21 Август, 2023 11:46 12 954 16

Не отговаряйте на тези въпроси по време на интервю за работа

  • интервю за работа-
  • tiktok-
  • въпроси

TikTok потребителка разкрива ключови въпроси, на които имате право да не отговаряте

Не отговаряйте на тези въпроси по време на интервю за работа - 1
Снимкa: Shutterstock

Намирането на мечтаната работа никога не е лесно, но ако вече сте поканени на интервю с бъдещ работодател, вижте за какво трябва да внимавате. Във видео в TikTok потребителката @lifelittlelies обяснява как дори привидно безобидни въпроси е незаконно да се задават по време на интервю за работа, пише ladbible.com. Жената разкрива ключови въпроси, на които имате право да не отговаряте.

„Първо, те не могат да ви питат за вашата възраст, раса, етническа принадлежност, пол, увреждане, сексуалност и семейно положение, тъй като тези неща не трябва да имат значение, когато някой взема решение да ви наеме на работа“, обяснява тя.

Тези въпроси са неправомерни в Обединеното кралство поради Закона за равенството, тъй като могат да доведат до дискриминация на хората от потенциални работодатели. Има обаче и други изненадващи въпроси, които не бива да приемате по време на интервю за работа.

TikToker-ката дава следния пример: „Не трябва да отговаряте на въпроси от типа: „Пиете ли алкохол?“. Въпреки че изглежда безпроблемно, това може да ви накара да дадете информация, която не ви харесва.“, разкрива тя.

Подобни въпроси са незаконни в Обединеното кралство, тъй като не можете да бъдете дискриминиран за каквото и да е заболяване, било то физическо или психическо.

Други неправомерни въпроси са дали възнамерявате да имате деца или каква е вашата националност.

„Вашият национален произход е защитена информация, също така семейното положение не може да бъде причина да ви бъде отказана работа“, казва тя на последователите си.

„Ако този тип въпроси ви бъдат зададени по време на интервю, винаги можете да кажете нещо от рода на... „отговорът ми на този въпрос няма да повлияе на представянето ми в тази работа“.

Въпреки това, тя предупреждава потенциалните служители да внимават за повече „непреки въпроси“ относно вашия партньор, например.

„Тези въпроси са сериозно предупреждение за работната среда, която трябва да очаквате, ако наистина работите там...“, казва тя. Въпреки че може и да не ви бъдат зададени подобни неудобни въпроси, винаги е важно да внимавате с какво се сблъсквате преди първата ви заплата.

@lifeslittlelies Don't Answer These Interview Questions #TikTokPartner #LearnOnTikTok #jobs #work #law ♬ Criminal (Instrumental, No Brass) - The Young Ebenezers


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    27 3 Отговор
    И това какво общо има с родната ни действителност? От друга страна, в ОК ако има едно свободно работно място и за него кандидатстват двама небинарни, то да не ги дискриминират работните места стават две, а белите мъже кучетата ги яли...

    Коментиран от #15

  • 2 инж технолог по хранене

    14 5 Отговор
    Не отговарям на въпроси от какъв пол съм и пия ли алкохол,защото съм лесбо и зависи за каква течност става въпрос. В сладките питиета,дори в компотите,ако ги оставите на топло за едно денонощие, в тях се образува алкохол.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хотел Х

    16 1 Отговор
    Работа няма хич само измами правят по тоя нет и по бюрата по труда само пенсионери работят
  • 5 Верно ли?

    26 2 Отговор
    Значи например търси се товаро-разтоварач,а човека има дискова херния.Аджеба дискриминация ли е,че този човек не може да върши тази дейност?Или човек страдащ от клептомания може да бъде назначен като касиер в банка???
  • 6 Мдааммм

    23 1 Отговор
    Таз явно НЕ знае,че има професии,където не те питат,а направо ти дават формуляр да подпишеш,че НЕ употребяваш алкохол и наркотици,и ако стане сакатлък в последствие в резултат на употребата им,застраховката не важи и потрошеното се заплаща от работника,кайто и евентуалното му лечение,освен ако не е умрял!

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 !?!?!?

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааммм":

    Никой не може да те накара или разбере дали пишеш истината в тия формуляри.

    Коментиран от #13

  • 11 Алфа херинга

    8 1 Отговор
    Значи наскоро ми разказаха истинска история за един мотокарист алкохолик. Дълги години работил в склад за алкохол, но колегите му го знаели и го следели, и не го оставяли сам с алкохола. Обаче човекът се махнал и отишъл на ново място да работи. Пак склад за алкохол. Оставили ги сам да товари и да мести палети. Първият ден някак е издържал. Вторият, тотал щета. Та, на някои места въпросът пиеш ли, е на място.
  • 12 Бу Бу

    9 1 Отговор
    Явно тази е пълен Иди,,от. И в ЮК няма такива ограничения.Коментари 5 и 6 са много точни. Интервю за пилот- годините и здравословно състояние са задължителна информация. Пазач в затвор- пол и сексуална ориентация са задължителна информация.За работа с деца-там трябва да знаят всичко. Кол център-ти имаш проблем със слуха и говора. Бояджия-далтонист. И много други примери.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Работодателите нямат право на дискриминация, но "съвсем разсеяно и случайно" пишат в обявите, че предлагат работа в млад колектив! Сещай се какво ти намекват ако не си толкова млад.А за такъв намек явно няма кой да ги санкционира!

    Коментиран от #16

  • 15 Ако си джендър

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Укро-фашиста Тагарев няма да може да те мобилизира.
  • 16 Мхм

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Наблюдател":

    Въпроса е какво се разбира под млад