19 Октомври, 2024 06:06 1 527 5

Кошмар в Кентъки: Донор на сърце се събуди на операционната маса ВИДЕО

  • трансплантация-
  • болница-
  • сърце-
  • кентъки

Пациентът оцелява и в момента живее със сестра си

Кошмар в Кентъки: Донор на сърце се събуди на операционната маса ВИДЕО - 1
Снимка: Shutterstock

Кошмарен сценарий се разигра в болница в Кентъки, предаде NOVA. Донор на органи се събуди на операционната маса по време на подготовка за трансплантация.

Лекарите се готвели да извадят сърцето му. „Тази сутрин донорът Томас Ти Джей Хувър се е събудил по време на процедурата за сърдечна катетеризация“, заяви служителят на здравната организация KODA Николета Мартин. Според записите в досието на случая полагащите Хипократова клетва просто са успокоили Хувър и са продължили с плановете си да вземат органите му.

Инцидентът кара няколко членове на екипа на KODA да подадат оставка. „Посветила съм целия си живот на донорството и трансплантацията на органи“, казва Мартин пред NPR. „Сега съм много уплашена, че тези неща са позволени да се случват и няма мерки за защита на донорите“, допълва тя.

Сестрата му посочва, че Хувър е отворил очи, докато са го извеждали от интензивното отделение и са го вкарвали в операционната. „Сякаш това беше неговият начин да ни каже: „Хей, все още съм тук“, казва пред NPR Дона Рорер.

Лекарите ѝ обяснили, че това движение е на рефлексите и не означава, че мъжът е все още жив. Състоянието му шокира няколко медици в операционната зала и кара двама от тях да откажат да участват.

Служителите на KODA отричат някой от членовете на организацията да е инструктирал лекарите да извършат операция по отнемане на органи от жив пациент. Николета Мартин казва, че е била шокирана да разбере, че донорът преди това е показвал признаци на живот, докато лекарите са изследвали сърцето му, за да видят дали е годно за трансплантация.

Главният прокурор на щата Кентъки заяви, че следователи разглеждат въпроса. Федералната администрация за здравни ресурси и услуги също разследва твърденията.

В крайна сметка Хувър оцелява и в момента живее със сестра си. Той се е възстановил по чудесен начин, въпреки че все още има някои проблеми с паметта, ходенето и говоренето.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    9 2 Отговор
    ЯВНО Е ГОТВЕН ЗА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ЗА НЯКОЙ БОГАТ ЕВРЕЙН? НО ГРЕДА, ЖИВ Е! ИМАШ ЛИ СИ ВЕК,ИМАШ И ЛЕК!

    Коментиран от #2

  • 2 Лайн Ари

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Боруна Лом":

    Абе той човека се е събудил навреме , ама явно не са платили достатъчно на всички от екипа , иначе да е сдал Богу дух !Да е жив и здрав !
  • 3 Умнокрасив

    1 6 Отговор
    И какво като е живичък, ще продължи безсмисления си живот вместо някой милиардер да получи шестото си сърце и още няколко години да дава от себе си за обществото!
  • 4 СЗО (сграбчи здрав орган)

    0 0 Отговор
    Не режи със скалпел остър моето сърце.
    Няма аз да бъда твое доходно месце.
    Само ангел в светлината ще ме пази знай,
    но остава миризмата на хлороформ докрай.
  • 5 Kaлпазанин

    0 0 Отговор
    Аз като видя такива татуирани донори ,и мисълта ми подсказва от къде ли може да са дошли ,няма начин да не си е изгубил паметта ,ей във филмите има много истина хора ,цирковете са при потоците и купени журналисти и медии