Last news in Fakti

15 Юни, 2023 16:45 1 608 16

Защо при стрес преяждаме с вредни храни?

  • стрес-
  • тревожност-
  • емоционално преяждане-
  • вредна храна

Причината се крие в част от мозъка, наречена латерална хабенула

Защо при стрес преяждаме с вредни храни? - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Института за медицински изследвания Гарван са открили как заради стрес имаме тенденцията да ядем определени храни.

Обичайно, когато сме стресирани, предпочитаме да се успокоим с храна, която не е здравословна. Най-често това са висококалорични храни. Комбинацията от стрес и такива храни води до промени в мозъка, заради които искаме да ядем още висококалорични, вредни храни. Това може да доведе до бързо повишаване на килограмите и затлъстяване.

При стрес храните, които ядем, за да се успокоим, са с високо съдържание на захар или мазнини, често и на двете. Но защо се случва така, че продължаваме да ги ядем дълго след като би трябвало да сме се заситили? Причината се крие в част от мозъка, наречена латерална хабенула. Когато ядем храни с високо съдържание на захар или мазнини, невроните в тази хабенула се активират и пращат сигнал, който да ни накара да спрем, за да не преяждаме.

Стресът обаче нарушава някои функции в мозъка, пише puls.bg. В случая на хлатералната хабенула при стрес тя е напълно „изключена“. Научният труд сочи, че при хроничен стрес хабенулата не изпълнява функцията си и мозъкът е продължавал да стимулира яденето на вредната храна. Хабенулата, която спира усещането за удоволствие при ядене на храна, не може да си свърши работата и затова се чувстваме добре, колкото повече ядем.

Но как хабенулата се афектира от стрес? Учените са открили отговора в молекула, наречена NPY. Тя се произвежда в организма в отговор на стрес. Когато учените са блокирали връзката между молекулата NPY и хабенулата, се е наблюдавало ядене на по-малки количества храна, висока на мазнини.

Оказва се, че комбинацията от стрес и вредни храни води и до ефект, сходен на пристрастяване. При случаи на стрес и режим на хранене, изпълнен с храна, висока на мазнини и захар, организмът не иска просто повече храна – той копнее конкретно за тази вредна, висококалорична храна, с която се е успокоявал от стреса. Храненето по този начин може да промени структурата на мозъка.

Научният труд показва, че стресът е ключов фактор в определяне на начина на хранене. Яденето заради стрес дава усещане за награда, за успокоение, от което организмът има нужда. Но при продължителен период от такова хранене, организмът може да се измени и да се появят вредни хранителни навици, както и хранителни разстройства. Проф. Хърбърт Херцог, главен автор на проучването, споделя:

„Това проучване подчертава колко силно стресът може да застраши здравословния енергиен метаболизъм. То трябва да ни напомни да избягваме пълния със стрес начин на живот, и по-важно – когато се справяме с дълготраен стрес – да се опитаме да се храним здравословно и да не консумираме вредни храни.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В навечерието

    9 9 Отговор
    Сме на ядрена война , можеби и края на света
  • 2 бихте ли пояснили

    9 1 Отговор
    А ще поясните ли каква е разликата,ако преяждаме с "полезни храни" ?!? Бъдете така добри , моля !

    Коментиран от #7

  • 3 Херо

    10 0 Отговор
    Защото вредните храни са най-вкусни, не трябва да ги купуваш и държиш в дома си, така няма да се сещаш за тях.
  • 4 Йееей

    5 1 Отговор
    Някой пак е преял от стрес... Не от друго...
  • 5 Богат Ганьо

    4 6 Отговор
    Преяждам,но не с некачествени.Виж там стадото..
  • 6 Име

    6 1 Отговор
    Защо при стрес преяждаме с вредни храни? Защото, така се успокояваме....чувстваме се добре с пържените картофки с биричка....!
  • 7 Братвурст

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "бихте ли пояснили":

    Разликата е че от 5 кила домати и краставици няма да станеш 150кг. за 2 месеца
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    Благодаря госпожо Найденова Полезна Статия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 боби стар репортерс

    4 1 Отговор
    Да така е много жени няма фа пипнат хубав мъж , за сметка на това ще измъза няколко пияници аз
  • 12 васка космоса

    3 0 Отговор
    Отново съм космонафтка след 20минути кацам на марс
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 васка прошляка

    2 1 Отговор
    Да така е палома важно е някой дядка да излъжем да ни хвърле 300евро
  • 16 Днес е видов ден

    1 2 Отговор
    Всеки си получи заслужената дажба , а сега заспивам в обятията на силиконка. За вбъдеще ще ходите с кашони на главите