Необходими продукти:
- кристална захар - 170 г
- бадемова есенция - 2 с.л.
- брашно - 200 г, тип 00
- сол - 3/4 ч.л.
- бакпулвер - 1/2 ч.л.
- масло - 120 г на стайна температура + 1 с.л. за намазване на тестото
- крема сирене - 170 г
- жълтъци - 1 бр.
- бадеми - около 30 г, нарязани сурови
- кристална захар - 1 ч.л. за поръска
Начин на приготвяне:
Ако харесвате бадемови сладки и кантучини, ще ви допаднат и тези прекрасни пръчици, вдъхновени от скандинавската кухня.
В купа се разбърква брашното, солта и бакпулвера.
В купа се разбива маслото и кремa сиренето. Добавя се жълтъка и се разбива до гладкост на средна степен на миксера.
Добавя се половината брашно, завърта се, докато се приеме, изстъргва се дъното на купата и се прибавя останалото брашно. Завърта се на средна скорост, само докато се събере.
Тестото се изважда и се прехвърля върху леко набрашнен плот и се измесва с ръце, докато стане гъвкаво и напълно гладко, Измесването с ръце е за кратко.
Върху хартия за печене напръскана с брашно се разточва с размер 30/30 см.
Намазва се с отделената лъжица масло. Разрязва се точно по средата по дължина. Захарта, посочена по рецепта, се разбърква с 2 с.л. бадемова есенция.
Върху едната половина на тестото се изсипва захарната смес с бадемовата есенция, разпределя се, така че да е 1 см от края на тестото. Другото парче тесто се захлупва върху първото тесто със захарта. С пръсти се захваща отстрани, да не излиза плънката по време на печенето.
Намазва се с белтък и се посипва с нарязани бадеми. Поръсва се с кристална захар. Така приготвено се прехвърля заедно с хартията в плоска тава. Пече се на 180 градуса за около 25 - 35 минути с вентилатор.
Изважда се от фурната и напълно се охлажда в самата тава. След това се нарязва на пръчици около 1.5 см ширина. Тези скандинавски бадемови пръчици са много подходящи сладки за кафе, пише trafficnews.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 баба с прегач
11:11 29.05.2023
2 село
11:25 29.05.2023
3 газов инжекцион
12:49 29.05.2023
4 инж технолог по хранене
Коментиран от #5
12:51 29.05.2023
5 При това сурови
До коментар #4 от "инж технолог по хранене":
Иначе губят част от ценните съставки. Свикнах да ги хапвам вместо закуска и съм ОК.15:47 29.05.2023