Last news in Fakti

18 Август, 2023 07:54 132 542 13

Почина легендарен ТВ водещ

  • почина-
  • тв водещ-
  • майкъл паркинсън

На 88 г. си отиде Майкъл Паркинсън

Телевизионният ветеран, журналист и автор Майкъл Паркинсън, смятан за Краля на британските водещи на чат-шоута, почина на 88-годишна възраст, предаде Associated Press, цитирана от БТА.

"След кратко боледуване сър Майкъл Паркинсън почина мирно у дома снощи, заобиколен от близките си", се посочва в съобщението, предоставено на BBC от семейството на водещия.

През годините Паркинсън е интервюирал някои от най-големите имена на Холивуд - Джеймс Кагни, Фред Астер, Лорън Бакол, Ингрид Бергман. Сър Майкъл се превърна в познато лице от малкия екран благодарение на откровените интервюта с известни личности. Телевизионното шоу на Паркинсън по BBC стартира на 19 юни 1971 г. и е излъчвано до 1982 г. След възобновяването му през 1998 г. то незабавно се превръща в хит. В периода между 2004 и 2007 шоуто се излъчва по ITV1.

През дългата си и забележителна кариера Майкъл Паркинсън е посрещал гости от ранга на Мохамед Али, Дейвид Бекъм, Дейвид Боуи, Джон Ленън, Селин Дион.

Сред най-запомнящите се интервюта в кариерата му са тези с голямата британска звезда на екрана и сцената Хелън Мирън и американската актриса Мег Райън. Когато Мирън му гостува през 1975 г., Паркинсън я представя като "секс кралицата" на Кралската шекспирова компания и я пита дали физическите ѝ дадености ѝ пречат да бъде призната за сериозна актриса.

Едно от най-емблематичните му интервюта обаче остава "леденият" разговор с Мег Райън през 2003 г., по време на който холивудската звезда с каменно изражение дава едносрични отговори, докато промотира недостатъчно добре приетия трилър "Нож в раната". Години по-късно Майкъл Паркинсън поднася извинения на актрисата, казвайки, че тогава и двамата не са били във "върхова форма".

Преди да започне телевизионната му кариера, Паркинсън е работил за някои вестници, сред които "Daily Express". Майкъл Паркинсън се е изявявал и като радиоводещ и спортен журналист. Майкъл Паркинсън спуска завесата над 30-годишното си чат-шоу в края на 2007 г. с последно предаване, в което в двучасов специален филм участват Дейвид Бекъм, Майкъл Кейн, Дейвид Атънбъро, Джуди Денч, Една Евъридж, Били Конъли, Питър Кей и Джейми Кълъм. По повод последното шоу той казва:

"През годините за мен беше привилегия да се срещна с някои от най-интелигентните и интересни хора. Това винаги ми доставяше голяма радост и ще ми липсва". През 2008 г. той е посветен в рицарско звание от кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец и казва за отличието: "Никога не съм очаквал това да ми се случи - мислех, че има по-голям шанс да се превърна в марсианец". През 2013 г. Майкъл Паркинсън споделя открито, че е диагностициран с рак на простатата след рутинен медицински преглед.

Той има трима сина от съпругата си Мери, за която се жени през 1959 г..


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    63 3 Отговор
    Искам да попитам писателя на статията, колко предавания с тоя водещ е гледал?
    Николко, нали?!
    И аз не съм гледал, и комшията и той не е гледал. Даже за първи път го чуваме.
    Тогава защо го именувате "легендарен"? Колко легенди има с него?
    Май вярно ще излезем британска колония, щом така упорито ни занимавате с камили, принцове, кралици и други знайни и незнайни ...

    Коментиран от #5, #12

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 14 Отговор
    Поклон
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Болярин

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Няма защо да питаш !
    Простотията КРЕЩИ отвсякъде - ОЧЕВАДНИ ФАКТИ !!!
  • 6 Охооо

    32 2 Отговор
    Ето ти НОВИНАТА. Ето ти и ЛЕГЕНДАТА, мил български народе ! Що за лизотия , що за чуждопоклоничество ? Оляхте се, та чак отвратихте нормалните хора от вашите американски и англосаксонски уклони. Те ни мачкат като нация, този драскач ми ги навира пак на вниманието. ,,Легендата" си е тяхна , живял достолепно някой си, умрял ...да си го жалят и почитат... това ли го интересува обикновения българин. Някъде другаде, друга ,,легенда" из Европата и Фащ няма ли , че да не останем в невидение. Продажници , нагаждачи ....

    Коментиран от #10

  • 7 и сигурно си е отишъл от

    9 2 Отговор
    паркинсон!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОЙ Е ПА ТОЯ ?

    23 2 Отговор
    ЛЕГЕНДАРЕН БИЛ ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Без ТВ от 6 години

    13 0 Отговор
    Тая сефте го чувам....
    Помня само Гала и Учиндолският
    А и лудият ,,професор" с хиляда книги...
  • 12 Монтьора

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Не се коси бе колега...
    Авторката го е пуснал този материал в антракта м/у двете изпълнения на Одата на радостта под бюрото на Шефа си.

    То само с гълтане не става....
    Требе и да се замезва
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.