Last news in Fakti

19 Май, 2023 15:32 2 310 4

Нощните смени вредят много повече на мъжете

  • нощна работа-
  • нощна смяна-
  • работа-
  • нощ-
  • здраве-
  • вреда-
  • вредно

Мъжете показват повече негативни реакции към липсата на сън

Нощните смени вредят много повече на мъжете - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване показа, че нощните смени може да са по-опасни за здравето на мъжете, отколкото на жените, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“, цитирано от БТА.

Изследването, публикувано в сп. „Сайънс транслейшънъл медисин“, сравни данните на лабораторни мишки и хора. Констатациите показаха, че мъжките индивиди и от двата вида може да са по-уязвими към промени в циркадния ритъм.

В лаборатория експертите установиха, че мъжките мишки показват редица отрицателни реакции към необичайния биологичен ритъм, докато женските мишки изглеждат по-малко засегнати.

След това учените анализираха данни на над 90 000 служители, които работят на смени, във Великобритания и достигнаха до същото заключение. Мъжете, които работят нощем, са по-уязвими към рисковите фактори за развиването на сърдечни заболявания и диабет като повишено кръвно налягане, холестерол и кръвна захар. При жените този риск също е налице, но след като изследователите са взели предвид характера на различните професии, той все пак е по-нисък, отколкото при мъжете.

Има различни рискове в зависимост от професията, каза д-р Гарет Фицджералд, професор в медицинския факултет „Перелман“ към Университета на Пенсилвания. Според него от значение са и разликите в образованието и доходите на служителите. Откритията на Фицджералд показват, че професиите с нощни смени може да влияят на мъжкия биологичен ритъм повече, отколкото на женския, но причините все още не са ясни.

Лабораторните експерименти сочат, че е възможно естрогенът да е част от отговора. Женските мишки с отстранени яйчници, които следователно не произвеждат естроген, се оказаха по-уязвими към рисковете.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жиголо

    9 1 Отговор
    Това е вярно.Нощем ме поръчват само дами от които на дневна светлина хората се плашат.
  • 2 Хамстер

    5 1 Отговор
    Извъдът е че служителите, работещи нощна смяна са големи мишки.
  • 3 Гориил

    2 0 Отговор
    Защото мъжете мерят здравето си с бирени халби.
  • 4 Кфлфо

    0 0 Отговор
    Жените да стават да си гледат бебетата нощем!
    Еволюция.