Last news in Fakti

15 Май, 2023 14:58 2 818 6

Откриха кой аромат привлича комарите

  • комари-
  • аромат-
  • сапун-
  • привличат

Сладкият аромат на парфюма привлича комарите

Откриха кой аромат привлича комарите - 1
Снимка: Shutterstock

Щателното измиване със сапун може да изглежда разумна стратегия за избягване на комарите, тъй като много хора мислят, че ако не могат да усетят естествения ви телесен аромат, не могат и да ви ухапят.

Проучване обаче показва, че вместо да ви помогнат да останете инкогнито, ароматите на сапуна могат да ви направят по-привлекателна мишена, тъй като комарите са предпочели аромата на участниците в изследването, които се мият с три от четири тествани популярни марки сапун, пише в. „Гардиън”, цитиран от БТА.

Учените, провели изследването, казват, че комарите може да са привлечени от сапуна, защото когато не се хранят с кръв, те допълват нуждата си от захари с растителни нектари.

"Фактът, че приемаме тези цветни, плодови миризми и ги поставяме върху телата си, означава, че сега един и същ предмет мирише едновременно на цвете и на човек", казва Клеман Виноже, ръководил проучването в Политехническия институт и държавен университет на Вирджиния. "Това е все едно да се събудиш и да усетиш мирис на нещо, което прилича едновременно на кафе и на кифлички. За нас хората това е много привлекателно."

В проучването обаче се отбелязва също, че ефектът на сапуните се различава донякъде при различните хора, вероятно поради взаимодействието между сапуните и уникалната миризма на всеки човек.

"Забележително е, че един и същ индивид, който е изключително привлекателен за комарите, когато не е измит, може да се превърне в още по-привлекателен за комарите с един сапун, а след това да стане отблъскващ или противен за комарите с друг сапун", каза Виноже.

Учените стигат до заключението, че изборът на сапун може отчасти да обясни защо някои хора са магнит за комари, докато други се измъкват без ухапвания.

В изследването, публикувано в списание „айСайънс”, са участвали четирима доброволци, които са предоставили проби от тъкани, които са носили като ръкав, докато са били неизмити или след измиване с четири различни марки сапуни. За да се изключи въздействието на издишания въглероден диоксид, който е друг важен сигнал за комарите, е използвана тъкан, а не кожата на участниците.

Измиването с три от използваните сапуни изглежда, че е увеличило привлекателността на някои, но не на всички доброволци, докато измиването с четвъртия вид, който съдържал кокосово масло, по-скоро отблъсквал комарите. Съществуват доказателства, че кокосовите масла са естествено средство за отблъскване на комарите, припомнят учените.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    0 0 Отговор
    Кокосовото масло отблъсква комарите..., а затова му се вдигала цената....
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    Събинче,
    КОМАРИТЕ НЕ СЕ ХРАНЯТ С КРЪВ❗

    Байгън от МИСирКИ ❗
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    "Комарите са временни паразити, като при почти всички видове женските пият кръв, която е необходима за развитието на яйцата им. Мъжките са по-големи от женските и се хранят само с растителни сокове и цветен прашец."
  • 5 комар никога не е хапал атанасова

    1 0 Отговор
    знаете защо !
  • 6 Противен за комарите

    0 0 Отговор
    Как разбраха, че някой е противен за комарите? Повръщат ли?