Last news in Fakti

15 Май, 2023 16:42 33 593 19

Храните, които не трябва да ядете от шведската маса в хотелите

  • шведска маса-
  • храни-
  • опасни-
  • здраве-
  • неясен произход-
  • срок на годност

Те могат да бъдат опасни

Храните, които не трябва да ядете от шведската маса в хотелите - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора, когато пътуват, търсят хотели, които предлагат, ако не цялостно изхранване, то поне закуска. Разбира се, няма как да отречем, че това е изключително удобен аспект - независимо дали говорим за скромната континентална закуска, шведска маса, или по-нетрадиционни ястия, предлагани от луксозните хотели. Някои от тези закуски са малко по-високо ниво от близката баничарница, докато други приличат на ястия от ресторанти със звезди Мишлен.

Определени ястия вероятно присъстват в почти всяка хотелска закуска. Те включват основни продукти като печени филийки, бъркани яйца, бекон и портокалов сок. Днес ще ви представим няколко храни, които трябва да избягвате на всяка цена. Надяваме се, че това ще ви помогне да започнете следващата си почивка по възможно най-добрия начин, като създадете „по-безопасна“ чиния на шведска маса.

Бъркани яйца

Бърканите яйца са от онези продукти за закуска, които гарантирано ще намерите във всеки обикновен хотелски бюфет, но това не означава, че винаги трябва да ги добавяте към чинията си. За съжаление, много хотели използват яйца на прах, вместо да счупят пресни. Дори е обичайно яйцата да се приготвят в микровълнова фурна, което може да обясни защо имат странна текстура и никога не изглеждат толкова вкусни, колкото тези, които правите у дома.

Няма нищо лошо от хранителна гледна точка в яйцата на прах, като се има предвид, че те служат като източник на протеини с дълъг срок на годност. Въпреки това, те имат сериозна липса на вкус.

Друга причина да не ядете бъркани яйца от хотелския бюфет е хранителното отравяне, пише woman.bg. FDA препоръчва варените яйца да се сервират веднага след приготвянето им. И все пак често не е ясно колко време е престояла тавата с бъркани яйца на бюфета.

Резенчета лимон

Може да изглежда като нещо супер дребно, но се уверете, че избягвате резени лимон, предназначени за добавяне към вода или горещ чай. Предварително нарязаните резени лимон са склонни към кръстосано замърсяване от няколко вида бактерии. Когато лимоните се нарязват, е лесно кората и самият плод да влязат в контакт с много мръсни повърхности, включително недобре измити ръце, дъски за рязане и прибори. Още по-лошо е, ако лимоните не се съхраняват в хладилник, тъй като въздухът със стайна температура осигурява оптимална основа за бактериите.

Кисело мляко

Киселото мляко несъмнено е здравословна селекция за закуска. Обикновено е безопасен залог да вземете малка опаковка кисело мляко за едно хранене, която да придружава останалата част от сутрешното ви хранене. Много хотели избират малък хладилник с чаши кисело мляко, които помагат за предотвратяване на хранителни отпадъци и кръстосано замърсяване. Въпреки това, избягвайте всякакви общи буркани и съдове с кисело мляко, в които всеки гост може да пъхне ръцете си. Много често в тези буркани има кисело мляко, стояло там доста време, докато персоналът само допълва отгоре.

Бекон и наденички

Трудно е да се устои на миризмата на готвен бекон и наденица сутрин. Обичайно е хотелската закуска на шведска маса да включва поне два вида меса за закуска, ако не и повече. Изкушението е истинско, но някои опитни пътешественици предлагат да пропуснете напълно месоядните опции на бара за закуска. Обикновено става дума за дълбокозамразени продукти, които са с притеснителен цвят преди топлинната обработка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН

    69 4 Отговор
    И какво все пак може да се яде, не че съм се хукнал по хотели де
  • 2 Селяндур

    70 13 Отговор
    Ааа , никакви шведски маси , моля ви се ! Аз ходя само в Гърция , и набивам консерви. Не плащам и за чадър , защото кемам на едно кафе целия ден. Само като се праим на баровец у фейсо , мое да си купим гирос !
  • 3 шведския готвач

    78 9 Отговор
    Глупости на търкалета.За 20 години работа в хотел никога не сме давали бъркани яйца от сух яйчен прах.Единствено и само от кокоши яйца.Проблема е че дори и рохки да се оставят, като ги изкараш на бен марито,парата и топлината ги стягат и втвърдяват до десетина минути.Затова приличат на гумени.По принцип при достатъчно персонал ,яйца се предлагат и аламинут на тиган пред госта,но пък опашката е чутовна ....30 метра в три колони .Затова се избира първия вариант,та дори и да приличат на гума .

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 без имена

    47 2 Отговор
    добре де , а защо по медиите има насмешливи коментари когато някой си носи своя храна на плажа ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Г-ца каприз

    37 2 Отговор
    То май нищо не остана за ядене да става 🤣🤣🤣🤣
  • 8 Макарони с юфка

    26 4 Отговор
    От шведската маса не яжте, шведска тройка кебапчета с гарнитура, шкембе с чесън и това, което е претоплено от вчерашната закуска.

    Коментиран от #9

  • 9 шефф

    21 6 Отговор

    До коментар #8 от "Макарони с юфка":

    Даже и супа с кюфтенца, кебапчета,... това дали са нарязани остатъци от кИфтета и забъркани с ориз и вряла вода
  • 10 В България може, но не и в Европа

    44 8 Отговор
    Работя над 10 години в ресторантьорството във Великобритания и такова нещо не съм виждала и чувала, което статията информира. Яйцата са пресни и към тях се добавя double cream, за да останат меки и вкусни. При алергии се готвят на момента. Млечни продукти, както наденици и бекон се дава на персонала след закуската. На гостите винаги се дава ново, охладено и прясно.

    Коментиран от #13, #16

  • 11 НеМА

    42 2 Отговор
    По-хищно животно на планетата,от българин на шведска маса........Факт......!!!!!
  • 12 невиделганчо

    25 2 Отговор
    Знаете ли как българските лекари трупат опит? Ами... труп, труп, труп...
  • 13 Мухахаха

    20 7 Отговор

    До коментар #10 от "В България може, но не и в Европа":

    Добра реклама правиш на гейбританците, ама за твое сведение тия са по големи мърди от нас и гмуцат всеква химия и други преседели боклуци без да усещат квото и да е
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 знаещия

    13 5 Отговор
    почти нищо не става за ядене от шведската маса......гарантирано.Чух ,че повечето хора ги избягват вече...който има пари разбира се.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иванчо

    6 0 Отговор
    По-тъпа и по-глупава статия отдавна не бях чел. Съжалявам, че отнех тази минута от живота си за това.
  • 18 Готин

    4 0 Отговор
    Имам въпрос:
    Може ли, когато изписвате заглавието на статията, преди него да изписвате името на автора. Например, когато прочета "Мария Атанасова" никога да не е нужно да чета статията. Няма смисъл да си губя времето!
  • 19 химик

    0 0 Отговор
    Въздухът със стайна температура осигурява оптимална СРЕДА за бактериите,а не основа. Основата е друго понятие,повече химично и се записва с -ОН. Например натриева основа(NaOH),или калиева такава. Може и да е твърда повърхност на която се поставя някакъв предмет.