Last news in Fakti

16 Юли, 2023 11:19 10 802 12

Маргарита Михнева: Боря се с рак на костите

  • маргарита михнева-
  • рак на костите

"Изрязаха ми три ребра седмо, осмо и девето. Такава операция за първи път се правеше в България.", разказва журналистката

Маргарита Михнева: Боря се с рак на костите - 1

20 години след като пребори тежката диагноза „рак на гърдата", популярната журналистка Маргарита Михнева изправена пред ново предизвикателство. При рутинна проверка лекарите установили, че тв легендата има рак на костите и е належаща спешна операция. Михнева признава пред “Уикенд”, че била шокирана, но успяла да запази самообладание и да поиска съвет какво да прави занапред.

Хирургическата интервенция продължила часове. Били ѝ отстранени три ребра, което веднага си отразило на фигурата ѝ. Нейни приятели решили, че е влязла в отлична форма и не допускали, че минава повторно през ада, при това 20 години след рака на гърдата.

За операцията знаели малцина. Журналистката решила да я пази в тайна по няколко причини - първо, не искала да я одумват, второ, гледала да не натоварва хората, и трето - да не показва пред дъщеря си Неда, че е притеснена.

Като излязла от болницата, завалели поздравления за външния ѝ вид. Тя благодарила, но под носа си мърморела: „Да, бе! Как познахте, че съм добре, като ме виждате с шапка и очила?!"

„Човек трябва да гледа най-вече здравето си. Нищо друго не е важно - в това се убедих. 20 години след първата ми операция на гърдите, направих втора. Рак на костите! Ужасяваща диагноза е това, на никого не пожелавам да я чуе. Нищо не ме болеше, отидох просто на рутинен преглед, направих си изследвания и хоп - отново се оказах онкоболна. От рака на гърдата съм имала разсейки в костите.

Изрязаха ми три ребра седмо, осмо и девето. Такава операция за първи път се правеше в България. Мислех да се оперирам в Швейцария. Шефът на дъщеря ми щеше да помогне, но казаха, че могат да ме оперират най-рано след 4 месеца, което при агресивен рак e доста време. Разбрах, че нашето здравеопазванe е повече от добро. Порежеш си пръста и веднага може да отидеш в “Пирогов", ще те приемат и оправят. А там се чака доста… Няма да крия - много болезнена операция беше. Болеше доста силно, като излязох от упойката. Възстановявам се още, макар че се оперирах преди две години и половина. Не мога да вдигам тежко, не мога да обикалям както правех едно време, престанах и да шофирам. Промених си напълно начина на живот. Не мога дори да ходя при Неда, да гледам внучетата си. Добре че дъщеря ми има швейцарско гражданство, а държавата там помага на гражданите си. Нямат проблеми със записването на детска градина, всичко в перфектно уредено" разказва пред „Уикенд" патилата си Маргарита Михнева.

Тя е развеселена от факта, че наскоро тръгнал неверен слух - имала трето внуче от Неда. Това не било вярно, защото дъщеря ѝ вече имала две деца и не планувала трето.

От всички възможни неща напоследък до главата ѝ идвали само болести. Чудела се на лошия си късмет, но и вярвала, че един ден всичко ще се оправи. Припомня, че бучката в гърдата също ѝ открили по време на рутинен преглед. Било през лятото на 2002 година. Взела си отпуск, за да плажува във Варна, но решила да използва времето и за рутинен преглед. Резултатът я шокирал - не един, а два тумора.

„Първият беше доброкачествен, изродил се в злокачествен, а вторият си беше направо злокачествен. Тогава много ми помогна тогавашният шеф на

Правителствена болница проф. д-р Любомир Спасов. Направиха ми операцията там, защото нямаше места в Онкологията. Оперира ме д-р Гаврилов. Не е вярно, че са ме оперирали в чужбина тогава, че някой мой, богат приятел е платил за това.

Аз нямам такива приятели. Сама си плащам всичко. Ходила съм в чужбина, била съм на преглед в Италия при проф. Веронезе, но лекарите в България свършиха

цялата работа. Много съм благодарна на д-р Гаврилов и на д-р Дудов, който е мой химиотерапевт. Отидох при италианеца, защото бях прочела, че той е най-големият специалист в лечението на рака на гърдата. Отидох при него през 2002 г. и не ми взе никакви пари за консултацията. Прояви безкрайно любопитство към моя случай, разпитваше ме много и за България. Каза, че правилно ми в направена операцията и че веднага трябва да се започне лечение, което ще трае повече от 10 години. В България се смята, че на петата година си излекуван. По международните стандарти трябва да минат 15 години. Представете си сега три петилетки да се тъпчете с хапчета, да ходите на химиотерапии. Това изисква железни нерви и огромни пари. А пенсията ми изобщо не е голяма. Аз съм жива благодарение на това, че навреме ми се направиха всички операции.

Хванах като по чудо какво ми има, можеше да разбера, когато вече е късно... Ракът ме мобилизира, не съм се отчаяла нито за миг, защото зная, че е победим. Хората в моето положение трябва да вярват в това - изход винаги има. Няма да се даваме, я!", откровена e пред “Уикенд” скандалната журналистка, с чиито предавания израснаха три поколения българи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 много кофти

    41 2 Отговор
    Горката, дано се излекува и да има още пълноценен живот пред себе си. Не ковид, а ракът е ужасната пандемия напоследък :(
  • 2 свидетел

    18 8 Отговор
    злобата и омразата не раждат нищо добро.....
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 1 Отговор
    дано Оцелее Кураж госпожо Михнева
  • 4 Дъщеря

    16 20 Отговор
    ѝ на другарката лапнала швейцарско гражданство , не ще руско .

    Коментиран от #5

  • 5 Попитах един(нашия бивш)

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дъщеря":

    партиен секретар защо е с жена си и дъщеря си в САЩ, а той ми отговори: хора като мен се жертват да са на първа линия в борбата против империализма, в самото сърце на врага. Явно има чувство за хумор, навремето Радой Ралин ги наричаше "корекомунисти".
  • 6 Голата истина

    30 4 Отговор
    За бъдем честни ако на нейно място беше обикновен българин щеше да е умрял.Но за нея 100 % се дава всичко
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор
    Чернобилски .......Няма заболяване,което да се наблюдава 15г.15г е един човешки живот в активна възраст.Медицината в бг, е за Свои и За Гои....Същото като пенсията....никой освен мен не си написа пенсията,нали факти.......Защо ,ли??
  • 8 Ген. Гурко

    16 1 Отговор
    Господ да помага на жената в поредното жестоко изпитание. Стискам и палци.
  • 9 д-р

    7 0 Отговор
    това са метастази, лоша работа

    Коментиран от #11

  • 10 Клеопарта

    7 0 Отговор
    Бог дава изпитания на силните.Вие сте силна жена, за това Ви желая смело да вървите на пред .Тази болест е и битка със самия себеси,ще я спечелите и ще се радвате на своите деца,близки и приятели.Вярвайте!
  • 11 Имам въпрос, докторе

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "д-р":

    Нали след операцията правят костна сцинтиграфия, при това нееднокрстно. Тия метастази не се ли хващат от апарата, та чак след 20 години да се установи, че ги има?
  • 12 пенко

    2 2 Отговор
    ЗАЩО СЕ БОРИШ -- ПОДЛОСТТА И ГАДОСТТА ---ВОДЯТ ДО ТАМ !!!!!!!!!!!!!!!!!