Last news in Fakti

20 Август, 2023 09:51 1 935 19

Какво съдържа "ядреното куфарче" на американския президент?

  • сащ-
  • президент-
  • американски-
  • куфар-
  • чанта-
  • ядрени оръжия

Тази чанта олицетворява контрола на президента върху ядрените оръжия и съдържанието в нея му помага да вземе важни решения при възникването на военна криза

Какво съдържа "ядреното куфарче" на американския президент? - 1
Снимкa: Shutterstock

От края на 50-те години военни, които пътуват заедно с американския президент, носят специален куфар, който в средите на службите за сигурност често носи прозвището "черната чанта", "чантата за спешни ситуации", като най-популярното сред тях е "футболната топка". Причината вероятно е във формата на куфарчето, което, натъпкано с пълния си инвентар, е обло.

Тази чанта олицетворява контрола на президента върху ядрените оръжия и съдържанието в нея му помага да вземе важни решения при възникването на военна криза, пише bgonair.bg.

Въпреки че за съществуването на "футболната топка" се знае от 60-те години на миналия век, днес има оскъдна информация за съдържанието ѝ. В периода на Студената война, а вероятно и по-късно, инвентарът на "черната чанта" включва изпълнителни заповеди, известни като Президентски документи за действие при извънредни ситуации (PEADs), става ясно от публикация на Националния архив по сигурността (National Security Archive) – неправителствена организация към университета "Джордж Вашингтон", която е специализирана в анализа на разсекретени документи.

В публикация на архива се цитира Едуард А. Макдермот – бивш ръководител на федералната служба за планиране при извънредни ситуации през 60-те години, според когото целта на документите е била "да облекат президента с официални извънредни правомощия", въпреки че той е на мнение, че някои от тях са със съмнителна законова стойност.

Тези документи позволяват на президента да обяви военно положение и да разреши масови арести и задържания.

Публикацията на Националния архив по сигурността включва няколко документа, които описват съдържанието на "черната чанта" и усилията на администрацията на президента Картър да преразгледа директиви, считани за "много остарели". Вторият братовчед на президента - Хю Картър-младши, който е играл водеща роля в аварийното планиране на Белия дом, заявява, че е "загрижен, че цялата серия от документи е остаряла, предвид пълното опустошение, което може да се очаква от термоядрена атака".

До 1980 г. тези документи са преработени и актуализирани и са поставени в "спешното портфолио" на президента. От публикуваните данни става ясно, че заедно с президента винаги и неотлъчно пътува униформен, който носи куфарчето. Той е винаги до президента, на когото във всеки един момент може да се наложи да издаде "спешни военни заповеди". Според капитан Тазуел Шепърд, който е бил част от екипа съветници на президента Дж. Ф. Кенеди, единственото изключение, когато "футболната топка" не е била с президента, е когато той е във Вашингтон. Тогава куфарчето стояло в Белия дом и не се налагало постоянно да следва държавния глава.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ англофил

    9 3 Отговор
    Байде има байпас в куфарчето.
  • 2 Демократ англофил

    10 4 Отговор
    Байдънистите са яко промити от байдънска пропаганда. Той оня дъртия не знае дали е жив ама те му се радват
  • 3 мисля

    11 3 Отговор
    Може да е пълна с пампери . За извънредни случаи.
  • 4 :))

    13 3 Отговор
    Водка "Столична", кисели краставички и бележка:"От Русия, с любов!"
  • 5 Лесен отговор

    3 8 Отговор
    Съдържа подаръци за непослушните русначета
  • 6 Туй дъртото

    10 2 Отговор
    като нищо може да натисне копчето като си мисли че се обажда по телефона
  • 7 КО СЪДЪРЖА КО....

    3 5 Отговор
    КАРТА НА ТЕРИТОРИЯТА МЕЖДУ
    ЧЕРНО И БЕРИНГОВО МОРЕ....☝......
  • 8 Не вярвам

    6 2 Отговор
    На Бай Дън, където се ръкува с въздуха да му дадат ядрено куфарче. Вероятно в неговото куфарче има адреса на белия дом,ако се загуби.
  • 9 Вихрен

    3 3 Отговор
    В куфара може да има бастун в случай,че почне да куца.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Любо

    4 6 Отговор
    Ще дам пример с гърците, които никога не са били под съветска окупация... Нека погледнем хората как живеят, държавата им как е подредена,а за други държави като Германия, Холандия,Дания.... няма смисъл да пиша. България тръгва назад и надолу именно със съветската окупация
  • 12 Калпазанин

    2 2 Отговор
    Ах ако знае, бай пън. Добре че няма контакт с него иначе досега да ни бяха затрили
  • 13 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Едно на ръка е, че Ядрени куфари нема от 40 годин. Системата НОРАД се активира при опит за ядрен удар, още при запуска. Руската е ГЛОНАЗ.
  • 14 Сечко

    2 1 Отговор
    Пак от там:
    …Противно на общоприетото схващане, футболната топка всъщност не съдържа голям червен бутон за започване на ядрена война. Основната му цел е да потвърди самоличността на президента и му позволява да комуникира с Националния военен команден център в Пентагона, който следи световните ядрени заплахи и може да нареди незабавна реакция. Футболната топка също предоставя на главнокомандващия опростено меню от опции за ядрени удари – което му позволява да реши например дали да унищожи всички врагове на Америка с един замах или да се ограничи до заличаването само на Москва, Пхенян или Пекин...
  • 15 Петко

    1 0 Отговор
    Съдържа множество лекарства за деменция и количества гинко Билоба.
  • 16 Петко

    2 1 Отговор
    Специално уведомявам турбо лизачите , не всяка критика към запада и техният меко казано извратен начин на живот , означава че сме росуфили, просто сме българи и не доумявам как все се делите на едните и другите, бъдете българи защото с това само можете да се гордеете . Стига с това близане вече.
  • 17 Памперси

    2 0 Отговор
    Използвани при това!
  • 18 ганю

    0 0 Отговор
    Във това куфарче и второто на Путин е съдбата на света
    ядосате ли ги ще има да патите
  • 19 Готин американец или просто Киро

    0 0 Отговор
    Съдържа миризливи парцали и оцапани памперси ...