29 Май, 2023 10:05 1 663 5

Рецепта на деня: Скандинавски бадемови сладки

  • сладки-
  • пръчици-
  • бадеми-
  • захар-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Идеалната добавка към чаша кафе

Рецепта на деня: Скандинавски бадемови сладки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • кристална захар - 170 г
  • бадемова есенция - 2 с.л.
  • брашно - 200 г, тип 00
  • сол - 3/4 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • масло - 120 г на стайна температура + 1 с.л. за намазване на тестото
  • крема сирене - 170 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • бадеми - около 30 г, нарязани сурови
  • кристална захар - 1 ч.л. за поръска

Начин на приготвяне:

Ако харесвате бадемови сладки и кантучини, ще ви допаднат и тези прекрасни пръчици, вдъхновени от скандинавската кухня.

В купа се разбърква брашното, солта и бакпулвера.

В купа се разбива маслото и кремa сиренето. Добавя се жълтъка и се разбива до гладкост на средна степен на миксера.

Добавя се половината брашно, завърта се, докато се приеме, изстъргва се дъното на купата и се прибавя останалото брашно. Завърта се на средна скорост, само докато се събере.

Тестото се изважда и се прехвърля върху леко набрашнен плот и се измесва с ръце, докато стане гъвкаво и напълно гладко, Измесването с ръце е за кратко.

Върху хартия за печене напръскана с брашно се разточва с размер 30/30 см.

Намазва се с отделената лъжица масло. Разрязва се точно по средата по дължина. Захарта, посочена по рецепта, се разбърква с 2 с.л. бадемова есенция.

Върху едната половина на тестото се изсипва захарната смес с бадемовата есенция, разпределя се, така че да е 1 см от края на тестото. Другото парче тесто се захлупва върху първото тесто със захарта. С пръсти се захваща отстрани, да не излиза плънката по време на печенето.

Намазва се с белтък и се посипва с нарязани бадеми. Поръсва се с кристална захар. Така приготвено се прехвърля заедно с хартията в плоска тава. Пече се на 180 градуса за около 25 - 35 минути с вентилатор.

Изважда се от фурната и напълно се охлажда в самата тава. След това се нарязва на пръчици около 1.5 см ширина. Тези скандинавски бадемови пръчици са много подходящи сладки за кафе, пише trafficnews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баба с прегач

    2 0 Отговор
    Полезно е да се яде по пет ореха на ден
  • 2 село

    1 0 Отговор
    НЕ МОЕ ЛИ,,БЕЗБАДЕМОВИ,ЩОТО КИЛО БАДЕМИ,ГОДИ,ТРИЙСЕТ ЛЕВА???
  • 3 газов инжекцион

    1 0 Отговор
    Може ли с пудра захар,а не с кристална за поръсване,защото ми дращи по небцето?!За Линда тези сладки са извън списъка.
  • 4 инж технолог по хранене

    1 0 Отговор
    Полезно е да се ядат и по няколко бадема на ден. Или шам фъстък,ако не харесвате бадеми или имате проблеми с дъвкателната функция.

    Коментиран от #5

  • 5 При това сурови

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "инж технолог по хранене":

    Иначе губят част от ценните съставки. Свикнах да ги хапвам вместо закуска и съм ОК.