Last news in Fakti

4 Юли, 2023 11:57 4 037 13

Астероидът, убил динозаврите, не е успял да заличи предшественици на хората

  • динозавър-
  • динозаври-
  • астероид-
  • история-
  • археология-
  • палеонтология

Бозайници, живели по същото време като динозаврите, са оцелели при катастрофалния сблъсък

Астероидът, убил динозаврите, не е успял да заличи предшественици на хората  - 1
Снимка: Shutterstock

Задълбочен анализ на данни от вкаменелости установи произхода от периода креда на плацентните бозайници, сред които са хората, кучетата и прилепите, и показа, че те са живели редом с динозаврите за кратък период, преди динозаврите да бъдат унищожени, съобщи пресслужбата на университета в Бристол, Великобритания, цитирана от БТА.

Катастрофалното разрушение, предизвикано от сблъсъка на астероида със Земята, води до измирането на всички нелетящи динозаври. Изследователите от години дискутират дали плацентни бозайници са съществували редом с динозаврите преди масовото унищожение, предизвикано от астероида, или са се развили, след като динозаврите вече не са съществували.

Фосили на плацентни бозайници са открити единствено в скали, по-млади от 66 милиона години, когато астероидът удря Земята, което навежда на мисълта, че плацентните бозайници са се появили след масовото унищожение. Молекулярни данни обаче отдавна дават сведения за съществуването на плацентните бозайници преди това.

В изследване, публикувано в сп. "Карънт байолъджи", палеобиолози от университета на Бристол и от университета на Фрибур, Швейцария, използват статистически анализ на данни от вкаменелости, за да определят, че плацентните бозайници са съществували преди масовото унищожение, което е знак, че са живели заедно с динозаврите за кратък период от време.

"Събрахме данни за хиляди фосили на плацентни бозайници и успяхме да видим как са се зародили и са били унищожени различни групи. Въз основа на това успяхме да преценим когато са се развили плацентните бозайници", каза ръководителката на изследването Емили Карлайл от Училището за природни науки в Бристол.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Според статията

    11 3 Отговор
    Щом са измряли само нелетящите динота, летящите къде са? Бла бла бла.....
  • 2 Модел на списвач за недоук

    9 1 Отговор
    Ако им конкурс за неграмотни драскачи, Факти няма да имт конкуренти
  • 3 КОТарАК

    6 11 Отговор
    човешката еволюция се дели на 2 вида-произлезли от маймуните като руснаците , и другите-отделен раздел
  • 4 Облъчен

    9 1 Отговор
    И аз се чудя какви са тези големи птици в небето нощем....че дори и мигат. То били летящи динозаври, бе...ти да видиш
  • 5 Забавно

    4 0 Отговор
    Значи динозаврите са измрели а бозайниците не е как става това логика няма що предците ни са живели на същите места като тях но не са били изпепелени от астероида

    Коментиран от #7

  • 6 Голям пропуск

    4 1 Отговор
    А е трябвало.

    Коментиран от #11

  • 7 Читател

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Забавно":

    Щото са бустерирани и са носели маски! Бухаха
  • 8 12783

    3 1 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!!!

    Коментиран от #12

  • 9 гого

    0 0 Отговор
    питайте някой зъболекър от каква сплав се правят зъбите за да знете какво има във музеите
  • 10 опаа

    3 0 Отговор
    да да, точно този астероид разрушил първата македонска империя но македоноидната раса уцеляла.
  • 11 тогава

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Голям пропуск":

    Нямаше да има кой да създаде компютърните вируси като теб.
  • 12 еколог

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "12783":

    И като теб!
  • 13 Димитър

    0 1 Отговор
    Ако не бяха избити динозаврите нямаше да има оцелели бозайници . Не считам, че динозаврите са изчезнали след инцидент. Унищожени са умишлено. Основание за това ми дава намирането на останки(кости) на динозаври на много видове струпани на едно място. И тревопасни и хищници като това е едно логично обяснение. Кости на избити стада от бизони в Северна Америка. Разбира се, че преди масовата избиване на динозаврите, някои от тях са умирали и по други причини. Датирането на масовите гробища на динозаври може, но не се прави. Дори и метеорит да е сложил край на динозаврите датирането на костите ще е полезно, но данните от такова изследване, не се коментират от ... Защо ли....