Last news in Fakti

24 Август, 2023 13:14 2 863 1

Какви дрехи трябва да носите, за да не усещате екстремните горещини

  • дрехи-
  • жега-
  • горещини

Как да се предпазите от жегата

Какви дрехи трябва да носите, за да не усещате екстремните горещини  - 1
Снимкa: Shutterstock

Тъй като светът продължава да се бори с екстремните горещини, които стават все по-чести благодарение на изменението на климата, дрехите, които носим, са жизненоважен компонент за това как да се предпазим от яркото слънце. Изследователи са установили, че когато носим подходящи дрехи, намаляваме и употребата на климатик, което в дългосрочен план би спестило значително количество енергия, пише vesti.bg. По този начин хората ще спестят пари и ще се намалят емисиите на парникови газове, обясняват експерти.

Цвят и дизайн

Що се отнася до цвета, повечето хора носят бяло през лятото, защото бялото отразява слънчевите лъчи, а не поглъща светлината, както черното.

Тази теория обаче става малко по-сложна, когато започнем да говорим за дебелината на дрехата и колко прилепнала по тялото е тя. Топлината не идва само от слънцето - тя идва и от телата ни. Когато топлина от телата ни попадне върху бялата дреха, тя се отразява обратно към нас, обясняват учени.

През 1980 г. проучване на причините, поради които бедуините - местен, полуномадски народ, който обитава пустинните райони на Арабския полуостров, Близкия изток и Северна Африка - носят черни дрехи в пустинята, установява, че излагането на топлина е еднакво, независимо дали членовете на племето носят черни или бели дрехи.

Как е възможно това?

Тъканите дрехи с черен цвят са по-добър радиатор на топлина, което означава, че абсорбират топлината, излъчвана от тялото. Това също играе роля в охлаждането на тялото ви през горещите месеци, посочват изследователи.

Бедуините носели свободни черни дрехи, особено ако е ветровито, пише BBC. Свободните черни дрехи затоплят пространството между плата и кожата, като подпомагат възходящото въздушно течение и осигуряват охлаждане.

"Количеството топлина, получено от бедуин, пребиваващ в горещата пустиня, е еднакво, независимо дали носи черна или бяла дреха", се отбелязва в проучването. "Допълнителната топлина, погълната от черната роба, се губи, преди да достигне кожата", се казва още в него.

Колко прилепнала по тялото е дрехата, е по-важно от нейния цвят. Въпреки това, ако ще носите плътно прилепнали дрехи се придържайте към бялото. Тъканите с текстура, като сатен, помагат за повдигане на дрехите от кожата.

Материалът е от значение

"Изборът на материята е от решаващо значение", казва стилистът и моден писател Хедър Нюбъргър. "Ако носите прекалено обемен дънков гащеризон, ще усещате топлината много повече. Заложете на дреха изработена от шифон", съветва модният експерт.

"Избирайте дрехи изработени от материал, който позволява преминаването на водни пари, така че да не блокира изпарението на потта", казва Рет Алън, доцент по физика в Югоизточния университет на Луизиана. "Някои от по-новите материали на спортна основа правят това. Памукът не се справя толкова добре с тази задача", добавя той.

Всички текстилни материали до известна степен улавят инфрачервеното излъчване на тялото, което помага да се стоплим в студеното време.

Памукът без покритие, ленът, найлонът и полиестерът се класифицират като дишащи материи в някаква степен, което означава, че те позволяват на потта и топлината да излизат през материала. Те обаче се различават от материите, които активно извличат водата от тялото ви, пише BBC.

Памукът и полиестерът поглъщат и отразяват по-голямата част от инфрачервените лъчи, които попадат върху тях - почти 99 %, което означава, че често изглеждат бели на инфрачервени изображения. Тези материали пропускат и 30-40% от видимата светлина. Според изследователи от Масачузетския технологичен институт тази комбинация може да накара тялото да се затопли по-бързо. Това се случва, защото постъпващата видима светлина може да генерира топлина, която след това не може да излезе като инфрачервено излъчване, генерирано от тялото, разясняват учени.

Потенето е основният механизъм за охлаждане на тялото в горещите дни. Памукът абсорбира влагата, но не съхне бързо, така че ако се потите много, дрехите ви ще останат мокри, което ги прави непрактични. Ленът е широко разпространен, тъй като е познат като "дишаща материя", поради големите си влакна, но подобно на памука съхне бавно. "Мериносовата вълна е популярен избор за материя, ако прекарвате много време на открито, тъй като е дишаща материя, която не задържа влага и неприятни миризми.

Найлонът и полиестерът се използват в повечето облекла, тъй като съхнат бързо, те обаче задържат миризми, обясняват модни експерти.

Ако наистина искате да се разхладите, съблечете се напълно - стига това да е подходящо, разбира се, казва Джордж Хейвенит, професор по физиология на околната среда и ергономия в Университета Лафбъро в Лестършир, Великобритания. "Дрехите предпазват кожата ви от изгаряне. Защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи е приоритет", посочва той. .

Нова наука

Популярни спортни компании инвестират милиони в разработването на "интелигентни" материи, а учените също влагат средства в изследването на това кои материи са по-добри в поддържането на прохладата на тялото.

Учените от Масачузетския технологичен институт установиха, че ключовият баланс, който позволява на топлината да се излъчва по-ефективно от тялото, е материал, който е непрозрачен за видимата светлина, но е прозрачен в инфрачервения диапазон. Установено е, че ако се направят по-тънки найлонови и полиестерни влакна и се вплетат в прежда с дебелина 30 микрометра, това може да помогне на потребителя да поддържа по-комфортна температура.

Учени разработиха синтетични влакна с покрития, които всъщност променят структурата си в отговор на външните условия - освобождават повече топлина при повишаване на температурата. Адаптивната прежда се разширява и свива, като променя пространството между влакната. По-голямото разстояние позволява на текстила да диша и да излъчва топлина.

Мокри дрехи

Може би най-добрият начин да се охладите в жегата, е просто да носите мокри дрехи, посочва Allain. Водата се нуждае от топлинна енергия, за да се изпари, и докато извършва този преход от течност към газ, тя използва топлината, идваща от тялото ви, като охлажда кожата ви и понижава телесната ви температура.

Оказва се, че изборът на облекло, е малко по-сложен от това просто да облечете бяла тениска. Но правилната материя, подходящата кройка могат да ви помогнат в горещите дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Термопомпа

    0 0 Отговор
    Носете маски, и мокри фланелки.