Last news in Fakti

23 Март, 2023 17:15 1 030 6

Какви рискове крие бременността с близнаци и тризнаци?

  • бременност-
  • близнаци-
  • тризнаци-
  • многоплодна бременност-
  • рискове-
  • опасности

Опасностите при многоплодната бременност

Какви рискове крие бременността с близнаци и тризнаци? - 1
Снимка: Shutterstock

Бременността е особен момент от живота на една жена. Този период е изпълнен с бурни промени в тялото и емоционалното състояние, които не могат да се сравнят с нищо друго.

Бременността може да носи рискове за здравето, а тези рискове се увеличават, когато е налице многоплодна бременност с двама или повече близнаци.

Какви могат да са рисковете при бременност с близнаци или тризнаци?

Ниско тегло

Един от най-честите рискове, свързани с многоплодната бременност, е раждането с маломерно тегло. Може да се случи само с едното бебе или и с двете/с всички, ако са повече от две. Маломерното тегло може да е проблем, защото носи риск от затруднения с дишането заради недобре развит дихателен апарат. Възможни са инфекции, при които контролирането на телесната температура е затруднено.

Прееклампсия

Прееклампсията е състояние, при което по време на бременността се повишава кръвното налягане на майката. То може да застраши както нейния живот, така и този на плода или плодовете, които носи.

От жизненоважно значение е прееклампсията да се овладее и кръвното налягане да влезе в допустими стойности.

Рискът от поява на прееклампсия е по-висок с до 10-15% при многоплодна бременност, според healthdigest.com. При прееклампсия се отделя белтък в урината, възможни са бъбречни и чернодробни увреждания, особено при екстремно високо кръвно налягане, което не е овладяно навреме.

При високо кръвно налягане може да се наблюдават и увреждания в структурата на плацентата, което носи риск и за развиващите се плодове в матката.

Фетофетален трансфузионен синдром

Фетофеталният трансфузионен синдром представлява много сериозно усложнение при многоплодните бременности.

Случва се предимно при еднояйчни близнаци, пише az-jenata.bg. В такива случаи единият плод „взима превес“ над другия, като се захранва с много повече хранителни вещества от плацентата и майчиния организъм.

Другият плод остава силно недоразвит, често не му достига достатъчно кислород, заради което се наблюдават редица аномалии и малформации в развитието.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Точно Но Всеки Женски Организъм е Индивидуален
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОНАДУЙ

    0 3 Отговор
    И аз си играх с един компресор ,и сега съм с четиризнаци.
  • 3 Тоня Дм.Минева

    0 1 Отговор
    Абе аз да забременея от някой авер на баща ми Дмитрий Минев, ще надскочат опасностите за близнаци или тризнаци.
  • 4 Бай Тошовия синковец

    5 0 Отговор
    Ако може да помоля авторката на статията да ми разясни що е то....тризнаци, понеже в учебника по медицина, по който съм учил такова понятие няма! Говори се за два, три, четири и т.н. БЛИЗНАКА.
  • 5 ухххххххххххххххххххххххх

    0 1 Отговор
    Пак нови идеи на благодарастите от третия вид. В някои страни от третия свят в древността и след това такива са ги убивали заедно с майката. Смятали, че има връзка с нечестивите сили.
  • 6 Всяка

    3 0 Отговор
    бременност е огромен риск и ужас. Мъжете не могат да разберат, защото са безхаберни.