Last news in Fakti

18 Юли, 2023 12:32 6 198 22

Как и кога е създаден най-известният морски курорт у нас - Слънчев бряг?

  • слънчев бряг-
  • морски курорт-
  • курорт-
  • история-
  • българия

Историята на морския курорт започва още през 50-те години на миналия век

Как и кога е създаден най-известният морски курорт у нас - Слънчев бряг? - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки българин знае за Слънчев бряг – това е най-големият и най-посещаваният морски курорт по Черноморието ни. Но каква е неговата история? Кога, как и с каква цел е създаден той? Днес ще ви представим историята му.

Историята на Слънчев бряг

Създаването на Слънчев бряг се свърза с постановлението на Министерски съвет от 1958 година, пише pochivka.blitz.bg. Въпреки това, проектирането на селището започва още от по-рано – през 1957 година. Изграждането започва от северна посока – местността се е наричала малката несебърска пустиня.

Това са били безкрайни пясъци, които оформят дюни с няколко кладенеца между тях. Това е било важен източник на водата за хората от района. Въпреки това тази местност не е била от тачените от местното население.

Причината за това е свързана с така наречените движещи се дюни и неугледна растителност, които са осейвали крайбрежието. Самият бряг на бъдещия курорт не се е ползвал дори от рибарите, тъй като често Черно море заливало плажната ивица.

Как е избрано мястото на Слънчев бряг

При избора му се преценява, че най-благоприятни условия за летуване дава южното ни Черноморско крайбрежие. Освен това се взема предвид, че морският бряг на юг от нос Емине е най-подходящ за тази цел. Тук има дълбок и спокоен залив с дълбоко и врязано навътре море, голяма и широка плажна ивица, близост до старинен град като Несебър, плитко море на много метри на вътре.

Всичко това са факторите, които оказват влияние върху взетото решение на българските управници.

Малко известен факт е, че строежът започва на място известно като Царската гора от жителите на Несебър. Това е тополова горичка, която е засадена от несебърци.

Нейното име е свързано с цар Фердинанд, който искал да си има втора морска резиденция след тази в Евксиноград. По желание на Фердинанд, кметът на Несебър участвал в залесяването. Но идеята на Фердинанд не успяла да се реализира – проектът му бил отказан от Народното събрание.

Историята на построяването на Слънчев бряг

Интересното е, че първоначално строежът на комплекса започва сравнително бавно – почти без механизация, но въпреки това още през 1958 година се появява и първото заведение в селището. Първоначалната концепция за строежа на комплекса е бил сходен с този на Златни пясъци.

Постепенно се стига до идеята, че по-привлекателни са по-големите хотели – тези над 10 етажа. Първият хотел – Калина, посреща туристи още през 1959 година. Малко известен факт е, че това се случва броени минути след като строителите довършват дейността си по хотела. Основно това са били чуждестранни туристи – имало е подготвена церемония по откриването на хотела, но тя не се състои.

Друг интересен момент, че в строителството по това време се е отчитало как самият дизайн на хотела да представя най-добрата страна на българите пред чуждите туристи. Първите хотели са изградени в стил на нашата национална архитектура от времето на старите български възрожденски къщи. Освен това са използвани и елементи, които са свързани с къщите на жителите на Несебър.

Слънчев бряг е първият български курорт, който е удостоен с приза Син флаг през 1995 година, като всяка година след това той продължава да участва в класацията със своите плажове.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    12 33 Отговор
    Е какъв е този въпрос сега в заглавието? Всеки знае, че Слънчев бряг го направиха комунистите и нито един свободномислещ съвременен човек не би трябвало и да си помисли за ходене там.

    Коментиран от #5

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 21 Отговор
    И в цялата статия нито дума за помощта на Америка за създаването на Съни бийч🤔❗
    " Сънито" както му викахме , а не това тъпо - Слънчака ❗
  • 3 ВИЖДА СЕ

    34 4 Отговор
    А сега С. Бряг е станал Бетонен бряг.

    Коментиран от #6

  • 4 Слава на Тато!

    30 8 Отговор
    Да се ... отзад тия дето викат Слава Украiни! Те се изтягат там,но те ли ви го построиха бе?
  • 5 РЕАЛИСТ

    46 8 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Веднага си спри водата вкъщи. Идва от язовири построени от лошите комунисти. Спирай и тока, щото и АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица са построени пак от тях. Слагай слънчева батерия западно производство и се радвай.

    Коментиран от #8, #11, #18

  • 6 Аз...

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "ВИЖДА СЕ":

    Все едно си е люлин
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 провинциалист

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    А, не съм се засилил. Всъщност исках да провокирам угнетените и ощетени от престъпния комунистически режим светли свободни демократи да споделят дали някой от тях се е отказал Слънчев Бряг или нещата, които си изброил по същите идеологически причини, поради които роптаят срещу предишния режим, но май такива няма...

    Коментиран от #16

  • 9 иван

    12 16 Отговор
    На Съни Бийч има от всичко за всички. Който ходи там все едно е в друга държава, а който няма стотинки - плюе срещу родното море. Живял съм на брега на Средиземно море, сега живея на Какао бийч: доволен съм! На мрънкчачите и чуждопоклонниците - весело пътуване до камъняците на юг!
  • 10 Слънчев бряг блесна,

    24 2 Отговор
    когато падна комунизма, едни стари ДС агенти взеха да раздават куфарчета с пари на едни бандити и изнесоха парите на всички общини от градовете, за да правят с краденото от народа - хотели. Всичко друго е алабала! Оттам наркотици, проституция и далавери.
  • 11 Реалист на фактите

    12 17 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    "Идва от язовири построени от лошите комунисти." Кой проектира язовир Искар, построен с парите от нашите данъци и безвъзмезден труд. Също е положението с Димитровград, АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица. Комунистите не дали нищо на тази страна. Черпеха благинки за себеси и се правиха на големи патриоти. Заровиха милиони за безмислени идеи.

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Петър Стоянов

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист на фактите":

    Това е истината.
  • 13 ха ха

    15 3 Отговор
    Беше Слънчев браг,вече чалгарски бряг.
  • 14 явер

    8 1 Отговор
    Като бях ученик в средата на 80г. на миналият век, другарката по география казваше, че където е Сл. бряг е единствената пустиня в България с площ от 3 кв.км.
  • 15 Сила

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист на фактите":

    ИСКЪР, язовира и реката са ИСКЪР.....
  • 16 Мизерникът си е мизерник

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "провинциалист":

    А идва ли ти на ума да сравниш с построеното на запад във всички сфери, за които се сетиш, дори и последно за естетиката, ако искаш.. Да вземем като база след 1945 г. държавите, които излязоха и от нас по-очукани след ВСВ. От правешки чобанин такива критерии, какво друго да искаш. И да ти кажа, че и преди и сега ние сме най-зле от всички в бившия соц.лагер. и то защото 80% още сънуват телевизора с дистанционното от Кремъл.
  • 17 Сурея

    8 13 Отговор
    Да се върнем към действителноста ,кога ще бъде премахнат Р.Радев ?Този тумор на българската държава взема по голяма част от здравата тъкан на дъжавата ,отстраняване по спешност е необходимо не забавно.Защо ли гавазите му се умножават?
  • 18 Другарююююю

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    А за същите години кво се построи на Запад.....ходите там и гледате като гръмнати....че и децата ви бегат там да живеят....
  • 19 СЪНИТО

    7 0 Отговор
    Силно мразено и още по силно обичано......тва май е единственият наш курорт известен в Европата....
  • 20 Коментар" 17 сурея

    4 2 Отговор
    Виждаш ли много здрава тъкан в държавата? Държава с най-висока смъртност в Европа. След кампанията срещу Гешев следва тази срещу Радев. Да видим кой ще е следващият от списъка. Радев може да е тумор, но е доброкачествен. За България ще бъдат фатални злокачествените.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ганю

    1 0 Отговор
    проблема не е в "Слънчака" ами в селянията тип "Горе на черешата" и
    "Сандокан мале с двата ножа"или "Тез червени домати кой ги мама разклати,
    кой ли те мама излъга кой ти го мама наръга"
    това е проблема разбиш