Last news in Fakti

4 Април, 2023 08:52 2 062 9

50 години от първото обаждане по мобилен телефон

  • мобилен телефон-
  • motorola-
  • 50 години

Половин век по-късно изобретението вече се използва от над 68% от населението

50 години от първото обаждане по мобилен телефон - 1
Снимкa: БГНЕС

На 3 април 1973 г. инженер, работещ за американската компания Motorola, провежда телефонно обаждане, което поставя началото на нова ера за човечеството. Телефонът, който той използва, тежи почти килограм. Зареждането му отнема 10 часа, за да се проведе 30-минутен разговор. Но Motorola DynaTac 8000X е първият в света мобилен телефон. А неговият изобретател Мартин Купър току-що е провел първото в историята обаждане, пише БГНЕС.

Половин век по-късно неговото изобретение вече се използва от над 68% от населението. А при средно пет часа на ден - според обобщаващия доклад Digital Global Report 2023 - използването им заема 30% от професионалния живот на собствениците им.

Първото в историята повикване

На 3 април се навършиха 50 години от обаждането на Купър до Джоел Енгел, изследовател на конкурент.

Купър казва: "Джоел, обаждам ти се от мобилен телефон. От истински такъв."

Отговорът, който получил, бил мълчание.

Нищо не предвещавало, че обаждането от мобилен телефон ще доведе до всички функционалности, които имат мобилните телефони днес.

Изобретателят му си спомня в интервю за EFE, че когато се е обадил на Енгел, изследовател в Bell Laboratories, не си е представял, че в бъдеще тези устройства ще включват цифрови камери или интернет.

Но пък Купър е предвидил, че всеки ще има мобилен телефон.

Половин век по-късно мобилните телефони се превърнаха в усъвършенствани смартфони - устройства, които са достатъчно мощни, за да бъдат използвани като компютри. Сгъваеми, несгъваеми, разтегателни, леки или тежки - разнообразието от устройства е голямо. 92,3% от мобилните телефони имат достъп до интернет.

Революция с 5,44 милиарда потребители

Изобретението се превърна в една от "големите революции на човечеството поради промяната, която внесе в живота ни, дори повече от стационарния телефон", обяснява Фернандо Суарес, председател на Испанската асоциация на компютърните инженери.

Ако за конвенционалния телефон са били необходими почти 65 години, за да достигне 100 милиона потребители, то за мобилния телефон не са били необходими дори 50 години, за да надхвърли 600 милиона, казва Суарес за Евронюз.

Използването се увеличава с всяка изминала година и според Глобалния обобщен доклад за цифровите технологии за 2023 г. общо 5,44 милиарда души имат достъп до такъв. Потребителите на мобилни телефони са се увеличили с малко над 3% през изминалата година, като през последните 12 месеца са се появили 168 милиона нови потребители.

Средното използване също нараства. През 2022 г. средната продължителност на ползването е със седем минути повече в сравнение с 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАЛЕЙЙЙЙЙЙ

    7 0 Отговор
    Ние тогава сме градили развития социализъм...изчакахме за стационарен телефон с години...
  • 2 муцунка

    4 1 Отговор
    Алооу,мобилният телефон ли е? Донеси ми кюфтаци! Не,бе! 1973-та година е,ше ти дон са салата.Бай Тошовата година.
  • 3 ГРАДИХМЕ РАЗВИТИЯ СОЦ С БКП

    2 1 Отговор
    А стигнахме до още по развития капитализъм....а за мобилни телефони не бяхме и чували.

    Коментиран от #7

  • 4 ТИРбушон

    1 3 Отговор
    Точно по това време Моторола финансира Аугусто Пиночет... 😊
  • 5 Студопор

    0 1 Отговор
    Само потребители сме. Нищо повече.
  • 6 Ане

    0 1 Отговор
    Не знам, сме без тия телефони се живееше много по спокойно. Нямаше зомбирани хора , които вървят и си говорят и не гледат в страни и токо някой го блъснала кола , или се блъснали две коли говорейки си по телефона.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАДИХМЕ РАЗВИТИЯ СОЦ С БКП":

    През 1977 г. патрулките в София на МВР бяха оборудвани с мобилни телефони...и можеха да се свързват и със стационарните телефони.

    Коментиран от #9

  • 8 Жоро

    1 1 Отговор
    50 година от първото обаждане в Ню Йорк,САЩ....И 50 година Ватнешка не може да сдела един телефон да се обадят от Санкт Петербург до Москве....Но могат да използват американския IPhone за бомбени атаки срещу България и свободния свят....Ватнешки кенеф :D :D
  • 9 Жоро

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Смешна Копейка :D