Last news in Fakti

21 Август, 2023 09:41 1 313 1

Служител на Британския музей продавал антики в eBay

  • британски музей-
  • антики-
  • ebay-
  • служител-
  • питър джон хигс

Хигс е заподозрян, че е взимал некатегоризирани артикули и ги е продавал на уебсайта за електронна търговия

Служител на Британския музей продавал антики в eBay - 1
Снимкa: БГНЕС

Питър Джон Хигс, специалист по гръцки антики, който е работил в Британския музей в продължение на три десетилетия, е човекът, който според източници на „Times“ и „Daily Telegraph“ е виновникът за изчезването и повреждането на немалко предмети от колекцията му.

За изчезналите артефакти се говори от няколко седмици. Гърция официално протестира срещу кражбите на антично изкуство от Британския музей.

Хигс е заподозрян, че е взимал некатегоризирани артикули и ги е продавал на уебсайта за електронна търговия eBay. Списъци с артефакти от колекцията на музея се появиха онлайн още през 2016 г., припомня „Daily Telegraph“, цитиран от segabg.com.

Когато скандалът гръмна – на 16 август – от Музея обявиха, че по-голямата част от изчезналите им артефакти са малки парчета златни бижута и скъпоценни и полускъпоценни камъни, както и стъкло, датиращи от XV век пр. н. е. до XIX век сл. н. е., които са били съхранявани предимно за изследователски цели. Нито един от тези артефакти не е бил излаган наскоро.

Хигс започва работа в Британския музей през 1993 г., след като преди това, още като дете, редовно го посещавал. Той отговарял за колекциите на музея от Гърция и Рим. Освен това Хигс бил кураторът на мащабната изложба от 2021 г. „Древните гърци: атлети, воини и герои“, която по-късно обиколила три австралийски музея. Очакваше се и че в края на 2023 г. експозицията ще бъде показана и в музея „Суджоу“ в Китай.

Според източници на „Дейли Телеграф“ още преди три години управата на музея била предупредена, че неин служител извършва незаконна дейност. Вероятно липсата на своевременна реакция в продължение на години е уплашила директора на музея Хартвиг Фишер и това е причината той преди няколко дни да обяви, че през 2024 г. ще се оттегли от поста си.

Всъщност най-скандалното е, че изчезналите артефакти се продават от години в eBay. Там Хигс се подвизава под чуждо име, но ако се проследи неговият акаунт в Paypal и се види, че той е свързан и с профил в Twitter, ще се разкрие истинската му самоличност – Питър Хигс.

По ирония на съдбата през 2013 г. Хигс е човекът, който идентифицира крадена статуя – тя е конфискувана на летище „Хийтроу“. И Хигс е човекът, който обяснява пред медиите, че става въпрос за мраморна статуя на гръцка богиня на 2000 години, която по-късно – през 2021 г. е върната на Либия.

Към момента Хигс не е арестуван. Но от Британския музей обявиха, че ще бъдат предприети съдебни действия срещу бившия им служител и че Управлението за икономическа престъпност на лондонската полиция също се е заело със случая.

От кантората Art Recovery International, която е базирана в Обединеното кралство и е специализирана в случаите на реституция на артефакти, публикува в X – някогашният Twitter – следния коментар: „Може би все пак не е безопасно за мраморите от Партенона да бъдат в Обединеното кралство. Те трябва да бъдат преместени в музей в Атина, където за тях ще се грижат доста по-добре…”

От Art Recovery International изразиха опасения, че изчезналите произведения на изкуството вече са претопени, тъй като тези, които са ги откраднали, го правят с цел „бързи пари“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    2 0 Отговор
    Бизнес....
    И в България политиците разпродават всичко. Подаряват злато, купуват самолети на четворна цена, газ на тройна.... Бизнес....