Last news in Fakti

18 Април, 2023 15:46 1 724 7

Как да спрем цигарите с етерични масла?

  • тютюнопушене-
  • цигари-
  • етерични масла-
  • спиране на цигарите

5 ароматни етерични масла биха могли да помогнат в процеса на отказване от тютюнопушене

Как да спрем цигарите с етерични масла? - 1
Снимка: Shutterstock

Един от най-вредните навици е тютюнопушенето. Вредите от него са добре известни на пушачите. Все пак, ако сте решили да намалите цигарите или да се откажете напълно, е добре да се консултирате със специалист как точно да подходите, според това колко ви е трудно да се справите с липсата на цигари. Въпреки това е известно, че някои ароматни етерични масла биха могли да помогнат в процеса на отказване от тютюнопушене.

Те биха могли да се ползват в дифузер, за инхалация, аромалампа. Вижте кои са.

Внимание! Преди употреба на етерични масла се допитайте до лекар или сертифициран консултант, който да ви насочи как правилно да ги ползвате.

Етерично масло от ангелика

Етеричното масло от ангелика се използва за облекчаване на главоболие, настинки и болки в ставите, псориазис, екзема, смята се че подобрява имунитета, подхранва кожата и други. Известно е, че ароматните му съединения могат да стимулират дихателната система, за да намалят желанието на пушача да посегне към поредната цигара.

Етерично масло от черен пипер

Доказано е, че черният пипер намалява никотиновия глад и помага при отказване от тютюнопушенето. Вдишването на етерично масло от черен пипер (не директно) намалява желанието за цигари, защото стимулира дихателната система по начин, подобен на цигарения дим, съобщава therippleco.co.

Етеричното масло е особено ефективно за спиране на тютюнопушенето, когато се използва в комбинация с етерично масло от ангелика. Според западно проучване, употребата на масло от ангелика помага на хората да издържат по-дълго, без да изпушат следващата си цигара, докато маслото от черен пипер помага за намаляване на желанието за цигари.

Етерично масло от лавандула

Едно от най-често използваните масла в козметичната индустрия за подхранване на кожата, ароматерапията за намаляване на стреса, оказва се може да бъде в полза и на това да откажем тютюнопушенето. Етеричното масло от лавандула е изключително популярно поради своите анксиолитични ефекти, пише az-jenata.bg. Често хората, които се опитват да спрат да пушат се оплакват от нервност, напрежение, безсъние.

За това ароматно масло е известно, че допринася за активирането на парасимпатиковата нервна система, като по този начин помага за намаляване на безпокойството, допринася за по-добрия сън. Известно е, че има и способността да потиска възпалението на лигавиците в дихателната система, което може допълнително да увеличи ползата от употребата му в борбата с тютюнопушенето.

Етерично масло от римска лайка

Етеричното масло от римска лайка се използва за облекчаване на стреса и напрежението по време на никотиновата абстиненция. Смята се, че допринася за успокояване на ума, облекчаване на стреса, подпомага добрия сън и релаксация. Ароматното масло често се използва в комбинация с етерични масла от лавандула и иланг-иланг за облекчаване на напрежението.

Етерично масло от мента

То има не само освежаващ аромат, но е известно със своите невероятни ползи за здравето. Сред някои от тях са намаляване на неразположенията, свързани с никотиновия глад, като главоболие, храносмилателни проблеми, гадене и раздразнителност. Маслото е много богато на ментол и се смята, че именно затова подпомага и отхрачването, като така помага за прочистване на дихателните пътища.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наджукена даро

    3 0 Отговор
    а с еротични масажи мое ли да ги спра цигарите?
  • 2 Гилдия бански старец

    2 1 Отговор
    Ние пушим наргилета
  • 3 Механик

    3 1 Отговор
    Отново заглавие с невярно съдържание (поради неграмотност)
    От заглавите излиза, че до сега сме пушили цигари с етерични масла и сега ни се предлага начин по който да спрем да пушим ИМЕННО ТИЯ цигари ( с етеричните масла).
  • 4 Ти си

    2 0 Отговор
    Толкова си може тая с надутите джуки ......
  • 5 Слепия Пю

    1 0 Отговор
    Никой не може да спре цигарите ако той не го поиска. Да се надяваш на билки, хапчета, разни други измишльотини или на незнам си какво още там е идиотизъм. А един пушач със стаж на пушач около 50 години има ли смисъл да ги отказва. Верно че преди цигарите бяха по добри от сегашните л-на ама все тая. Стига ни сравнявайте с екземплярите отвъд океана. Там ако им кажеш, че ако пиеш вода от канала ще отслабнеш и ще поумнееш - ще го направят. Вярват на всяка тъпотия която им поднасят рекламите. Ние толкова ниско ли паднахме.
  • 6 Слепия Пю

    0 0 Отговор
    Това е като ония виц Дето се казва, че цигарите съкращавали живота. Всяка цигара с по 5 минути. Дето питали един какво ще направиш през тези 5 минути. Той отговорил: - Ще изпуша още една цигара....
  • 7 Идън

    1 0 Отговор
    Филтърът на цигарите стига до половината- другата половина има нещо си и дори боклук. В повечето случаи има зависимост от действието да запалиш,отколкото от вдишването на тютюнев дим.При рязко спиране на цигарите мозъкът изпитва стрес и този стрес избива в различни още по- странни неща- нерви- безсъние- ядене- липса на концентрация и т.н. Вдишването на аромати не може да спре желанието или да излъже мозъка. Трябва воля и постепенно намаляване на бройките цигари- запалвам си когато ми е много хубаво или много неприятно.