Last news in Fakti

8 Април, 2023 18:09 1 816 8

Как да се справим с паник атаките - разказ от първо лице (ВИДЕО)

  • паник атаки-
  • тревожност-
  • симптоми

Проучвания сочат, че около 35% от населението ще се почувства по този начин в даден момент от живота си

Как да се справим с паник атаките - разказ от първо лице (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Паник атаките са състояние, което се характеризира с кратки, но много силни пристъпи на тревожност. Проучвания сочат, че около 35% от населението ще се почувства по този начин в даден момент от живота си, пише NOVA.

Теди Ангелова разказва как се е спасила от тревожността. „Много добре си спомням първата ми паник атака, но години по-късно разбрах, че това е паник атака. Бях на баскетболното игрище и започнах да виждам на петна. И топката лети към мен, аз го знам, но не мога да я видя цялата”, разказа спортният психолог.

Следва втора паник атака. Теди тръгва по лекари. Правят ѝ множество изследвания, при които се установява, че тя няма здравословен проблем. „Правиха ми скенер и ЯМР и в един момент започнах да си мисля, че има нещо по-сериозно. Ходих по лекари години наред. Загубих част от периферното си зрение, затова започнах да ходя по невролози и очни лекари. Отделно започнах да се задушавам от нищото”, разказа още Теди Ангелова.

Симптомите се появявали, когато жената имала трудни периоди в живота си. С времето разбира, че проблемът идвал от това, че потиска негативните си емоции и не приема част от себе си.

Повече гледайте във видеото.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    7 13 Отговор
    Ха ха ха...
    Няма такава ,,болес,т,..
    Доказано е..
    Психясват ви ..и вие им вярвате , както и повярвахте в началото за ,,смъртоносния ковид,,

    Коментиран от #4

  • 2 12343211

    5 3 Отговор
    Колко процента са жени?
    Социалността е ключа.
  • 3 Тройка от центъра

    4 3 Отговор
    Проблемите с цветните петна и периферното зрение, преди или след удара на баскетболната топка са се появили?
  • 4 инфра....

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Наистина ли така мислиш?
  • 5 Кърджали

    5 2 Отговор
    Градът на психиатрите и психиАналите! Навъдиха се..... стотици ! Лъжат хоките хора и им изсмукват паричките!
  • 6 УСА боклук

    0 1 Отговор
    Анафранил , но изписан от психиятър по система и си готов.

    Коментиран от #8

  • 7 Глупости.

    2 0 Отговор
    При паник атаките има сърцебиене, студена пот, страх, объркване и усещането, че умираш, знаейки, че няма реална причина. Много е гадно, преживяла съм го, но тогава не знаех какво ми се случва. Разбира се, причината беше силен стрес. Сега знам - дишай, дишай, дишай дълбоко и да не ти пука.
  • 8 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "УСА боклук":

    Не препоръчвам лекарства да се пият- те имат странични ефекти много по- страшни от състоянието на паник атака и депресия- Получава се зависимост и нужда от по- високи дози.Много помага жълтият кантарион- лайката- маточината- валериан- мента и витамини.И най- вече силната воля да победиш това си състояние на психиката с друго- приятно. Не трябва да се концентрират мислите в паник атаката- а да се отклоняват- било във физически труд- откриване на нещо ново - и др. Умът трябва да е ангажиран с други неща.Ако оставите в мислите си това което ви тревожи- то расте.