Необходими продукти:
- 0,5 кг. тиквички (2-3 малки плода)
- 1/2 чаша брашно
- 1/4 чаена лъжица лют червен пипер
- 2 големи яйца
- 2,5 чаши панко галета
- 1/2 чаша лют сос
- 3 супени лъжици (45гр.) краве масло
- 1 супена лъжица бял оцет 5%
- 1/4 чаша натрошено синьо сирене
Начин на приготвяне:
В голям плик с цип смесете брашно, малко сол и лютия червен пипер. В друг голям плик се слагат разбитите яйца и малко сол. В трети плик се слага панко галета и малко сол.
Нарежете тиквичките на пръчици с размери 7,5 на 0,5 см. Поставете половината от всички пръчици в първия плик и ги разклатете добре, за да се покрият с брашното.
След това ги извадете, отърсете излишното брашно и ги прехвърлете в плика с яйцата. Разклатете и масажирайте добре с ръце, за да може тиквичките да се покрият с яйчената смес. След това ги прехвърлете в плика с галета и ги оваляйте добре.
Накрая ги подредете в тава, застлана с хартия за печене, и напръскайте обилно със спрей за готвене.
Повтаряйте процедурата, докато тиквичките не свършат.
Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна за 25-30 минути до златистокафяво.
Докато тиквичките се пекат, може да направите соса. В малка тенджера смесете лютия сос, маслото, нарязано на кубчета, и оцета и загрейте на умерен огън, като разбърквате, докато маслото се разтопи.
Свалете тенджерата от котлона и покрийте, за да запазите соса топъл.
Готовите тиквички се нареждат в голяма чиния и се заливат със соса. Отгоре се поръсват със синьо сирене и се украсяват с листа целина, пише jenata.blitz.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Еййййй не се "нахрупахте"!!
13:07 09.08.2023