21 Май, 2023 21:49 1 690 7

Китайски изследователи доказваха съществуването на древен океан на Марс

  • марс-
  • древен океан-
  • вода-
  • изследователи-
  • китай

Предишни изследвания откриха данни за голямо количество течност на ранната Червена планета, но твърденията останаха спорни заради липсата на анализ на място

Китайски изследователи доказваха съществуването на древен океан на Марс - 1
Снимка: Shutterstock

Китайски изследователи са открили преки доказателства за съществуването на древен океан в Северната равнина на Марс, съобщават от Китайския университет по геонауки в Ухан, предаде Синхуа, цитирана от БТА.

Предишни изследвания откриха данни за голямо количество течност на ранната Червена планета, но твърденията останаха спорни заради липсата на анализ на място.

Изследователски екип, ръководен от Сяо Лун, професор от университета, анализира научните данни от мултиспектралната камера на марсохода „Чжужун“ и за първи път откри петрологични доказателства за морски седиментни скали на повърхността на Марс. Това е описано в научна статия, публикувана в списание „Нешънъл сайънс ревю“.

„Когато разгледахме изображенията от бордовата камера на марсохода, открихме, че стратификацията на откритите скали се различава значително от тази на обичайните вулканични скали на повърхността на Марс, както и от стратификацията, образувана от еоличните пясъци“, казва Сяо.

Той добави, че индикациите за двупосочен воден поток, произтичащи от стратификацията на включените в проучването марсиански скали, съответстват на следите от слаби приливни и отливни потоци в крайбрежните плитчини на океаните на Земята.

Всички резултати от изследването предоставят пряка подкрепа за съществуването на древен океан на Марс, убедени са учените.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво !

    12 0 Отговор
    Браво на Китайските Другари !

    Коментиран от #2

  • 2 реру

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Браво !":

    Китайските другари от Galactic Energy работят и по две нови ракети “Палада-1” и “Палада-2”.
    Силуетът и концепсията май приличат на една друга ракета, но това са подробности...

  • 3 Дрън дрън Ярина

    2 17 Отговор
    И отде иде тая вода без кориолисови сили и с толкова ниска по плътност атмосфера

    Коментиран от #4

  • 4 Буха ха

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дрън дрън Ярина":

    Знаем ли каква е била атмосферата преди милиони години?

    Коментиран от #7

  • 5 Дллдл

    9 0 Отговор
    Имал е течно ядро, изстинало е и защитния магнетизъм е отпаднал.
  • 6 Имаше вълни, море и

    0 5 Отговор
    И после марсиянците откриха атомната бомба...
  • 7 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Буха ха":

    Ние не знаем,военните и тайните служби знаят ,имаме един приятел военен човека само веднъж се изтърва че има марсианци а не вярва в фантоми ,не пожела да сподели повече.Днес учените много напреднаха на практика се доказват неща но крайният отговор не е получен .