Last news in Fakti

19 Юли, 2023 13:31 2 315 17

Кой създава Роженския събор?

  • рожен-
  • събор-
  • инициатор-
  • създател-
  • ангел инджов

Съборът в Рожен се провежда за пръв път точно 20 години след Освобождението - през 1898 г.

Кой създава Роженския събор? - 1
Снимка: БГНЕС

Покрай споровете за пилона в Рожен, съпроводили ежегодния Роженски събор, отново се заговори за човека, който пръв инициира събирането в полите на Родопа планина. Той е свещеникът, общественик и революционер - Ангел Инджов-Комитата, пише "Стандарт".

Той е роден в 1866 година в пашмаклийското село Карлуково, тогава в Османската империя, днес Славейно, България. Учи в родното си село, където в 1879 година завършва четвърто отделение. Остава от малък сирак. Работи като зидар, след което става предприемач в София.

На 9 април 1895 г. е ръкоположен за свещеник в Цариград от митрополит Максим Пловдивски и на 20 юли заема овакантената от свещеник Емануил Беев енория в родното му село. След една година става свещеник в Долно Дерекьой.

Под негово ръководство е построен параклисът на Рожен „Свети Пантелеймон“.

През 1898 година е инициатор за провеждането на първия роженски събор, където се срещат родопчани от Свободна България и Османската империя.

Година по-късно - през1899 година влиза във ВМОРО. Оглавява революционния комитет в Долно Дерекьой и организира канал за вътрешността. През май 1901 година оглавява революционния комитет в града след напускането на предишния ръководител, учителя Анастас Чешмеджиев. Христо Караманджуков пише:

"Поп Ангел бе по-смел [от Чешмеджиев], по-ловък, по-опитен, а и населението и организационните люде като към свещеник питаеха първоначално по-голямо доверие“.

В началото на юни 1902 година е арестуван при Даръдеренската афера, осъден от военен съд в Одрин на 15 години затвор и заедно с Александър Филипов е изпратен на заточение в Паяс кале, Мала Азия. През септември 1904 година двамата са амнистирани и отец Ангел Инджов се завръща в Карлуково. Забранено му е да служи две години и от юли 1906 година отново е свещеник в Карлуково, където възстановява изгорялата църква.

В 1914 година става свещеник в Петково, където служи 2 години и 8 месеца. След това се връща в Карлуково, където заедно със свещеник Емануил служи до 1926 година. През това време завежда и енорията в село Манастир. В 1930 година за усърдна служба е отличен с офикия протойерей. Пенсионира се на 3 юли 1936 година.

След смъртта си в 1939 година оставя богата библиотека.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голяма любов бе

    4 2 Отговор
    Всичките ни велики личности са се били за едни българи по македонско векове! И един Тито успя за 40 години да им обърка чиповете в тиквите и да мразят всичко свързано с тях!
  • 2 Емили с Тротинетката

    15 0 Отговор
    Джендърите мразим Рожен!
  • 3 Хаха хаха ха

    4 16 Отговор
    Това за попа се знае! Не се знае кой днес е инициаторът! Най-вероятно някой комунист и русофил! Те обикновено са грандомани!

    Коментиран от #10

  • 4 Тапа Нар

    18 1 Отговор
    козеците като чуят Рожен и изкарват пяна отзад. Роди се нов израз - кучето на Козяк
  • 5 честен ционист

    3 8 Отговор
    Роженска Народна Республика
  • 6 Адам Хилтън

    21 1 Отговор
    Евро-американец види ли българско знаме, и почва крещи: "Русофил, путинист, фашист!"
  • 7 Да живее България!

    23 1 Отговор
    Долу всички продажници и душмани! В момента ни управляват антибългари, които искат да нямаме суверенитет, Брюксел да казва какво ние да правим, искат да нямаме собствена валута ЛЕВ, да ползваме чужди, за да могат по-лесно да ни манипулират, искат да разрушат енергийния ни суверенитет, да съсипят и без това съсипаното образование, да доунищожат и без това унищожената ни боеспособност, да извикат чужди народи, такива които не ни долюбват да охраняват границата ни и това с предтекст, че го правят за народа ни, а те продажниците го правят за собствена облага!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Управляват ни хора

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да живее България!":

    С избор по-малко от 30% от всички гласоподаватели! И като се сметне, че по-голямата част от гласоподавателите бяха излъгани от представените им партии и нарушиха обещанията си. Правителството е нелигитимно, защото няма достатъчно представителност от народа!!!
  • 9 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да живее България!":

    Туй ясно. Ам ко прайм? Само с писане по форумите няма стане раотата.

    Коментиран от #12

  • 10 Кратун

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха хаха ха":

    Не е русофил,а един ДОБРЯК от герб с кр@жби за милиони.
  • 11 Рожен

    7 0 Отговор
    Българи! Другото са чужденци или предатели.
  • 12 Ган Йо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    За начало почнете да мислите и да гласувате умно, за да не се питате после кво прайм
  • 13 Евроатлантик

    6 1 Отговор
    Инсталирането на въпросния пилон + въпросното знаме не са съгласувани с представител на Негово Превъзходителство Генерал-Губернатора, което е в разрез с реалния статут на територията България.
  • 14 мдааа

    1 7 Отговор
    Не патриотизъм а селяния, потурщиния и лакомия е налазила роженския събор. И някакъв простак ще обвинява несъгласните с този уродлив пилон в нихилизъм и безродие. Я вижте старите фотографии, как са облечени хората по това време.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 мнеее

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "мдааа":

    Ми да видим. Покажи - технически не е невъзможно.
  • 16 мхъммм

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "мдааа":

    На тези като тебе, самозвани "естет"е, проблемът им е , че нито хората "по това време", нито хората "по основа време" НЕ са облечени като "хората" от София прайд.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.