Last news in Fakti

28 Март, 2023 17:31 2 405 6

Колко дълго можем да издържим без сън?

  • липса на сън-
  • инсомния-
  • недоспиване-
  • качество на съня-
  • продължителност на съня-
  • сън

Продължителното лишаване от сън е толкова опустошително за здравето, че е неетично да се изследва при хора

Колко дълго можем да издържим без сън? - 1
Снимка: Shutterstock

В продължение на удивителните 11 дни и 25 минути 17-годишният Ранди Гарднър не е спал за проект на гимназиален научен панаир в Калифорния през 1963 г., поставяйки световния рекорд за най-дългото оставане буден.

Съобщава се, че и други хора са счупили този рекорд - Робърт Макдоналд е изкарал 18 дни и почти 22 часа без сън през 1986 г. - но никой не е бил наблюдаван толкова внимателно или от лекар, както Гарднър, информира vesti.bg.

Световните рекорди на Гинес обаче се отказаха от проследяването на този рекорд; през 1997 г. те спряха да приемат нови предложения поради "опасности, свързани с лишаването от сън".

Но какви са тези опасности? Какво се случва с хората, които страдат от продължителна липса на сън?

Сънят е необходим за изпълнителните, емоционалните и телесните функции, а недостатъчният сън може да повиши риска от няколко здравословни състояния, включително диабет, сърдечни заболявания, затлъстяване и депресия, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Експертите казват, че хората се нуждаят от постоянни 6 до 8 часа на денонощие. Но не е необичайно хората, особено студентите по време на изпитна сесия, да изкарат цяла нощ и да останат будни 24 часа.

На този етап на лишаване от сън може да бъде предизвикателство да се направи разлика между сън и будно състояние. Когато някой не спи в продължение или повече от 24 часа, мозъчната му активност започва да показва сигнали, че е на границата на сън-будност, въпреки че изглежда, че е бодър.

Това се нарича нарушаване на съня или микросън. Хората, които се отказват от часове сън, изглеждат будни, но мозъкът им неволно изпада в нещо като необичаен сън, който може да включва интервали на невнимание или дори халюцинации.

Трудно е да се повярва, че някой може да остане буден повече от 24 часа без тези епизоди. Но колко точно време хората могат да изкарат без сън и времевата линия на страничните ефекти, които се развиват, може да бъде трудно да се определи. Хроничното лишаване от сън, когато човек не спи за продължителен период от време, е толкова опустошително, че е неетично да се изследва при хора. Дори е използван като форма на психологическо изтезание.

Въпреки че продължителното лишаване от сън не може да бъде изследвано, има данни за хора с рядкото наследствено заболяване, наречено фатално фамилно безсъние . Тези пациенти имат генетична мутация, която причинява натрупване на необичаен протеин в мозъка и прогресивно намалява съня. Здравето им започва да се влошава и в крайна сметка умират, защото анормалният протеин се натрупва и уврежда мозъчните им клетки. Разстройството убива повечето пациенти средно в рамките на 18 месеца.

При животни проучване от 1989 г. върху плъхове показва, че те могат да издържат без сън само между 11 и 32 дни, преди това да ги убие.

Проучване върху хора от 2019 г., публикувано в Nature and Science of Sleep, установява, че вниманието и бдителността на участниците са относително нормални до 16 часа след лишаване от сън. Но след 16 часа техните пропуски във вниманието се повишават значително и са още по-лоши за участниците с хронично безсъние.

Проучване от 2000 г. пък установи, че оставането буден в продължение на 24 часа намалява координацията око-ръка наравно със съдържанието на алкохол в кръвта от 0,1%.

Ефектите от лишаването от сън за 24 часа включват:

  • намалено време за реакция,
  • неясен говор,
  • затруднено вземане на решения,
  • намалена памет и внимание,
  • раздразнителност,
  • нарушено зрение, слух и координация око-ръка;
  • треперене.

На 36-ия час без сън хора може да имат повишени възпалителни маркери в кръвта си и дори да развият хормонален дисбаланс и забавен метаболизъм, съобщава Кливландска клиника. Има малко изследвания за това какво се случва след 72 часа, но хората могат да станат тревожни, депресирани, да халюцинират и да имат проблеми с изпълнителната функция.

Изследване на лекари в САЩ показа, че нарушеният сън увеличава бърнаута и медицинските грешки. Работещите на смени също са изложени на висок риск от последствията от влошения сън, тъй като са склонни да имат недоспиване, те не винаги са в състояние да спят по едно и също време и често трябва да спят, когато е светло, което противоречи на естествения сън на хората.

И е изключително важно да знаете, че не можете просто да компенсирате липсата на сън на следващия свободен ден или през уикенда. Лишаването от сън е кумулативно, така че тези, които не спят, имат нещо като „дълг“ към съня. И за всеки загубен час са необходими цели осем часа сън, за да се възстанови.

Ограничаването на съня е рисковано и поради друга причина: въпреки че въздействието върху вниманието може да бъде сериозно, вие сами може да не го забележите. Точно както някой, който е под въздействието на алкохол и смята, че е в състояние да шофира.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван от Троян

    20 0 Отговор
    Съня е най важния фактор за здравето на човек и правилното хранене , но на работодателите не им пука , как се чувства и по колко време спи работника ,навсякъде работния ден започва 8ч, А в колко трябва да стане човек че нормално да закуси , wc , едно друго към 6,30 ч , а дали се е дали се е наспал дали се чувства добре на никой не му пука .За това работни ден трябва да започва в 10 ч , и дас е работи 4 дни , от 10ч-до 17 ч .ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ Е НАЙ ВАЖНО
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Именно

    8 0 Отговор
    Приятна изненада - статия без разтегляне на локуми, но пълна с факти.
    Браво!
  • 4 гледайки снимката звучи като

    5 0 Отговор
    Колко дълго може жена да издържи без Скекс или сладко?
  • 5 Винкело

    6 1 Отговор
    "В продължение на удивителните 11 дни и 25 минути 17-годишният Ранди Гарднър не е спал за проект на гимназиален научен панаир в Калифорния"
    А на 27-та минута хванал пушката и изтрепал гимназията.
    Идиоти. Какво е туй "гимназиален панаир" бе?
  • 6 Проверяващ

    1 1 Отговор
    Виж първоизточника:
    "Randy Gardner sleep deprivation experiment"