Last news in Fakti

16 Април, 2023 20:18 3 824 12

Изнасилената от Роман Полански отново го защити

  • жертва-
  • изнасилена-
  • роман полански-
  • саманта геймър

"Това, което се случи с Полански, никога не е било голям проблем за мен", заяви Геймър

Изнасилената от Роман Полански отново го защити - 1
Снимкa: БГНЕС

Саманта Геймър - 13-годишната изнасилена през 1977 г., заради която правосъдието в САЩ все още преследва прочутия режисьор Роман Полански, отново говори в негова защита. Тя направи това в разговор пред френското сп. Le Point със съпругата на Полански, актрисата Еманюел Сейне.

"Нека бъда ясна: това, което се случи с Полански, никога не е било голям проблем за мен", заяви Геймър. "Дори не знаех, че е незаконно и че някой може да бъде арестуван заради него. Добре съм, все още съм добре. Фактът, че му се придава такова значение, е ужасно бреме за мен", допълва тя.

През същата 1977 г. 43-годишният тогава режисьор е арестуван за незаконен сексуален акт с малолетна. Той излежава 42 дни в затвора, но бяга от САЩ през 1978 г. и оттогава живее в Европа. През 2009 т. е задържан от швейцарската полиция в опит на САЩ да осигурят екстрадирането му, но швейцарският съд отхвърля молбата и освобождава режисьора, пише segabg.com.

"Опитите за екстрадиция и арестуване на Роман са толкова нечестни и са обратното на правосъдие", заявява още Геймър пред Le Point. "Той е изплатил дълга си към обществото. Толкова, това е всичко. Всеки, който смята, че мястото му е в затвора, греши."

В интервю за изданието Indiewire през 2018-а Геймър призна, че извършеното от Полански е "изнасилване", но и тогава поддържаше тезата, че той е поел отговорност за деянието си. "Той ми изпрати написано на ръка писмо, в което казваше "Съжалявам, вината беше моя, не на майка ти, и съжалявам за всичко, през които си преминала", припомня 59-годишната днес Саманта. "Усещах, че съжалява още в мига, когато беше арестуван. Не мисля, че имах нужда от извинение, но писмото беше голямо облекчение за майка ми, за съпруга ми, за децата и за приятелите ми."

89-годишният Роман Полански е завършил своя нов филм "Дворецът", който чака своята премиера. Предишната творба на режисьора "Офицер и шпионин" бе показана на фестивала във Венеция през 2019-а, където спечели Голямата награда на журито, но показът му отново предизвика пресата да рови в обвиненията от 1977 г. и насъска френската филмова индустрия срещу именития режисьор. Нито един френски продуцент, спонсор или дистрибутор не пожела да има нещо общо с "Дворецът", който е подкрепен от държавната италианска RAI Cinema, пише Variety. Не се сбъднаха и прогнозите, че той ще бъде включен в селекцията на фестивала в Кан тази година, която бе обявена по-рано през седмицата.

В светлината на #MeToo и разкритията срещу Харви Уайнстийн през 2018 г., носителят на "Оскар" Роман Полански бе лишен и от членството си в американската Академия за филмови и телевизионни науки.

Историята със Саманта Геймър и последвалото съдебно преследване е само една от многото драматични глави в живота на режисьора от полско-еврейски произход. Майка му и баба му загиват в Аушвиц, а той успява да се спаси по чудо. През 60-те добива световна известност с филмите си "Отвращението" и "Бебето на Розмари" и живее в САЩ с актрисата Шарън Тейт, която е брутално убита в напреднала бременност от бандата на Чарлз Менсън (вариация на тази трагична история от 1968-а разказва и Тарантино в своя "Имало едно време... в Холивуд").

След обвинението и бягството от САЩ Полански работи основно във Франция, където заснема филмите си "Горчива луна", "Пианистът", "Деветата порта", "Офицер и шпионин" и др.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До дигиталния есктрасенс

    4 0 Отговор
    Ставаш враг номер едно в моя живот ще те набарам и ще те одера като агне
  • 2 Васка херцогинята

    4 0 Отговор
    Боццц
  • 3 Боби репортерката

    3 0 Отговор
    Подпирачка съм на голями праскови с косми
  • 4 Тракиец🇩🇪🇦🇹🇮🇹

    8 3 Отговор
    Щом е режисьор на ПИАНИСТЪТ .. заслужава и затвор и Смъ-рт ! Из-верг
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Някой от евреите и англосаксонците се

    6 2 Отговор
    Хвалят че могат да имат власт и надмощие над всеки човек и да го управляват, браво народа спи и незнае къде се намира
  • 8 Извратено

    5 3 Отговор
    Той ми написа писмо и ми се извини!???
    Когато говорят парите на извратен евреин, свидетелите мълчат!
  • 9 Фикус

    3 1 Отговор
    Щом го защитава,значи не смята,че е изнасилена,било й е приятно чукането.
  • 10 бушприт

    1 0 Отговор
    Саманта Геймър си е правила гейм с Поланския поляк. Като ги гледам,как са прегърнати,все едно е,че са съпруг и съпруга.
  • 11 Извратено

    3 1 Отговор
    и недостойно - и от двете страни. За него е ясно, но и тя не е с всичкия си.
  • 12 Русенец

    0 0 Отговор
    "А който съблазни едно от тези, малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачи на врата му един воденичен камък и да потъне в морските дълбочини." - /Матей 18:6/