Last news in Fakti

13 Август, 2023 07:09 3 128 45

Кристалина Георгиева навърши 70

  • кристалина георгиева-
  • юбилей

Управляващият директор на Международния валутен фонд е първият представител на Източна Европа, заемал този пост

Кристалина Георгиева навърши 70 - 1
Снимка: БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева днес навършва 70 години. По този повод БТА представя ключови моменти от биографията на първия представител на нововъзникваща пазарна икономика и на страна от Източна Европа, поел ръководството на Фонда. По време на продължаващия ѝ в момента мандат МВФ се изправи и продължава да се бори с последствията от предизвикателства и кризи като пандемията от КОВИД-19, войната в Украйна, климатичните промени и опазването на околната среда, които са акцент в почти цялата ѝ кариера.

Пред вестник "Гардиън" преди две години тя разказва, че най-ценният съвет, който е получавала, е от баща ѝ и той гласи: "Направи нещо добро и го остави зад себе си", а в началото на юни в интервю за БТА тя посъветва централните банки по света да водят монетарната си политика на база постъпващите данни и да не се срамуват, ако се налага да направят корекции на фона на сложната ситуация в световната икономика.

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 г. в София. Завършила е Висшия икономически институт "Карл Маркс" (дн. Университет за национално и световно стопанство), специалност "Политическа икономия". От 1977 г. до 1993 г. преподава като доцент в Университета за национално и световно стопанство. През този период е и научен сътрудник в Лондонското висше училище по икономика и политика, а в продължение на една година е гост професор в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския национален университет.

През 1986 г. Кристалина Георгиева защитава докторска дисертация на тема: "Екологични политики и икономически растеж в САЩ". През 1991 г. завършва следдипломна квалификация в Масачузетския технологичен институт в САЩ, провеждайки изследвания в областта на политиката на околната среда.

През 1993 г. Кристалина Георгиева започва работа в Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) като икономист по въпросите на околната среда, а впоследствие е старши икономист по въпросите на околната среда и старши ръководител на сектор "Околна среда" за Източна Азия и Тихоокеанския регион по въпросите на социалното развитие и околната среда.

От 2004 г. тя е директор на Световната банка в Москва, Русия, от 2007 г. - на Програмата за устойчиво развитие в Световна банка. През февруари 2008 г. Кристалина Георгиева е назначена за вицепрезидент на банката лично от президента на институцията Робърт Зелик. Това е най-високият пост, който източноевропеец е заемал в Световната банка. Кристалина Георгиева встъпва официално в длъжност на 10 март 2008 г. Като вицепрезидент на Световната банка тя ръководи Корпоративния секретариат за връзките между борда на изпълнителните директори и мениджмънта на банката.

На 19 януари 2010 г. Кристалина Георгиева е номинирана от българското правителство за еврокомисар. Тя е одобрена от Европейския парламент на 3 февруари 2010 г. и от 10 февруари 2010 г. до 1 ноември 2014 г. е еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи в Европейската комисия с председател Жозе Мануел Барозо. На 30 ноември 2010 г. Кристалина Георгиева е избрана за "Комисар на годината" и "Европеец на годината" в класацията на европейското списание "Юропиън войс". Тя е първият българин, спечелил в две категории едновременно. Отличията ѝ се присъждат заради авторитета и компетентността, проявени по време на хуманитарните кризи след земетресението в Хаити на 12 януари 2010 г. и след наводненията в Пакистан същата година.

От 1 ноември 2014 г. Кристалина Георгиева е заместник-председател на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер и еврокомисар за бюджета и човешките ресурси. На 28 октомври 2016 г. тя подава оставка от поста и от 2 януари 2017 г. поема новосъздадения пост главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие. След оттеглянето на президента на Световната банка Джим Йон Ким, от 1 февруари до 8 април 2019 г. Кристалина Георгиева заема временно ръководния пост в банката.

На 25 септември 2019 г. Кристалина Георгиева е избрана за управляващ директор на Международния валутен фонд, след оттеглянето на Кристин Лагард от поста. Българката става първият представител на страна с нововъзникваща пазарна икономика, начело на институцията. Тя встъпва в длъжност на 1 октомври 2019 г.

В публикуван на 16 септември 2021 г. независим доклад за нередности в данните на Световната банка в класация на страните по света според бизнес климата в тях се посочва, че по времето, когато е била главен изпълнителен директор на банката през 2017-2019 година, Кристалина Георгиева е оказвала натиск на служители на банката да променят данни в доклад в полза на Китай. След като разглежда твърденията по случая, на 11 октомври 2021 г. Управителният съвет на МВФ потвърждава, че има пълно доверие в нея.

Кристалина Георгиева е автор на повече от 100 публикации по въпросите на околната среда и икономиката, включително и учебник по микроикономика.

На 25 септември 2015 г. тя е удостоена със званието "Почетен гражданин на град Добрич" за своята хуманитарна дейност, за заслугите си за развитие на регионите и приноса си за утвърждаване авторитета на България. В мотивите за номинацията се посочва, че след водното бедствие през юни 2014 г. Кристалина Георгиева е посетила пострадалите хора и благодарение на нейната подкрепа общината е получила от фонд "Солидарност" на Европейския съюз финансова помощ за възстановяване на щетите.

На 8 септември 2021 г. на тържествена церемония в Американския университет в България е удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" за нейната съществена хуманна дейност, трайния ѝ принос към каузата на образованието и активната работа в областта на международното сътрудничество.

На 17 май 2022 г. на официална церемония в аула "Максима" на Университета за национално и световно стопанство ректорът проф. д-р Димитър Димитров удостоява доц. д-р Кристалина Георгиева с почетното звание "Доктор хонорис кауза" за нейните заслуги като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на социалните промени, насочени към подобряване живота на хора в различни части на света, за голямата практическа стойност на нейните академични и научни постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб, както и за приноса ѝ за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    42 6 Отговор
    криСТАЛИНКА ГЕОРГИЕВА

    Е ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА

    колкото Плевен и Пазарджик

    са в ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

    ❗‼️❗‼️❗‼️❗‼️
  • 2 да де

    57 2 Отговор
    Ключов момент от биографията когато от Сталинка се преименува на Кристалина.
  • 3 Червена

    61 5 Отговор
    фалшива и алчна баба от Еленските колиби !
  • 4 Хе-Хе

    48 5 Отговор
    Той и господин Христо Стоичков е удостоен с Хонорис кауза! Господин Борисов е само Доктор! Много невежества по Библеотекарски и всякакви навъдили се университети са доктори! Затова обществото е много болно!

    Коментиран от #29

  • 5 надарена кака

    22 3 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
  • 6 Гост

    43 2 Отговор
    Тая калинка Сталинка с памперси ли ходи на "работа"?
  • 7 Мими Кучева

    13 8 Отговор
    Сталинка е национално съкповище!💋👧💋

    Коментиран от #15, #30

  • 8 глоги

    15 2 Отговор
    УправляващАТА директорКА на Международния валутен фонд е първАТА представителКА на Източна Европа, заемалА този пост.

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Просталина

    39 2 Отговор
    Икономиката и политикономиката не са науки, това е идеология и пропаганда.

    Коментиран от #12

  • 11 РУСИЯ И БЕШЕ МАЙКА

    34 3 Отговор
    Хайде да и е честито на Сталинка! Да си ползва мръсните пари със здраве
  • 12 ИДЕОЛОГИЯ И ПРОПАГАНДА

    27 2 Отговор

    До коментар #10 от "Просталина":

    За КОНТРОЛ И МАЧКАНЕ НА НАРОДИТЕ.
  • 13 български пенсионер

    32 3 Отговор
    Крайно време е за пенсия!

    Коментиран от #19

  • 14 Ключово правило

    27 2 Отговор
    Пенсионерите при пенсионерите.
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мими Кучева":

    Вземи се го в къщи това ...нещо !!
  • 16 милиционер

    19 1 Отговор
    я, грейт нюз ! пък писали, писали, ама кой да го чете !?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    17 3 Отговор

    До коментар #13 от "български пенсионер":

    Що бе? Бокова пенсионира ли се?
    А Замфир Яшаров Живков на 78 години още управляваше.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сталин Георгиев

    37 2 Отговор
    Пропуснато е пребиваването на Сталинка три години в Москва от края на осемдесетте години на миналия век до началото на деветдесетте години. И още: как така на 24 години ще е доцент ? На 24 години е завършила "Карл Маркс".

    Коментиран от #31

  • 22 свинаря Гергов

    29 5 Отговор
    Ценен московски кадър. Истински, учебникарски пример и още жив при това- как комунистите станаха капиталисти.
  • 23 Милко Балев

    27 2 Отговор
    Сталинка е наш човек, както и всички важни и не толкова важни кадри в цялата държава. Другите да работят за тоя, дето духа
  • 24 Пха ха ха ха

    9 2 Отговор
    Дреме ми
  • 25 СДСнеЕВечеЧума

    23 1 Отговор
    Господ да я "поживи" !Много "добрини" ни донесе, които сто години ще ни държат влага,за които и внуците ни ще питат:"Защо бе,Сталинке!?Защо , ти комунистическо чедо ни го причини!?"
  • 26 московски вечери

    16 3 Отговор
    70 години!В Москва ще има тържества.
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    24 1 Отговор
    Дайте реална снимка на сталинка и не ни баламосвайте!!!
  • 28 Русенец

    18 4 Отговор
    В понеделник се навършиха 42 г от изстрелването на вторият български изкуствен спътник в космоса. Е, явно не е било важно за вас, понеже не го отразихте. Сигурно, защото е свързано с Русия, а сега зорът е да се прекъснат всякакви връзки с нея, та и историята ни ще пренапише те, за едното потупване по главичките от Европа.
  • 29 Да те питам

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хе-Хе":

    Ти в библЕотека стъпвал ли си? А д-р Стоичков е от Пловдивския. И знаеш ли какво означава "Доктор хонорис кауза".

    Коментиран от #43

  • 30 Мдаа

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мими Кучева":

    Както всяко съкровище, е добре да е на дълбоко под земята
  • 31 Цар Симеон

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сталин Георгиев":

    Ако тате е правилния човек - може. 86-та кой правеше дисертация в САЩ също е ясно.
  • 32 Крава на Боко

    13 0 Отговор
    Крава
  • 33 Просталина

    13 0 Отговор
    Следващият пост на Сталинка ще е председател на на руското пенсионно дружество
  • 34 Бай Пешо

    16 1 Отговор
    Тази може да управлява света! Каквото и кажат, тя отвръща йес сър и се започва. Взеха да стават много такива.
  • 35 Милан

    12 0 Отговор
    Добре де, защо не се покръсти примерно на Пенка, Генка, Мара и т.н., а пак избра в името да има Сталин? Явно още е в душите ви.
  • 36 Аспров

    20 0 Отговор
    За тази и други като нея не важи ли пенсионната система? До 104 г. ли ще я мъчат да работи тези експлоататори?
  • 37 Гост

    13 0 Отговор
    РистЕлинка е време да се пенсионира, да плете чорапи и да си стои на топло, отминало е времето и отдавна, защо държат такива пенсии на ОГРОМНИ заплати не знам?!
  • 38 АРЕС

    13 0 Отговор
    Тази чума до сега не е направила абсолютно нищо за България освен да и вреди,дано Господ я накаже по най жестокия начин.
  • 39 Марсистко ленинска политикономия

    11 0 Отговор
    Защо не са споменали за номенклатурното и комунистическо минало, вкл. истниското й име "Сталина" до 10-тина годишна възраст?! Както за съпричастността й с българските комунистически служби за сигурност, който са били клонинг и на подчиенение на съветските служби за сигурност?!
  • 40 Хан Курват

    9 0 Отговор
    Аз мислих че е умряла. Ама нищо и товс ще стане .
  • 41 Сашко

    7 0 Отговор
    Браво Кристалина!Гениални измишльотини и титли ,но за най важното ни дума ,ами леля художничка!
  • 42 Орландовци

    9 0 Отговор
    Типичен комунистически кадър, не си знае псрите
  • 43 Разжалване

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Да те питам":

    Няма как да се пренебрегне и да остане незапълнена БКП-партийната графа за научните звания, особено по "псувни, вулгарности и цигании"! И така бившата БКП-партийно-пропагандна школа, по-късно преименувана на "Пловдивски университет", веднага я запълни срещу солиден рушвет за "професорите" и риткотопковеца без елементарно образование Ицо получи диплом, че е избран за "доктор хонорис кауза"! Също както синчето на Замфиркьо Яшар - Тато (с БКП-псевдоним Тодор Живков - Янко) веднага след завършване на "следването" си стана "доктор на юридическите науки" на СофУни и "ст.н.с.1.ст." (професор) на БАН по партийно-номенклатурна целесъобразност! Или пък ДС-агент "Иван" Каракачан стана "д-р по международно право" (без да е юрист!) на ЮЗУни-Благоевград по ченгесаро-доносническа и Б3НС-партийно-номенклатурна целесъобразност! За тия със свидетелствата от някакви ПУЦ-ве около Харвард - да не говориме!
  • 44 УСА боклук

    5 3 Отговор
    Най-дъртата УСА агентка

    Коментиран от #45

  • 45 Напротив, руска

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "УСА боклук":

    Е Сталинка