. Това може да се случи както на открито, така и на закрито.

Клаустрофобия: В този случай говорим за постоянен страх от затворени пространства.

Като цяло, тези, които чувстват тревожност в асансьорите, може също така да се страхуват да се качват на самолети, да влизат в тунели, да бъдат в пространства без прозорци или да бъдат заобиколен от много хора на обществено място (пр. площад или концерт).

Асансьорът в повечето случаи е малко пространство, в което често влизат малки групи непознати. Наличието на почти панорамна гледка към случващото се до нас и зад нас ни кара да се чувстваме по-сигурни.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боко

    12 3 Отговор
    Аз пък имам кирофобия!
  • 2 Браво евала дъ бест

    4 1 Отговор
    Такава дефиниция за Агорофобия.......
  • 3 Брей ...

    9 1 Отговор
    Все се чудех,защо миньорите са стресирани !
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    В тесни пространства се слагат огледала,срещу клаустрофобия!Това преди над 40г го виждах във Френските хотели по ривиерата .Там всяка дупка е стая за живеене с тоалетна.И във влаковете им!
  • 5 Дуньо простия

    7 0 Отговор
    Като закъса, да не си сам.

    Коментиран от #7

  • 6 Нищо подобно!

    10 0 Отговор
    Огледала се слагат за да разберете не пътува ли с вас в асансьора вампир! Затова и в много асансьор са изпочупени!
  • 7 Хахахахахахахахах

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дуньо простия":

    И си говориш сам да си сигурен, че те слуша умен човек.
  • 8 Огледало и мивка

    2 0 Отговор
    И камера с микрофон има.