Last news in Fakti

13 Август, 2023 16:02 5 190 12

Две държави са на едва 3 км една от друга, но с 21 часа разлика (СНИМКА)

  • сащ-
  • русия-
  • диомидови острови-
  • часова разлика-
  • граница-
  • аляска-
  • сибир

Става въпрос за Русия и САЩ

Съществува географска точка, където две от най-големите държави в света са на по-малко от 4 километра, но пък на 21 часа разлика, предава Geographyrealm. Става въпрос за Русия и САЩ.

Русия (класирана като най-голямата страна в света с 6 601 670 кв. мили) и Съединените щати ( четвъртата по големина страна в света) са разделени само от това кратко разстояние, но пък времева разликата им е съществена - 21 часа.

На снимките е показана Аляска, американският щат, който е най-близо до Русия и разбира се, Сибир. Най-близката географска точка между границите им се намира в Беринговия проток, разположен в Тихия океан.



Известни като островите Диомед, тази двойка острови се намират между бреговете на Аляска и средната част на Сибир, която е част от Русия.

Двата острова са известни като Малкия Диомед и Големия Диомед и са разделени от IDL, която е международна граница. Малкият принадлежи на Съединените щати, а Големият Диомед - на Русия. Малкият Диомед е на 0,6 километра международната граница, Големият Диомед е на 1,3 километра западно от IDL.

Разделени са от 21 часа, тъй като IDL разделя двата острова, те също се наричат ​​​​Tomorrow Island и Yesterday Isle. Остров Томорроу (Големия Диомедес) е с 21 часа по-напред от остров Вчера (Малкия Диомедес) през стандартното време, въпреки че някои хора погрешно смятат, че тези два острова са разделени от 23 часа.

Причината за 21-часовата часова разлика е, че Little Diomede е в същата часова зона като континенталната част на Аляска, а Големият Диомед е в часовата зона на Камчатка , която е UTC+12. Така че, по време на стандартно време, това ще бъде -9 -12, което се равнява на 21-часова разлика, пише "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кастроли

    39 2 Отговор
    Ма,да! Така е. Ако царска Русия не беше продала Аляска на САЩ,това с часовата разлика нямаше да се случва.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фашист

    9 14 Отговор
    САЩ И РУСИЯ СА НАЙ ВЕЛИКИТЕ
    АМЕРИКА НАД ВСИЧКО
    СЛАВА РОССИЙ
    ДА СЕ ВЕЕ ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ
  • 4 Хохохо

    13 17 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Ще я върне на 31 февруари.
  • 5 Хахахаха

    16 23 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Време е Китай да си върне Сибир!
  • 6 Хан Курват

    6 10 Отговор
    Рошиемса 1000 години светлини от САЩ!!!
  • 7 Последния Софиянец

    13 15 Отговор

    До коментар #1 от "кастроли":

    Така е, руснаците са си прости от едно време. За пари ще продадат и майка си.

    Коментиран от #8

  • 8 Че са прости е факт,

    11 11 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Че са прости е факт, но причината за тази продажба е повече от прозаична. Поддържането на тази територия е било много скъпо за Русия, а след катастрофалната Кримска война императорската хазна е била празна.

    А разликата между САЩ и Русия е над 100 години. Само помислете откога в Русия не е имало свободни избори.

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Така е

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Че са прости е факт,":

    Руснаците и американците са нации без история, за товацруснаците мниго ги били, че ние българите сме им дали азбуката и правосласието. По всякакъв начин се опитват да омаловажат нашата, българска история. Пресен пример е Крим. На кой бил, ами много е лесно български е. Там е била Велика България и е населен с българи.

    Коментиран от #11

  • 10 дядо поп

    7 0 Отговор
    На тях по принцип разликите им са големи не само в часовите пояси!
  • 11 баба Гицка

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Така е":

    След ВОСР Българите са насилствено изселени от п-в Крим и районите наоколо и са заселени азиатски народности. Българското е трябвало да се заличи и забрави! Такава е политиката им.
  • 12 Ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Че са прости е факт,":

    То и в кравария откога не е имало свободни избори, от 2016 когато Тръмп ги шокира, после 2020 веднага ги фалшифицираха подобаващо да може да сложат мумията на конци